Ministrul Muncii: Legea salarizarii personalului bugetar are un impact financiar de 19,5 miliarde de lei

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 18:07 Actualitate | Esenţial

Dragos Pislaru
Foto: Agerpres
Proiectul legii salarizarii personalului platit din fonduri publice are un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei si prevede cresteri mai mari pentru categoriile care nu au beneficiat in ultimii ani de majorari salariale, a declarat, sambata, ministrul Muncii, Dragos Paslaru, citat de Agerpres.

Acesta a participat la deschiderea Targului Unitatilor Protejate din Capitala, unde presa i-a cerut sa comenteze declaratiile lui Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", care a afirmat miercuri ca legea salarizarii initiata de Ministerul Muncii este una proasta.

"Nu as incepe cu epitete, sa spun ca legea este proasta sau ca nu este proasta. Ma uit in spate si ce vad: o lege din 2009-2010 despre care a spus toata lumea ca este buna, dar nu a fost pusa niciodata in aplicare, pentru ca ar avea un cost prea mare, 45 de miliarde (de lei ¬ n.r.). Apoi am auzit in spatiul public ca de anul trecut ni s-a lasat o lege minunata, cu impact de 41 de miliarde, care trebuia aplicata a doua zi. Parlamentul a avut majoritate, deci putea adopta acea lege de sute de ori. Am inteles ca nu s-a adoptat pentru ca s-a avut incredere in Guvern ca o adopta el. Pai cum sa adopte Guvernul o lege de 41 de miliarde? Deci este o ipocrizie sa spui despre o lege ca este buna sau este proasta, dar, daca o lege buna este o lege inaplicabila, atunci eu nu mai stiu ce este bun si ce nu este bun", a comentat ministrul.

El a adaugat ca proiectul propus de ministerul pe care il conduce are un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei, de doua ori mai redus.

"Legea pe care am propus-o noi acum are un impact de 19,5 miliarde, care este de doua ori mai putin. Nu trebuie sa fii matematician sau Einstein sa stii ca, daca ai un buget de doua ori mai mic, care intr-adevar poate fi implementabil, vei avea cresteri care sunt mai mici decat proiectele anterioare", a continuat Paslaru.

El a explicat faptul ca aceasta lege are ca prim scop rezolvarea inechitatilor existente pana acum in sistemul salarial.

"Problema care se pune este asa: ce scop are aceasta lege? Primul scop este sa rezolve inechitatile si sa puna toate familiile ocupationale pe un sistem de echivalenta. Exact asa cum fusese discutat si agreat in 2009-2010. Rezolva legea lucrul acesta? Raspunsul este: da. In al doilea rand, ce trebuie sa faca aceasta lege? Sa imi asigure echitatea, astfel incat cei ramasi in urma fata de echivalentele pe care le stabilisem odata sa aiba cresterile cele mai mari. Se intampla lucrul acesta? Da. Asistenta sociala, persoanele din administratia publica locala, contractual sau functionari publici, cei care sunt in cercetare si cultura, cei care au ramas in urma fata de ce s-a intamplat in ultimii ani, cand s-au dat cresteri pentru o categorie sau pe cateva categorii, au cresterea cea mai mare. Este in acest moment o diferenta intre cat cresc salariile la anumite categorii? Da, pentru ca unele au mai crescut intre timp si unele, nu. Justitia, de exemplu, nu poate creste cu mai mult de 12%, pentru ca deja sunt la un nivel de echivalenta pe aceasta corelatie intre familiile ocupationale mai sus, dar nu inseamna ca nu cresc. Cine este nemultumit? Fiecare dintre familiile ocupationale si-ar dori sa creasca salariul cu 100% si este legitim, dar intrebarea este ce sa alegem intre sa ma duc si sa fac lobby ca pentru familia mea ocupationala sa obtin un 10-15% sau sa accept ca in aceasta tara avem si noi nevoie de reguli, de un cadru unitar in care toata administratia publica este tratata acolo unde ii este locul", a aratat ministrul Muncii.

El a amintit ca, prin alocarea unei sume de 4,85 de miliarde de lei pentru doar doua sectoare, Sanatatea si Educatia, Parlamentul a ignorat restul categoriilor bugetare, care ar fi trebuit sa astepte inca doi ani pana la cresterea salariilor.

"Problema ordonantei 20 modificata este ca aloca 4,85 miliarde pentru doua sectoare. Eu nu spun ca acele sectoare nu ar fi prioritare. Daca va uitati in lege, legea creste salariile acelor doua sectoare, Sanatate si Educatie, mai mult decat in proiectul din Parlament cu inca 10-15% peste ce da Parlamentul si asa este normal, pentru ca sunt sectoare prioritare pentru societate. Dar daca incep cu aceste doua sectoare si le aloc 4,85 miliarde, aceasta inseamna ca toti ceilalti trebuie sa mai astepte doi ani de zile ca sa poata sa vada si ei o crestere. Eu nu pot sa le spun asistentilor sociali din aceasta tara ca ei trebuie sa astepte inca doi ani, nu pot sa le spun celor din administratia publica locala sau soldatilor ca trebuie sa mai astepte doi ani de zile", a sustinut Paslaru.

Acesta a facut apel la unitate intre categoriile de bugetari, aratand ca acesta este cel mai bun proiect "aplicabil si fezabil" pe care Guvernul il poate pune pe masa. Paslaru a mai precizat ca, in acest moment, ministerul se afla in dialog cu partenerii sociali pe aceasta tema si asteapta propuneri din partea acestora, urmand ca, dupa integrarea in proiect a propunerilor, sa inceapa dezbaterea publica pe marginea viitorului act normativ.

Intrebat daca a negociat cu partidele politice sustinerea pentru acest proiect, Paslaru a afirmat: "In aceasta perioada, sa incepi sa negociezi cu partidele sustinerea nu este un lucru oportun, fiind o perioada de campanie electorala. Legea nu a fost scoasa ca sa faca valva in campanie, de aceea am lasat consultarile pana dupa (alegeri ¬ n.r.), pana pe 12 decembrie. Era important sa avem pe masa doua lucruri: unu, o baza de calcul sa stim si noi cat sunt salariile in tara asta (niciodata n-o sa pot pricepe cum s-au facut pana acum legi fara sa stiu cu cat sunt platiti oamenii pe care vreau eu sa-i afectez prin aceasta lege) si, doi, lasam o lege care, din perspectiva sustenabilitatii fiscal-bugetare, nu face sa greveze celelalte obiective ale politicii publice. Pe noi ne intereseaza sa avem si salarii mari in administratie, sa avem si scoli, si autostrazi, sa avem si alte lucruri, asa ca nu poti sa te concentrezi decat intr-o masura de bun simt pe partea de masa salariala".

El a adaugat ca nu trebuie facute salarii "estetice", care sa arate ideal si care sa nu fie aplicabile.

"Masa salariala intr-o tara precum Romania ar trebui sa aiba o anumita pondere in PIB. Asta am facut si noi. Am incercat sa ducem, pana in 2022, pe 7,6-7,5% din PIB, ceea ce este conform bunelor practici internationale", a continuat oficialul guvernamental.

Totodata, intrebat care este opinia Guvernului in privinta salariului minim pe economie pentru 2017, ministrul Muncii a aratat ca, in aceasta privinta, Guvernul este un mediator, iar dialogul social se poarta intre sindicate si patronate.

"Dupa ce va exista un punct de vedere negociat, Guvernul isi va exprima punctul de vedere, dar nu inainte. Mi se pare foarte intelept asa, pentru ca nu se discuta cu pumnul in masa ca asa vrea Guvernul. Am pus la dispozitie un studiu, care nu a fost gandit sa influenteze negocierile dintre partenerii sociali, ci sa creeze, pentru prima oara, o baza de cercetare in care sa poti sa analizezi mai multe scenarii. Vom vedea ce vor discuta partenerii sociali. Primul-ministru se va aseza din nou la masa si trebuie sa respectam legea pentru a adopta hotararea de Guvern inainte de 31 decembrie", a subliniat Paslaru.

Proiectul Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu in sectorul bugetar urmand sa fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei.

Conform proiectului mentionat, distribuit miercuri de Federatiile sindicale, in sectorul bugetar, raportul intre cel mai mic salariu de baza si cel mai mare salariu de baza este de 1 la 13. Aplicarea legii ar putea incepe la 1 iulie 2017 si se va extinde pana in anul 2021, insa in proiect nu se precizeaza si procentul anual de crestere.

Proiectul mai prevede ca in situatia in care salariile de baza/soldele functiilor de baza/salariile functiilor de baza/indemnizatiile de incadrare, indemnizatiile lunare avute in luna iunie 2017 sunt mai mari decat cele prevazute in anexele la prezenta lege sa se pastreze cuantumurile avute in luna iunie 2017.

De asemenea, sporurile, majorarile, indemnizatiile, compensatiile, premiile si celelalte elemente ale sistemului de salarizare prevazute in anexele la lege se stabilesc astfel incat procentul de crestere a cuantumului total rezultat sa nu fie mai mare decat procentul de crestere a salariilor de baza, a soldei functiei de baza, a salariului functiei de baza, dupa caz, pe toata perioada de aplicare etapizata a legii.

Conform datelor publicate de Ministerul Muncii pe pagina sa de Facebook, majorarea salariala medie va fi de 37,3%, corelata cu cresterea economica prognozata.

Astfel, in Administratia Publica Centrala, pentru un consilier superior, cu studii superioare si peste 20 de ani vechime, cresterea salariala va fi de 43,2%, de la 4.476 lei in prezent la 6.410 lei, pentru un referent asistent de 61,6%, de la 1.574 lei la 2.544 lei si pentru un consilier debutant, cu studii superioare, de 47,4%, de la 1.270 lei la 1.872 lei.

In Administratia Publica Locala, salariul unui consilier superior va creste cu 84,3%, la 4.541 lei, iar cel al unui referent asistent cu 51,5%, la 1.961 lei. Pentru personalul contractual este prevazuta o crestere 110% pentru consilier IA, cu studii superioare si 5-10 ani vechime, la 3.777 lei, si pentru un referent IA de 74,1%, la 2.321 lei.

In sectorul de Asistenta sociala, majorarea salariala va fi de 79,1%, la 3.823 lei, pentru un asistent social principal, cu 20 de ani vechime si studii superioare, de 63,3%, la 3.211 lei, pentru un asistent social specialist si de 49,8%, la 1.872 lei, pentru un debutant.

In ceea ce priveste Sanatatea, salariul unui medic primar, cu 20 de ani vechime, ar urma sa creasca cu 25,6%, la 6.410 lei, cel al unui medic rezident, anul I, cu 34,7%, la 2.579 lei si cel al unui asistent medical, cu studii postliceale si 3-5 ani vechime, cu 16,8%, la 2.467 lei.

In Educatie, un profesor universitar va avea un salariu de baza de 7.282 lei (plus 30,6%), un conferentiar universitar, cu 5-10 ani vechime, 3.366 lei (plus 29,5%) si un lector universitar, cu 10-15 ani vechime, 3.335 lei (plus 25,3%). Salariul unui profesor gradul I, cu 5-10 ani vechime, va ajunge la 2.997 lei (plus 34,3%), cel al unui invatator gradul II, cu 5-10 ani vechime, la 2.175 lei (plus 21%) si cel al unui invatator debutant la 1.836 lei (plus 22,8%).

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

5546 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  Ce ma bucur! (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 18:11)

  mitg [utilizator]

  Hai sa punem o taxa unica de 100% sa confiscam tot ce exista in tara.
  • +1 (7 voturi)    
   ma distreaza aceasta idee (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 20:30)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   dar nu prea inteleg care este legatura cu articolul.
   • +4 (4 voturi)    
    "Legatura" (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 23:11)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    Adica trebuie scosi 4.5 mld de Euro pentru specimene diverse, bani pe care nu-i scoate nici un guvern decat prin cresteri de taxe si/sau impozite (sau, bineinteles, vesnicele credite pe termen mediu) Deja PFA-urile sunt la pamant, cine stie cine urmeaza ...

    "Astfel, in Administratia Publica Centrala, pentru un consilier superior, cu studii superioare si peste 20 de ani vechime, cresterea salariala va fi de 43,2%, de la 4.476 lei in prezent la 6.410 lei, pentru un referent asistent de 61,6%, de la 1.574 lei la 2.544 lei si pentru un consilier debutant, cu studii superioare, de 47,4%, de la 1.270 lei la 1.872 lei."

    Adica oameni gen c**** lui Oprea, bugetari cu inalta productivitate.
    • -2 (4 voturi)    
     nu neaparat (Duminică, 4 decembrie 2016, 12:03)

     georgebb [utilizator] i-a raspuns lui mitg

     crestere economic = mai multi bani la buget. Alocand acelasi procent pentru salarii, creste suma care poate fi alocata. Scopul legii este sa facem cresterile cu cap si sa nu dam salarii mai mari decat procentul care poate fi alocat. Atunci este nasol.
 • +6 (6 voturi)    
  ma bucur ca statul isi creste salariile din nou. (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 18:29)

  ouyang [utilizator]

  nonstop tot asta vad. din ce bani? ce conteaza? las sa duca prostii care mai stau in cloaca asta si-i platesc taxe. cat pot duce dumnezo cu mila. nu ca nu ar merita unii, dar nu pot merita nici toti cand vedem cum arata orice in tara asta. de ce sa le cresti profilor care scot analfabeti pe banda rulanta? sunt scoli intregi unde nu a mai promovat nimeni bacul de ani de zile. de ce le-as mari leafa? sunt spitale unde oamenii mor cu zile. de ce le-as mari leafa? stat incompetent si corupt. rusine
  • +1 (7 voturi)    
   Decat pentru contracte cu dedicatie (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 19:30)

   Marius_23 [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Mai bine pentru oameni .
  • -3 (5 voturi)    
   salarii mici.. servicii slabe (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 20:43)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   Cu totii depinde de aceasta corporatie "Statul Roman". Cu totii vrem sa avem parte numai de bine de la ei; dar daca acesta corporatie da salariile cele mai mici, cine crezi ca merge sa lucreze acolo ? Si noi ce servicii primim de la ei ?

   Nu zic sa fie platiti regeste, si sa arunce cu banii in stanga si in dreapta. Dar salariile trebuiesc crescute. Si legea propusa de minister vad ca rezolva si capra si varza, creeaza un framework prin care inechilibrurile se rezolva si asigura o crestere care tine cont de cresterea incasarilor la buget balansate cu investitiile necesare.
   • +3 (3 voturi)    
    Pai la cum a mers RO as zice ca si la salarii mari (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 23:24)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    ...tot servicii slabe au oferit. Sau aveti impresie ca Administratia Centrala a condus bine?
    • +1 (1 vot)    
     sunt mai multi bugetari (Duminică, 4 decembrie 2016, 12:05)

     georgebb [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

     Nu stiu ce intelegi prin Administratia Centrala, dar imi suna a fi directorii si sefii de birouri/servicii. Un profesor din Onesti, o asistenta medicala din Cluj, si un politist din Slatina nu trebuiesc bagati in aceasi galeata cu astia.
 • -1 (7 voturi)    
  Decat bani la mafioti mai bine la muncitori (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 19:27)

  Marius_23 [utilizator]

  Angajatii de la stat tot in mediul privat o sa-si cheltuiasca o mare parte din venituri .
 • +4 (6 voturi)    
  Recomandari . (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 19:41)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Nu are rost sa faci o lege proasta din prima . Mai intai , trebuie stabilit numarul de bugetari necesar in Romanaia . Trebuie , de asemenea , ca fondul total de salarizare sa se incadreze procentual in ceea ce consuma si Europa , statele organizate corect . Altfel , sa tot maresti salariile pe ideea ca cele mici trebuie sa creasca la nivelul celor mari si tot asa , intr-un invatamant unde nu sti ce trebuie predat elevilor in secolul nostru si mai ales , in zone unde sunt scoli cu zece elevi . In cealalta parte , a administratiei , nu s-a vazut nicio schimbare in ultimii douazeci de ani , timp in care au aparut mijloace de calcul moderne , metode noi de organizare a muncii de birou si tot asa , iar numarul slujbasilor s-a dublat in loc sa se injumatateasca . In acest timp , organizatia numita Statul SA , a acaparat interesele , si actionarii acestei organizatii , bugetarii , in speta , s-au invatat sa traiasca pe seama privatilor , intr-o relatie parazitara .
  • 0 (2 voturi)    
   asta este alta discutie (Sâmbătă, 3 decembrie 2016, 20:46)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Salariile reprezinta o discutie.

   Ineficientele din administratie este alta mancare de peste; care trebuie adresata si ea. A fost inceputa prin Comisia de Taiat Hartii, dar trebuie sa continue si in viitor.

   Iti recomand articolul acesta: http://revista22.ro/70258394/ghinea-dncu-s-a-opus-reformelor-si-a-facut-jocurile-psd-a-fost-ministerul-lui-dragnea.html
   • +2 (2 voturi)    
    atunci sa incepem cu c--rul ca deobicei. (Duminică, 4 decembrie 2016, 2:26)

    ouyang [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    nu cu reforma si numaratu celor necesari? nu ai platit destul ineficienta si hotia statului roman? platesti ca orbu taxe de drum, rovinieta, taxe de pod, acciza in benzina pentru drum si te alegi cu 3 km de drum dupa 2 ani. bravo ba! eficienta! iti plateste cumva statul penalitati si dobanzi la penalitati la banii ce ti-i datoreaza? va plati penalitati si dobanzi la penalitati pentru timbrul de mediu pus ilegal? sau de fapt ai imprumutat statul cu zero dobanda? pai nu e misto sa fii furat in fata si sa nu te duca capul sa judeci atata lucru? bravo. bine ai venit in secolul vitezei.
    • +1 (1 vot)    
     managerii, nu munctiorii (Duminică, 4 decembrie 2016, 12:01)

     georgebb [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

     Nu specialistii, muncitorii, operatorii au furat tara. Sunt total de accord cu ce spui tu acolo, ministrii si directorii si-au batut joc si au furat; unii pentru avantajul lor, altii pentru partid. Dar nu sunt ei majoritatea. Nu poti sa-i explici unui specialist ca nu-i cresti salariul pentru ca niste idioti i-au pus sef un hotoman.
     • +1 (3 voturi)    
      vorbim de 4 miliarde de euro! (Duminică, 4 decembrie 2016, 12:48)

      ouyang [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

      oficial ai 1,2 milioane bugetari in administratia centrala si locala. pe langa astia pana la 2,3 milioane ai restul: profesori, doctori etc. imi explici cum se vor imparti banii astia cand e evident din satelit ca ti-ar ajunge sa le maresti tuturor cu 1000 de euro? dar ce vedem? la trepadusii mici creste salariul cu 100 maxim 200 de euro. aceiasi sefuleti si impingatori de hartii vor ajunge la zeci de mii de euro, trepadusii vor fi ceva mai bine dar tot rupti in c.r. singura realizare a acestor incompetenti e ca au alungat 4 milioane de romani din tara si acum sunt rasplatiti pentru asta. 100.000 de romani emigreaza anual. poate intelegi si tu ce inseamna asta avand in vedere ca mai sunt doar 2,8 milioane de romani angajati la privat.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version