Un cetatean romano-american a fost condamnat miercuri la 10 ani de inchisoare, sub acuzatia ca a incercat sa vanda arme unor informatori sub acoperire care i-au spus ca negociaza in numele gruparii rebele columbiene FARC, scrie presa americana.

Virgil Flaviu Georgescu, in varsta de 43 de ani, a fost declarat vinovat de un juriu din Manhattan la acuzatiile de conspiratie pentru vanzarea de armament teroristilor si la conspiratie pentru uciderea unor ofiteri si oficiali americani, scrie Reuterrs.

Acesta a fost arestat in Muntenegru in 2014, in urma unei actiuni sub acoperire a autoritatilor americane.

In urma acestei actiuni, a fost arestat si Cristian Vintila, fost director general al Administratiei Nationale a Rezervelor de stat, si Massimo Romagnoli, un fost membru al Parlamentului italian.

Vintila, 45 de ani, si Romagnoli, 45 de anil au pledat vinovat la acuzatiile privind implicarea in actiuni legate de terorism si au depus marturie impotriva lui Georgescu, care a negat acuzatiile si a sustinut ca actiona din partea serviciului secret american CIA.

Potrivit procurorilor, in 2014, Georgescu a fost prezentat unui informator al Administratiei SUA Antidrog si care a spus ca lucreaza pentru gruparea rebela columbiana FARC, inscrisa de SUA pe lista organizatiilor teroriste.

Informatorul l-a prezentat procurorilor americani pe Georgescu drept un dealer de armament bine conectat la piata. Acesta i-a spus lui Georgescu ca FARC vrea sa obtina armament capabil sa doboare elicopterele americane pentru a-si proteja operatiunile de trafic de cocaina.

Potrivit procurorilor, Georgescu a fost de acord sa se implice in aceasta operatiune de vanzare de armament in valoare de 15 milioane de dolari si i-a recrutat pe Vintila si Romagnoli pentru a-l ajuta.

Avocatul lui Georgescu a sustinut in fata juriului ca de fapt clientul sau s-a implicat in acest acord pentru a ajuta CIA.

Acesta a spus ca, dupa ce a fost contactat de agentul sub acoperire, Georgescu a sunat la CIA.

Georgescu lucrase anterior ca informator pentru Federal Bureau of Investigation (FBI) in anii 2000, in Nevada, intr-o investigatie legata de criminalitate organizata, potrivit avocatului, care si-a prezentat clientul drept un "erou american modern".

In decembrie 2014, in presa a aparut informatia ca Vintila Cristian a fost consilierul lui Viorel Hrebenciuc la Camera Deputatilor, dupa cum scria atunci, citand surse juridice bine informate, ziaristul Alex Costache, pecontul lui de Facebook.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a contribuit, in colaborare cu structuri din Statele Unite, laoperatiunea antiterorista din Muntenegru. In urma acestei actiuni au fost arestati cei trei barbati, doi fiind romani. Unul dintre acestia era Cristian Vintila.

In declaratia de avere a lui Cristian Vintila, postata pesite-ul Agentiei Nationale de Integritate, se arata ca aceasta detinea functia de consilier parlamentar la Camera Deputatilor.

"Potrivit unor surse judiciare bine informate, Vintila era consilierul lui Viorel Hrebenciuc", fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor, afirma ziaristul Alex Costache.

In noiembrie, Hrebenciuc si-a dat demisia din Parlament si a fost arestat in dosarul retrocedarilor din Bacau, unde este acuzat un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro.

In declaratia de avere a lui Cristian Vintila se arata ca, inainte de a fi consilier parlamentar, a detinut functia de director general al Administratiei Nationale a Rezervelor de stat.

Potrivit cotidianuluibacau.net, Cristian Vintila Cristian Vintila a absolvit in 2012 cursurile pentru civili ale Academiei Nationale de Informatii, cu specializarea in Stiinte militare si informatii.

Intre 2000 si 2008, Vintila a fost consilier judetean PSD in cadrul CJ Bacau, iar intre 1998 si 2005 a figurat in functia de director general al Barter Group SRL, singura firma in care fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a figurat vreodata ca asociat.

In 2009, odata cu instalarea guvernului bicolor PSD - PDL, Vintila a fost plasat in functia de secretar general al Rezervelor Nationale, institutie in care a activat pana in 2013. Surse apropiate PSD au confirmat pentru Bacau.NET ca Vintila a rupt relatiile cu partidul de aproximativ 4 ani, izolandu-se de organizatia politica Bacau.