Meteorologii au emis o atentionare cod galben de ninsori si viscol pentru intreaga tara, valabila de vineri dimineata pana in noaptea de vineri spre sambata, precum si avertizari cod portocaliu de viscol pentru mai multe zone de munte, anunta news.ro. Centrul Infotrafic a impus deja restrictii pentru masinile de mare tonaj, in judetul Maramures, unde ninge abundent.

viscolFoto: HotNews / DP

Atentionarea cod galben de ninsori si viscol este valabila de vineri dimineata, de la ora 8.00, pana in noaptea de vineri spre sambata, la ora 3.00.

Vantul va avea intensificari in Crisana, Banat, Oltenia si Muntenia, iar in seara zilei de vineri si in prima jumatate a noptii de vineri spre sambata, mai ales in Dobrogea si in sudul si centrul Moldovei, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Rafalele vor depasi 55 - 65 de kilometri pe ora si pe arii restranse 70 - 75 de kilometri pe ora. Local, in aceste regiuni se vor semnala precipitatii mixte care vor favoriza formarea poleiului.

In nordul si centrul tarii, dar mai ales in zonele de munte, va continua sa ninga insemnat cantitativ, iar vantul va avea intensificari sustinute, viscolind si troienind zapada.

In zona inalta a Carpatii Meridionali, vantul va sufla cu peste 90 - 100 de kilometri pe ora, viscolind puternic si troienind zapada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

In judetul Maramures, din cauza ninsorii abundente a fost restrictionat traficului greu (vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone) pe DN18 - Pasul Gutai, intre localitatile Baia Sprie si Mara, a anuntat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Totodata, pentru zonele de munte din judetete Neamt si Suceava ANM a emis avertizari cod portocaliu de viscol, valabile pana vineri la ora 10.00

La altitudini de peste 1.700 de metri, vor fi intensificari ale vantului ce vor atinge si depasi la rafala 90 de kilometri pe ora, viscolind sau spulberand zapada.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru judetul Caras-Severin, care a fost valabila pana vineri dimineata la ora 8.00, a fost prelungita pana la ora 14.00. Meteorologii spun ca la altitudini de peste 1.700 de metri vantul bate la rafala cu peste 80 de kilometri pe ora.

Tot pana la ora 14.00 si judetele Bistrita-Nasaud si Maramures se afla sub avertizari cod portocaliu de viscol. Potrivit ANM, la altitudini mai mare de 1.700 de metri, intensificarile vantului depasesc la rafala 90 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea.