​Articol actualizat

Rezultate Teste PISA 2015: Romania inregistreaza o scadere a performantelor in educatie fata de 2012, dar inca e in crestere fata de 2006. Vezi tarile de top

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 6 decembrie 2016, 13:22 Actualitate | Esenţial


Romania in clasamentul PISA 2015
Foto: Hotnews
Romania si-a imbunatatit performantele in educatie fata de 2006, dar este in usor regres fata de 2012, potrivit testarii PISA realizata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Testele, realizate in 2015 si comparate cu rezultatele din 2006, arata ca elevii romani si-au imbunatatit performantele la matematica si la citire, alaturi de elevii din Columbia, Israel, Macao (China), Portugalia si Qatar. Dar rezultatele fata de 2012 sunt in scadere la toate cele trei discipline: matematica, stiinta si citire.

Iata cum arata punctajele obtinute in 2006, 2009, 2012 si 2015:

               Matematica      Stiinte      Citire

2006:      415                  418            396
2009:      427                  428            424
2012:      445                  439            438
2015:      444                  435            434


Clasamentul e dominat de Singapore, tara urmata de Japonia, Estonia, Finlanda si Canada.

De remarcat performantele excelente ale elevizlor din China: mai mult de un sfert din elevii din Beijing - Shanghai - Jiangsu - Guangdong (China), Hong Kong (China), Singapore si Taipei au performante de top in matematica, o medie mai mare decat in orice alta regiune.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Sud-Est, Romania e intrecuta de Slovenia, Polonia, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania, Croatia, Slovacia si Bulgaria. In urma Romaniei se afla Moldova.

Finlanda, desi aflata pe primele locuri în clasament, este pe o tendința descrescatoare a performantelor, trend inregistrat si la precedenta testare. Rezultatul? Finlanda trece acum printr-o nouă reforma a sistemului de educatie.

Testarea internationala se desfasoara o data la 3 ani si arata nivelul elevilor de 15-16 ani la matematica, stiinta si citire.

5.103 elevi romani cu varste cuprinse intre 15 ani si 3 luni si 16 ani si 2 luni la data testarii, din 185 de scoli, au sustinut in luna aprilie 2015 testarea PISA propriu-zisa. In toate tarile care participa la PISA 2015 esantionarea scolilor si a elevilor se realizeaza extern, de catre Consortiul PISA, cu ajutorul unui software dedicat. Elevii au avut la dispozitie 2 ore pentru a rezolva subiectele structurate pe trei domenii: Stiinte ale naturii, Matematica si Citire/Lectura.

Citeste aici tot studiul OECD PISA 2015


--------------------------


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22180 vizualizari

 • -17 (21 voturi)    
  serios? (Marţi, 6 decembrie 2016, 13:25)

  Toni_Romania [utilizator]

  A ajuns vreo universitate romaneasca in Top 500 mondial? Eu stiu ca nu.
  • +10 (10 voturi)    
   Esti pe langa subiect, prietene (Marţi, 6 decembrie 2016, 13:58)

   T1beriu [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Esti pe langa subiect, prietene
   • 0 (2 voturi)    
    25% performante de top = afirmație fără sens! (Marţi, 6 decembrie 2016, 16:13)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui T1beriu

    Performante de top nu pot avea decât foarte putini elevi. In momentul când afirmi ca mai mult de un sfert au asemenea rezultate extraordinare te descalifici înseamnă ca nu ai trecut testul PISA.

    Citat:
    "De remarcat performantele excelente ale elevizlor din China: mai mult de un sfert din elevii din Beijing - Shanghai - Jiangsu - Guangdong (China), Hong Kong (China), Singapore si Taipei au performante de top in matematica ..."
  • +8 (8 voturi)    
   pai (Marţi, 6 decembrie 2016, 13:59)

   .sin [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Ai citit articolul?
   "...arata nivelul elevilor de 15-16 ani la matematica si la citire..."
   • +6 (6 voturi)    
    Romania pe antepenultimul loc . . . (Marţi, 6 decembrie 2016, 15:22)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui .sin

    Finlanda aflata pe locul 5 "pe o tendința descrescatoare a performantelor, trend inregistrat si la precedenta testare. Rezultatul? Finlanda trece acum printr-o nouă reforma a sistemului de educatie."
    Noi am inceput o reforma a sistemului de invatamant in 2011 prin adoptarea unei noi legi a educatiei. Marile partide care au ajuns la putere au avut grije sa o macelareasca cu ordonante fara numar.
    Acum mandri ca suntem romani ne bucuram de o minuscula performanta. Dar tot pe antepenultimul loc suntem iar Finlanda de pe locul 5 isi reformeaza sistemul.
    • +1 (1 vot)    
     la noi nu se vrea (Miercuri, 7 decembrie 2016, 15:31)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ty

     La noi sistemul, cit era, a fost distrus pe vremea lui marga, cind admiterea la facultate pe baza de concurs a fost in lcouita cu cea pe baza de dosar, ca asha se face afara, fara insa a rezolva mai intii discrepantele majore de notare intre diverse licee.
     Si atunci liceul a devenit un loc unde se dau note mari (ca nu se punem noi in calea dezvoltarii copilului). Note mari care se dau preponderent pe baza numarului de ore de pregatire platita cu proful de la ora. La liceu se intra pe baza de examen de capacitate, unde nivelul e atit de jos incit tinta e sa nu cumva sa faci vro greseala de adunare, ca iei sub 9.50 si nu mai prinsi nici un liceu bun. Si tot asha.

