Bacteria E.coli a fost descoperita in pasta de mici dintr-o carmangerie bucuresteana, pe suprafata unei carcase de oaie dintr-un abator din judetul Buzau, intr-o proba de hamburger ridicata dintr-un supermarket din Gorj, precum si in micii din carne de porc si vita dintr-un supermarket din judetul Tulcea, anunta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), citata de News.ro.

In cadrul Planului National de Control, in perioada 31 octombrie - 25 noiembrie au fost prelevate si analizate 166 de probe, dintre care 113 din carne si produse din carne si 53 din lapte si produse din lapte.

Echipele de inspectori sanitari au prelevat probe, conform planificarii, din Bucuresti si judetele: Buzau, Sibiu, Gorj, Dolj, Vrancea, Mures, Prahova, Calarasi, Covasna, Giurgiu, Ilfov, Olt, Salaj, Hunedoara, Timis, Harghita, Maramures, Neamt, Galati, Mehedinti, Cluj, Botosani, Bistrita Nasaud, Braila, Ialomita, Valcea, Satu Mare, Tulcea, Timis, precizeaza ANSVSA.

"In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la patru probe prelevate din:

- pasta de mici, carmangerie, municipiul Bucuresti;

- suprafata carcasa de ovina (test de sanitatie), abator, judet Buzau;

- hamburger, supermarket, judet Gorj;

- mici amestec porc cu vita, supermarket, judet Tulcea", potrivit Autoritatii.

Reprezentantii ANSVSA mentioneaza ca un numar de cinci probe prelevate se afla inca in lucru.

Potrivit raportului Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, in perioada 16 mai - 25 noiembrie au fost efectuate 1.309 probe, dintre care intr-un numar de 62 de probe buletinele de analiza au confirmat prezenta Escherichiei Coli verotoxigena.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in 16 mai si se va desfasura pana pe 31 decembrie, presupune prelevarea si analizarea de probe de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.