Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis estimarea evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 28 noiembrie - 11 decembrie 2016 si potrivit datelor, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada, informeaza Mediafax.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Conform prognozei, in Banat, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada. In medie, temperaturile maxime se vor incadra intre 2 si 6 grade si minimele intre -4 si 2 grade. O usoara incalzire a vremii se va concretiza prin valori termice diurne, in general, peste cele specifice perioadei si nocturne in jurul celor normale.

Ziua vor fi temperaturi medii intre 5 si 7 grade, iar noaptea de -2...-1 grad. Precipitatii vor fi posibile in cea mai mare parte a timpului, cu probabilitate mai mare de semnalare in intervalul 6-11 decembrie, cand, vor fi moderate si insemnate cantitativ.

In Crisana, vremea va fi mai rece decat in mod normal in prima decada a lunii decembrie. In medie, pe parcursul primei saptamani vor fi maxime intre 2 si 4 grade si minime intre -6 si 1 grad. Valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei.

Mediile vor fi de 3...4 grade, pentru temperaturile maxime si -5...-2 grade, pentru cele minime. Precipitatii vor fi posibile in cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai mare de semnalare in intervalul 5-11 decembrie, cand vor fi moderate si insemnate cantitativ.

ANM estimeaza ca in Transilvania, regimul termic de prognoza va fi in jurul celui normal la valorile nocturne si sub acesta la cele diurne. Majoritatea temperaturilor vor fi usor mai mari decat cele climatologic specifice perioadei, adica maxime cuprinse intre 1 si 3 grade si minime intre -7 si -4 grade, mediate pe regiune. Precipitatiile vor fi prezente in cea mai mare parte a timpului, iar probabilitatea de semnalare a acestora, moderate si insemnate cantitativ, va fi mai ridicata in intervalul 6-11 decembrie

Pentru Maramures, estimarea ANM arata ca vremea va fi mai rece decat in mod normal in aceasta perioada, pe intreg intervalul de prognoza. In medie, temperaturile maxime se vor incadra intre 1...2 grade si minime de -5 si -3 grade. Precipitatii vor fi in cea mai mare parte a timpului, mai consistente in intervalul 4 -11 decembrie.

ANM anunta ca in Moldova variatiile de temperatura nu vor fi semnificative de la o zi la alta si de la o noapte la alta; majoritatea valorilor diurne se vor situa in jurul celor normale pentru prima decada a lunii decembrie, iar cele nocturne vor fi in general mai ridicate. In medie pe regiune, maximele vor fi cuprinse intre 2 si 4 grade, iar minimele vor fi de -3...-4 grade. Vor fi precipitatii in cea mai mare parte a intervalului, in general slabe, exceptand perioada 6-11 decembrie cand vor deveni mai consistente.

In Dobrogea, regimul termic va fi in scadere pana la sfarsitul acestei luni, apoi va creste usor, insa incepand din 5 decembrie, variatiile de la o zi la alta si de la o noapte la alta nu vor fi semnificative. Vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit, indeosebi in cursul noptilor si al diminetilor.

Media, pe regiune, va fi de 5...6 grade la maxime si de 0...1 grad la minime. Probabilitatea pentru precipitatii, in general slabe, va fi mai ridicata in perioada 6-11 decembrie, in restul timpului acestea fiind posibile doar trecator.

ANM prognozeaza pentru Muntenia ca media regionala a temperaturilor maxime va fi de 5...6 grade, iar a celor minime de -3...-2 grade, in general mai mari decat cele ce ar fi normale. Vor fi conditii de precipitatii in aproape fiecare zi, dar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai ridicata in intervalul 6-10 decembrie.

In Oltenia, in cea mai mare parte a timpului, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit. Doar valorile nocturne din perioada 5-11 decembrie vor fi in jurul celor specifice perioadei. In medie, temperaturile maxime se vor incadra intre 3 si 6 grade, iar temperaturile minime intre -3 si -1 grad. Vor fi posibile precipitatii in cea mai mare parte a timpului, in general slabe cantitativ. Probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare in intervalul 6-10 decembrie.

Pentru zona montana, ANM estimeaza ca vremea va fi mult mai rece decat in mod obisnuit, in aceasta perioada. Pe intreg intervalul, valorile termice vor fi negative, atat in cursul noptilor cat si in cursul zilelor. Vor fi valori ale temperaturilor maxime de -3...-2 grade, iar cele minime se vor situa in jur de -6 grade. In cea mai mare parte a timpului va ninge, iar ninsorile pot fi mai consistente, cel mai probabil, in perioada 5-11 decembrie.