Cateva zeci de persoane disponibilizate de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au protestat spontan joi dimineata, in fata sediului intreprinderii, oamenii fiind nemultumiti ca nu-si pot primi platile compensatorii stabilite la concedierea colectiva.

"Sunt aproape 30 de oameni care au venit sa intrebe despre platile compensatorii, dar miercuri seara am primit cel putin o suta de telefoane de la fosti colegi care au dorit sa stie cand se dau banii. Oamenii nu sunt siguri ca vor primi platile compensatorii, deoarece CEH are conturile blocate", a declarat, pentru Agerpres, presedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crisovan.

In opinia liderului sindical, solutia pentru deblocarea situatiei de criza este reintrarea in insolventa a CEH, dupa care drepturile salariatilor si a cele ale fostilor angajati ar putea fi garantate in conformitate cu prevederile din Contractul Colectiv de Munca (CCM).

Un numar de 451 de angajati ai termocentralei Mintia au fost concediati colectiv din luna octombrie 2016. Potrivit CCM, angajatii care au fost disponibilizati si mai au un an pana la pensie vor primi un singur salariu compensatoriu, iar cei care mai au intre unu si trei ani pana la pensie vor beneficia de trei salarii compensatorii. In cazul persoanelor care nu se vor putea pensiona in urmatorii trei ani, s-a stabilit acordarea unui numar de sase salarii compensatorii, ele urmand sa fie achitate esalonat, in transe lunare.

De asemenea, personalul disponibilizat primeste, pe langa ajutorul de somaj, un venit de completare pentru o perioada de maxim doi ani.

CEH a solicitat sa intre in procedura de insolventa, pentru a treia oara in acest an. Cererea administratiei CEH va fi judecata la Tribunalul Hunedoara luni, 12 decembrie