Minus 17 grade Celsius s-au inregistrat luni dimineata la statia meteo din orasul Intorsura Buzaului, cea mai scazuta temperatura din acest sezon hibernal, potrivit meteorologilor din judetul Covasna, citati de Agerpres.

Minima a fost inregistrata in jurul orei 7,30, iar ulterior temperatura a crescut, ajungand in jurul orei 8,30 la minus 14 grade Celsius.

Meteorologii prognozeaza ca noaptea urmatoare va fi la fel de friguroasa, dupa care vremea se va incalzi usor. Potrivit acestora, gerurile au inceput mai repede decat in alti ani.

Anul trecut, pe 1 ianuarie 2015 la Intorsura Buzaului s-au inregistrat minus 31,7 grade Celsius, pe 8 ianuarie au fost minus 34,7 grade Celsius, iar anul acesta, pe 20 ianuarie, au fost minus 29,5 grade Celsius.

Oficial, cea mai scazuta temperatura inregistrata in ultima jumatate de secol in judetul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius in 8 februarie 2005, la Intorsura Buzaului, record care nu mai fusese atins din anul 1939.

Noaptea de duminica spre luni a fost geroasa si in tot judetul Harghita, cel mai frig inregistrandu-se la Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc, unde mercurul termometrelor a coborat pana la minus 14 grade Celsius.

Potrivit informatiilor furnizate de meteorologii de la Centrul Meteo Regional Sibiu, este cea mai friguroasa zi de 5 decembrie din ultimii ani, De altfel, in tot judetul Harghita a fost frig, temperaturile situandu-se sub minus 10 grade Celsius.

In afara de cele doua statii de la Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc, unde au fost minus 14 grade Celsius, si la Toplita, Joseni si Bucin, celelalte trei statii din judet unde se fac masuratori, s-au inregistrat minus 13 grade Celsius.

Conform sursei citate, urmatoarele doua nopti vor continua sa fie geroase in depresiunile din estul Transilvaniei, dar apoi vremea se va incalzi usor.

Acestea sunt temperature obisnuite in Harghita, unde iernile sunt lungi si geroase.

Minima absoluta a lunii decembrie in Harghita a fost de minus 33 grade Celsius si s-a inregistrat la Miercurea Ciuc in anul 1998. Cel mai cald a fost in anul 1989 cand tot la Miercurea Ciuc s-au consemnat 16,8 grade Celsius.