Mircea Basescu a formulat o plangere contra Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in care acuza incalcarea dreptului la un proces echitabil, potrivit aparatorului sau, avocatul Nelu Tasca, informeaza Agerpres.

Mircea Basescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Avocatul Tasca a declarat, pentru agentia de presa citata, ca plangerea formulata de Mircea Basescu se intemeiaza pe decizia data de CEDO in cazul Mischie contra Romania, care prevede ca instanta de apel nu poate modifica o hotarare de fond fara a fi administrate probe noi.

''Noi cerem ca CEDO sa decida daca magistratii au judecat corect atunci cand i-au respins lui Mircea Basescu dreptul sa beneficieze de eliberare conditionata. Plangerea noastra retine faptul ca in temeiul legii, Comisia din cadrul penitenciarului a stabilit ca Mircea Basescu indeplinea conditiile obiective si subiective pentru eliberarea conditionata, instanta de fond a constatat ca sunt intrunite toate conditiile si a dispus, in consecinta, eliberarea conditionata iar instanta de control judiciar, fara a beneficia de noi probe administrate de procuror, admite contestatia DNA si dispune mentinerea in detentie a condamnatului mentionand ca urmatoarea cerere de eliberare conditionata poate fi formulata dupa trei luni. De ce trei luni si nu una sau doua? Acestea sunt temeiurile pentru care acuzam incalcarea dreptului la un proces echitabil si implicit a dreptului la libertate'', a declarat aparatorul lui Mircea Basescu.