Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a facut referire, marti seara, la proiectul de ordonanta de urgenta care prevede posibilitatea evacuarii persoanelor care refuza sa elibereze locuintele incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public pe perioada executiei lucrarilor de interventie, apreciind ca este de preferat sa existe un dialog profesionist cu proprietarii, potrivit Agerpres.

"Trebuie sa recunoastem cu totii faptul ca nu mai putem continua aceasta situatie in care cladirile cu bulina s-au consolidat intr-un ritm de melc. Dar de aici la a merge la o faza extrema, si anume sa ii obligi pe proprietari sa se mute fara acord, cand poate exista o discutie extrem de civilizata, de profesionista, cu reprezentantii Primariei si se pot muta in apartamentele care sunt puse la dispozitie de orice primarie... (...) Cred ca trebuie sa comunicam cu aceste familii si sa le spunem care este perspectiva, unde sa se mute. Sunt aproape 200 de apartamente in acest moment (disponibile, n.r.) si se pot muta pe rand", a spus primarul general, la Romania Tv. Ea a mentionat ca nu a fost consultata in momentul redactarii proiectului, dar a adaugat ca sunt necesare modificari legislative, astfel incat sa poata fi realizata consolidarea cladirilor care prezinta pericol public.

"Cele 173 de cladiri care sunt clasa intai risc seismic pericol public in Bucuresti trebuie sa intre in proces de consolidare, este nevoie de modificare legislativa, astfel incat sa se permita o evacuare cu usurinta din aceste imobile. Mai mult decat atat, acum, sa spunem, dintr-o cladire cu o suta de apartamente, daca un singur proprietar nu dorea sa se mute, degeaba semnau ceilalti 99 de proprietari. Dar lucrurile nu se fac in graba, nu se fac in pripa, nu se fac fara discutie cu acesti proprietari si nu se fac pana cand persoanele nu stiu foarte clar cat timp vir sta in alta locuinta pusa la dispozitie de primarie si in cat timp trebuie sa plateasca", a mentionat ea.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordonanta de Urgenta privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente. Proiectul prevede posibilitatea evacuarii persoanelor care nu au eliberat in termen spatiul detinut in constructiile cu destinatia de locuinta incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public pe perioada executiei lucrarilor de interventie la constructiile in caz, prin dispozitie data de primar, in locuintele de necesitate puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice locale.

De asemenea, se prevede restituirea, de catre persoanele fizice si juridice proprietari de spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, la terminarea lucrarilor de interventie, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru executia lucrarilor de interventie, in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie.