Transparenta crescuta la concursurile pentru managerii de spitale: Oricine poate asista sau pune intrebari la sustinerea publica a examenului, care este inregistrat

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 5 decembrie 2016, 8:47 Actualitate | Esenţial

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica noul ordin al ministrului privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de manager persoana fizica din spitalele publice.

Acesta aduc schimbari importante in procesul de selectie al managerului de spital, se afirma intr-un comunicat al MS, unde se precizeaza si ca, "pentru a facilita exercitarea dreptului la contestatii, sustinerea publica a proiectului de management se inregistreaza audio-video".

De asemenea, mass-media sau orice persoana interesata poate participa la sustinerea publica, si oricine poate propune intrebari daca le trimite cu cel putin 24 de ore ianinte. 

"Procedura de selectie a managerului propusa acum pune accent pe profesionalism si transparenta, intr-o abordare pragmatica. Noua procedura de concurs va consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc si adaptata la problemele spitalului unde se candideaza", noteaza sursa citata.

In prezent, concursul de selectie presupune o proba teoretica constand in rezolvarea unor teste-grile din legislatia specifica activitatii spitalului public si din management sanitar, prezentarea unui proiect de management in fata unei comisii formata din membrii ai consiliului de administratie al spitalului si un eventual interviu de selectie. 

Noua reglementare aduce o abordare diferita, cu scopul de a atrage in functia de manageri de spitale specialisti cu abilitati dovedite in domeniul managementului.  

Prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maxim 20 de minute si va fi urmata de un interval de maxim 60 de minute de raspuns la intrebari. Comisia de concurs va adresa suficiente intrebari fiecarui candidat pentru a permite evaluarea proiectului de management precum si abilitatile manageriale ale candidatilor. 

Ordinul de ministru contine si modele de grila generala de evaluare a proiectului de management si de fisa de evaluare a abilitatilor manageriale. Partea teoretica de legislatie si management sanitar va fi evaluata prin intrebarile care pot fi adresate de catre comisia de concurs candidatilor din bibliografia publicata odata cu anuntul de concurs. 

In urma sustinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finala ca media aritmetica intre nota acordata pentru evaluarea proiectului de management si nota privind evaluarea abilitatilor manageriale ale candidatului. 

In vederea asigurarii transparentei privind modul de desfasurare a concursului, proiectele de management ale candidatilor se publica pe site-ul spitalului unde se organizeaza concursul, cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii publice iar mass media precum si orice persoana poate participa la sustinerea publica cu conditia de a-si anunta intentia prin email la adresa mentionata in anuntul de concurs si cu privire la care a obtinut confirmarea de participare.  

Mai mult, orice persoana poate adresa intrebari candidatilor cu conditia ca aceste intrebari sa fie adresate prin email la adresa din anuntul de concurs cu cel putin 24 de ore inainte de data probei. In cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de 3 intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorti 3 intrebari dintre cele care au legatura cu proiectul de management si nu vizeaza opiniile politice, activitatea sindicala, religia, etnia, sexul, starea materiala sau originea sociala ale candidatilor. 

Prin aceste masuri de transparenta se urmareste implicarea comunitatii locale in alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului, arata ministerul.

In vederea profesionalizarii evaluarii candidatilor care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe langa presedintele consiliului de administratie, si doua persoane avand expertiza teoretica sau practica in domeniul managementului sanitar (fie experienta de minim 3 ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar in specialitatea management sau sanatate publica si management sanitar). 

Reprezentantul ales al asociatiilor de pacienti din cadrul consiliului de etica al spitalului unde se organizeaza concursul va avea calitatea de observator fara drept de vot si notare in cadrul comisiei de concurs insa va putea adresa intrebari candidatilor. 

Comisia de solutionare a contestatiilor nu mai este numita de Ministerul Sanatatii ci, pentru a se asigura o organizare unitara a concursului, tot de catre consiliul de administratie al spitalului, cel care numeste si comisia de concurs. 

Aceasta comisie va fi constituita pe aceleasi criterii de componenta ca si comisia de concurs, cu precizarea ca din componenta comisiei de solutionare a contestatiilor va face parte un alt membru al consiliului de administratie decat presedintele consiliului de administratie al spitalului (care face parte din comisia de concurs), se mai spune in comunicatul citat.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2864 vizualizari

 • -9 (11 voturi)    
  de facut ceva cu leafa (Luni, 5 decembrie 2016, 8:54)

  Toni_Romania [utilizator]

  in marile spitale
  -leafa medic rezident=leafa femeii de serviciu
  -leafa medic primar specialist = cca 3500-3800 lei
  -leafa manager sotal = peste 9000-10.000 lei
  • +7 (11 voturi)    
   Domnu Toni ! (Luni, 5 decembrie 2016, 10:27)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Plimba ursul pe Nevski Prospect !
   • -1 (1 vot)    
    aha, esti manager de spital - ok (Luni, 5 decembrie 2016, 11:26)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

    ----
 • +9 (9 voturi)    
  Excelent! O sa pice pe capete, ca la bacalaureat ! (Luni, 5 decembrie 2016, 9:04)

  NicolaeA [utilizator]

  Potea fi si mai drastic ! Comisia de examinare si cea de contestatii sa fie din alt judet !
 • +6 (8 voturi)    
  Catre Managerul Spitalului Fundeni (Luni, 5 decembrie 2016, 10:22)

  Misu2006 [utilizator]

  As vrea sa il intreb pe domnul Manager cand are de gand sa asfalteze curtea spitalului ca bataia de joc din spital sa nu inceapa chiar din curte.
  Oamanii parcheaza in noroaie, iar pe urma intra in spital care ar trebui sa fie septic. Pai curatenia bai domnilor incepe din curte.

  De asemenea, sa faca ceva cu lifturile din spital unde se sta si un sfert de ora ca sa ajungi unde ai treaba. Si poate le mai si spala cineva !
 • +1 (1 vot)    
  DA! (Luni, 5 decembrie 2016, 11:43)

  sorvas [utilizator]

  Salut aceasta initiativa! Mi se pare un pas extrem de mare in directia buna! Aceasta masura va da un suflu nou spitalelor! Felicitari! Sper sa fie adoptata masura!
 • -2 (4 voturi)    
  "Oricine" este un fel de spectacol (Luni, 5 decembrie 2016, 12:08)

  jackalphonse [utilizator]

  Nu cred ca este foarte eficient cu "oricine", dar este un inceput. La cum a fost pana acum, mai rau nu poate fi.
  • 0 (2 voturi)    
   Chiar ? (Luni, 5 decembrie 2016, 12:59)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   In Rusia cum este ?
   • +1 (1 vot)    
    Spune mi tu. Cum ti s a spus sa zici? (Luni, 5 decembrie 2016, 13:51)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

    Postacii ca tine stiu cel mai bine. Vrei sa intrebi ceva care are legatura cu subiectul?

    Vad ca cunosti si strazile din Rusia. Excursie "de formare si instruire" sau doar turist?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri