Politicienii romani fac promisiuni salariale nerealiste inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, pentru a alimenta populismul si a afecta masura in care alegatorii inteleg necesitatea unei reforme, a declarat marti premierul Dacian Ciolos pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reuters noteaza ca "Partidul Social Democrat, de stanga, ce conduce in sondajele de opinie, si, in oarecare masura, rivalii de centru-drepta, liberalii, au promis cresteri de salarii si taieri de taxe".

"Multe dintre partide fac aproximativ aceleasi propuneri economice si promisiuni pe care le-au facut si in urma cu patru, opt ani si nu le-au aplicat", a declarat Ciolos.

"Este clar ca sunt propuneri nerealiste, care vizeaza sa atraga atentia si voturile oamenilor", a adaugat el.

"Pe viitor, partidele trebuie sa faca mai multe pentru a mari increderea (alegatorilor - n.red.) care vor ca societatea romaneasca si institutiile sa se reformeze", a adaugat Ciolos.

Premierul a precizat ca pana si romanii din zonele sarace, care sunt mai sensibili la promisiunile sociale si privind majorarile salariale, vor o administratie mai buna.

"Am spus ca vom prezenta o propunere realista, nu halucinogena, pentru ca romanilor le-au fost oferite astfel de halucinogene in campaniile precedente", a declarat Ciolos, referindu-se la legea salarizarii unitare gandita de cabinetul sau.

Ciolos a mai afirmat ca urmatorul cabinet sa se concentreze pe reformarea unei administratii publice intens politizate si ineficiente, sa implementeze strategii pentru a opri emigratia medicilor si pentru a-i incuraja atat pe ei cat si pe profesori sa se angajeze in regiuni sarace.

De asemenea, premierul a mai anuntat ca Guvernul a pus la punct documentatia necesara pentru a lista la Bursa, inca din prima jumatate a anului 2017, a unor pachete minoritare de actiuni ale unor companii energetice si de transport, printre care Hidroelectrica si aeroporturile din Bucuresti.