Toti copiii vor fi testati auditiv imediat dupa nastere, in maternitatile din spitalele de stat, astfel incat parintii vor sti daca bebelusul are sau nu probleme de auz, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, potrivit News.ro. Ministrul Sanatatii a precizat ca, in prezent, nu exista un registru electronic national de screening auditiv, copiii cu pierderi grave de auz fiind inregistrati in spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"De anul viitor, toti copiii nou-nascuti in Romania, in spitalele din sistemul de stat, vor fi testati auditiv inca din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel national, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata pana acum. Mai concret, in momentul in care parintele va pleca acasa din maternitate cu nou-nascutul, va sti cu exactitate daca acesta are sau nu probleme de auz", a spus ministrul Vlad Voiculescu, la lansarea primului program de screening auditiv pentru nou-nascuti.

"Stim ca, in Romania, din 200.000 de copii nascuti anual, aproximativ 600 au probleme de auz. Nu stim numarul exact al persoanelor hipoacuzice, asta fiindca nu avem un registru electronic national de screening. Tocmai de aceea, in acest moment, copiii cu pierderi grave de auz, dar care nu au neaparat nevoie de implant cohlear, sunt inregistrati in spitale pe liste neoficiale, de multe ori chiar pe un caiet. Din acest motiv, pana acum, nimeni nu a putut estima corect numarul de dispozitive pe care ar fi trebuit sa le achizitioneze spitalele, astfel incat avem liste foarte lungi de asteptare¬, a adaugat ministrul Sanatatii.

Vlad Voiculescu a mai spus ca Ministerul Sanatatii a inceput deja procedura de licitatie pentru achizitia celor 335 de aparate de screening auditiv.

"Aparatele vor ajunge in toate locurile-cheie unde pot fi testati copiii hipoacuzici, adica in toate maternitatile din Romnia, in spitalele cu sectii de pediatrie cu paturi, de terapie intensiva, precum si in toate centrele de diagnostic ORL. In plus, vom avea o procedura de testare standardizata. Am elaborat un protocol unic de testare auditiva a nou-nascutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arata foarte clar pasii, directiile si traseul pacientului hipoacuzic de la depistare si pana la diagnosticare", a precizat Voiculescu.

Potrivit ministrului, fiecare copil testata auditiv va fi inclus intr-un registru electronic national de screening auditiv, astfel incat de acum incolo sa existe o evidenta foarte clara a persoanelor hipoacuzice.

"Suntem bucurosi sa anuntam ca lansam acest registru electronic national de screening chiar astazi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul functioneaza in cadrul unui program pilot in care am inclus trei maternitati - Polizu, Filantropia si Pantelimon¬, a mai spus Voiculescu.

Registrul va fi extins, din 2017, cu datele noi adunate de la toate centrele din tara unde vor fi cele 335 de aparate de screening auditiv.

"Rezultatul va fi ca, in aproximativ un an, acest registru va deveni functional. Noi vom putea sti, in sfarsit, cate persoane cu hipoacuzie avem in Romania¬, a adaugat ministrul Sanatatii.