Statele Uniunii Europene au aprobat miercuri la reuniunea COREPER (ambasadorii statelor membre) modificarea codului frontierelor Schengen, astfel incat vor fi introduse controale obligatorii pentru toate persoanele care trec frontierele externe ale acestui spatiu de libera circulatie, inclusiv pentru cetatenii europeni din statele membre Schengen, care in prezent sunt scutiti de aceste controale, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Comisia Europeana a propus cu un an in urma instituirea acestor controale, in cadrul masurilor de prevenire a riscurilor teroriste. Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns luni la un acord pe aceasta tema, astfel ca propunerea a putut fi supusa votului la reuniunea reprezentantilor permanenti ai statelor membre. Mai departe, acordul urmeaza sa fie supus votului Parlamentului European si apoi celui din Consiliul European.

Revizuirea codului Schengen va obliga statele membre ale acestui spatiu de libera circulatie sa controleze sistematic toate persoanele care trec la intrare si la iesire frontiera externa, iar masura se va aplica la toate frontierele - terestre, aeriene si maritime.

Noua reglementare prevede si posibilitatea instituirii unor exceptii, atunci cand controalele pot afecta semnificativ fluxurile la frontierele terestre sau maritime. In cazul frontierelor aeriene, statele membre pot aplica o asemenea exceptie timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, perioada ce poate fi prelungita pana la maxim 18 luni pentru aeroporturile a caror infrastructura necesita mai mult timp in vederea adaptarii la aceasta exigenta.