Echipele de deszapezire care au actionat vineri pe drumurile nationale si judetene din Bistrita-Nasaud au folosit peste o mie de tone de material antiderapant, iar unele masini de tonaj greu au avut probleme in a-si continua deplasarea din cauza conditiilor meteo, potrivit unui comunicat de presa remis vineri seara de Comitetul judetean pentru situatii de urgenta, potrivit Agerpres.

Zona de munte a judetului, la peste 1.700 metri altitudine, s-a aflat pana la ora 20,00 sub incidenta unui cod portocaliu, manifestat prin intensificari ale vantului de pana la 90 km/h, ninsoare viscolita si scaderea vizibilitatii sub 50 metri.

In ultimele 24 ore, pe drumurile nationale au actionat 29 de utilaje de deszapezire, cu 489 tone de material antiderapant, iar pe drumurile judetene au intervenit 60 de utilaje cu 564 tone de sare amestecata cu nisip.

Drumarii au avut nevoie de o suplimentare a stocului de sare, avand in vedere cantitatea mare de precipitatii sub forma de ninsoare cazuta.

Zonele unde circulatia este in continuare ingreunata este monitorizata in permanenta, o atentie deosebita fiind acordata Pasului Tihuta, principala cale de legatura dintre Transilvania si Bucovina.

"Echipaje de politie rutiera si ordine publica sunt si la aceasta ora in teren, mai ales in zonele unde circulatia se desfasoara cu dificultate, in conditii de iarna, pentru monitorizarea traficul rutier si prevenirea evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo periculoase", se arata in comunicat.

Potrivit Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, in cursul zilei de vineri au fost semnalate la numarul de urgenta 112 mai multe situatii in care soferii unor tiruri nu au mai putut continua drumul, ramanand blocati pe drumuri nationale sau judetene. Au fost alocate echipaje de deszapezire pentru curatarea respectivelor portiuni de drum unde ningea viscolit.

"Recomandam, in continuare, urmarirea permanenta a informarilor/avertizarilor meteorologice si pregatirea autoturismelor pentru circulatia in conditii de iarna. In situatia in care ramaneti blocati intre localitati sau in zone greu accesibile, apelati numarul de urgenta unic 112", se mai precizeaza in comunicat.