Mesajele transmise de mai multi oficiali ungari despre Romania au fost criticate de Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE), care a transmis atat ambasadorului Ungariei la Bucuresti, cat si sefului diplomatiei de la Budapesta ca respectivele declaratii nu sunt in spiritul valorilor europene.

"Un astfel de mesaj, astfel de declaratii nu sunt (...) in spiritul valorilor europene pe care Romania le apara. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice partii maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, dar si ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, i-a transmis omologului sau ungar - in marja reuniunii ministeriale a NATO care are loc zilele acestea la Bruxelles - acest lucru", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al MAE, Ionut Valcu.

Valcu a apreciat declaratiile impaciuitoare facute de ministrul ungar al Afacerilor Externe si si-a exprimat speranta ca acestea se vor concretiza si in fapte.

"Ati putut vedea cu totii ieri, ministrul de externe ungar a avut niste declaratii pe care le-a acordat mass-media din Romania prin care specifica faptul ca Romania e un partener strategic al Ungariei. Ei bine, speram ca declaratiile respective sa se concretizeze si sa se reflecte si prin fapte", a adaugat Valcu.

El a dat asigurari ca "Romania ramane in continuare angajata sa construiasca acest parteneriat strategic pe care il are cu Ungaria".

Ministrul de externeungar,Peter Szijjarto, le-a interzis recentdiplomatilor unguri sa fie prezenti la receptia de Ziua Nationala a Romaniei de la Budapesta,MAE roman raspunzand ca decizia este surprinzatoare si greu de inteles.