​Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat, joi, la decizia Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta, care a interzis prezenta diplomatilor ungari la celebrarile si receptiile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. "Am luat nota cu surprindere si nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei", arata MAE roman, intr-un comunicat.

"O asemenea decizie este greu de inteles cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insesi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica. Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori", se mai arata in comunicatul MAE.

Reactia vine dupa ce ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, le-a interzis diplomatilor ungari sa fie prezenti la receptia de Ziua Nationala a Romaniei de la Budapesta, dupa cum a relatat Hvg.hu.

"Avand in vedere ca poporul maghiar nu are nimic de sarbatorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecarui diplomat si fiecarui angajat sa participare la sarbatorile nationale romanesti", a aratat Ministerul ungar de Externe, la solicitarea Hvg.hu.

Aceasta a precizat, de asemenea, ca Peter Szijjarto a informat parlamentarii unguri in doua ocazii cu privire la aceasta interdictie.