     In felul asta a disparut orice urma de meritocratie, si totul se rezolva prin taxa de protectie numita pregatire cu proful de la clasa.

     Atit timp cit sistemul de invatamant nu devine meritocratic si concurential, cu profesori platiti in functie de rezultate, cu examene si evaluari, nu vom putea merge decit in jos. Atit timp cit scoli gimnaziale cu zero promovati la capacitate, sau licee cu zero admisi la bac nu sunt inchise si profesorii nu sunt dati afara, nu se rezolva nimic.
     • +2 (2 voturi)    
      Ai dreptate. Marga este unul din sistem care (Miercuri, 7 decembrie 2016, 17:40)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      care a cam facut-o de oaie pe oriunde a fost. Totusi adevarul a inceput sa iasa la iveala cand Funeriu a pus in sala de clasa la bacalaureat camere. Atunci s-a vazut adevarul. Din pacate a venit USL la putere.
      Azi am auzit la TV pe Gorghiu spunanad ca Andronescu a avut un rol important in distrugerea invatamantului nostru. Ce sa-i faci doar e campanie electorala. Pana azi a stat cu limba in gura.
      • 0 (0 voturi)    
       Funeriu a facut citiva mici pasi... (Joi, 8 decembrie 2016, 16:31)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ty

       Dar mare lucru n-a realizat...
       Singura chestie cu adevarat buna a fost evaluarea universitatilor si finantarea lor diferentiata. In rest, prin acceptarea admiterii la facutate pe baza de note, a pastrat sistemul de pregatire contra note mari.

       Reforma adevarata are 3 paliere:
       1. crearea unui sistem concurential, in care si profesorul si elevul sa aiba interesul sa invete cit mai bine si sa fie evaluati intr-un mod obiectiv si unitar
       2. modificarea din temelii a programei si aerisirea ei, astfel incit sa nu mai sufoci copilul cu 12 ore de munca pe zi
       3. modificarea drastica a modului de predare prin inlocuirea coperii dupa dictare numita pompos predare, cu proiecte, individuale sau colective, in care copiii sa invete prin aplicatii practice si joaca teoria. Un copil invata mult mai usor ce e aia integrala calculind aria unei suprafete neregulate decit aplicind o formula abstracta pe caiet, la fel ca si frecarea pe un plan inclinat experimentind o masinuta care trebuie sa se opreasca in punctul x la coborire.

       Fara astea 3 aspecte modificate, orice reforma e doar frectie la piciorul de lemn. Vom mai creste sau vom mai scadea 10 puncte la fiecare capitol, dar tot in top 3 de la final vom ramane.
  • -10 (12 voturi)    
   in loc sa bagati minusuri (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:31)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Mai bine spuneti mi daca suntem au ba in Top 500.
   • 0 (0 voturi)    
    si cu ce te ajuta raspunsul pe care deja il stii? (Miercuri, 7 decembrie 2016, 15:36)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Suntem in top 700+ cucele citeva univesritati mai de doamne-ajuta.
    Si daca vrei top 500, pe citeva specializari suntem in top 200: http://www.gandul.info/stiri/top-200-cele-mai-bune-universitati-din-lume-pe-specializari-pe-ce-loc-se-claseaza-universitatile-romanesti-12171840

    asta asha, ca sa mori de ciuda ca mai e si cite ceva pozitiv de spus
  • +10 (10 voturi)    
   PISA nu e despre universități (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:35)

   Alex Danila [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   https://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment#Sampling

   Just saying, că e clar că aveți internet și ați fi putut să-l folosiți singur.
 • +11 (11 voturi)    
  Ne crapa obrazul de rusine (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:00)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Pana si Bulgaria ne-a intrecut. E un dezastru sa fim ultimii, e rusinos. Aici au adus scoala romanesca impostorii de tipul Andronescu.
 • +3 (7 voturi)    
  scoateti mafiotii din universitati (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:42)

  AlexandrinaBoboc [utilizator]

  Invatamant de calitate nu se poate realiza cand in universitati exista mafii care delapideaza institutiile in mod organizat si totul sub protectia DNA-ul local. La Galati,avem triada de mafioti, rector Barsan Iulian, prorector Stefan Balta, director Cezar Bichescu. La proiecult finantat de Uniunea Europeana
  http://www.poc.research.ro/uploads/rezultate-selectie-proiecte-A.pdf
  la pozitia 7, S.C GRUPUL DE MASURATORI SI DIAGNOZA S.R.L, proprietar rectorul Barsan Iulian, castiga finantarea in timp ce Universitatea a obtinut punctaj inferior. Mai mult, firma Renault se pare ca nu prea se descurca la cercetare. Dupa ce castiga proiectul, tanarul Stefan Balta este numit prorector , avand si functia de director de proiect si director de firma privata (chiar a rectorului). Totul se face sub protectia DNA Galati, prin procurorul Gheorghe Ivan, care este si profesor care efectueaza ore doar duminica la universitatea Dunarea de Jos. Firma Sowiens, abonata la lucrari de constructie cu universitatea, a cumparat prin intermediar apartamentul rectorului Iulian Barsan si a reparat vilele lui Cezar Bichescu, una aflandu-se in judetul Braila. In rest, daca cautam pe internet, unde ce mai face triada, vedem ca a inceput sa isi care banii in Elvetia. Bichescu Cezar, specialist in vinuri, si Iulian Barsan, specialist in mecanica, se duce la conferinta platita pe banii publici la conferinta de criogenie. Se alatura si directorul firmei Criomec, de la care au cumparat o cladire de 500 de mii de euro, fara a fi folosita.

  Banii se cara in Elvetia! https://www.b2match.eu/cryoineurope2016/participants?page=3

  http://impact-est.ro/dezvaluiri/pretul-tradarii-in-ugal-este-platit-din-bani-publici/
  http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2397-ex-procurorul-sef-al-dna-galati-gheorghe-ivan-bratul-armat-al-rectorului-udj.html
  http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2372-criomec-sa-a-scapat-de-o-cladire-inutila-pe-banii-de-la-bugetul-de-stat-ai-universitatii-dunarea-de-jos.html
  • -9 (11 voturi)    
   vezi ca (Marţi, 6 decembrie 2016, 15:04)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AlexandrinaBoboc

   Vezi ca desteptul ala de sus o sa ti spuna ca "nu i vba de universitati". Ca universitatile nu-s "educatie".
 • +4 (4 voturi)    
  obs (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:52)

  nimsoc [utilizator]

  S-au mai obisnuit elevii nostri cu acest gen de subiecte...
 • +1 (5 voturi)    
  infractorii psd-isti (Marţi, 6 decembrie 2016, 15:04)

  yellowdog [utilizator]

  te vor prost tinere...
  aste e strategia acestor monstri, asistatii sociali sunt o masa de manevra convenabila
 • -3 (5 voturi)    
  .... (Marţi, 6 decembrie 2016, 15:37)

  tirolez [utilizator]

  Ce importanta are performanta anumitor regiuni din China? Nu stiu acum, dar la editiile trecute erau decalaje vizibile in RO - orasele mari vs mediul rural. Daca am lua si noi doar Bucurestiul, Iasiul, Clujul, TM cred ca am discuta la alt nivel.
  In plus, rezultatele sigur se vor ameliora, generatiile mici au altfel de manuale, au mult mai multe exercitii in care li se cere parerea , sunt tot mai rare cazurile de invatatori care ii pun sa invete poezii.
 • +2 (2 voturi)    
  usoara imbunatatire? (Marţi, 6 decembrie 2016, 16:01)

  LucianBaciu1 [anonim]

  pai suntem la coada! ne trebuie o imbunatatire radicala, nu o usoara imbuantatire!
 • +2 (2 voturi)    
  Grosolana manipulare (Marţi, 6 decembrie 2016, 18:23)

  I.A. [utilizator]

  inca din titlu, rezultatele PISA din 2015 sint in usoara imbunatatire doar fata de cele din 2006, dar sint clar in scadere fata de testul PISA precedent, din 2012, ca loc general ocupat(48 fata de 45 in 2012) cit si ca numar de puncte, la toate cele 3 sectiuni! Un titlu manipulativ ca sa ne furam in continuare singuri caciula! Redactorul ori nu poate interpreta un tabel ori are o agenda politica!
 • +4 (4 voturi)    
  Alo (Marţi, 6 decembrie 2016, 18:32)

  I.A. [utilizator]

  Ati imbunatatit de mai mare risul! Recititi titlul si admiteti ca rezultatele sint in scadere!
 • +4 (4 voturi)    
  ca sa fiu rautacios.... (Marţi, 6 decembrie 2016, 18:43)

  minus [utilizator]

  titlul "Romania inregistreaza o scadere a performantelor in educatie fata de 2012, dar inca e in crestere fata de 2012" este exact ca o bomboana pe coliva educatiei, chiar daca este o greseala minora de "batere pe taste"...
  Sau poate este o chestie mai profunda, adica inregistrarea este una iar starea de fapt este alta, ceea ce ar fi specific romanesc- ceva de genul legii si instructiunii de aplicare, cea din urma contrazicand legea....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by