Colegiul Medicilor cere retragerea de urgenta a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacientilor dupa externare

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 30 noiembrie 2016, 20:29 Actualitate | Esenţial


Colegiul Medicilor din Romania solicita ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, retragerea de urgenta a proiectului privind chestionarul trimis prin SMS pacientilor dupa externare, reclamand ca nu au fost consultati la elaborarea ordinului prin care MS vrea sa afle de la cei care au stat in spital cat de multumiti au fost de serviciile medicale, daca li s-au cerut bani, cat de curat a fost si daca ar recomanda altor persoane sa se trateze in acea unitate sanitara.

"Referitor la proiectul de Ordin privind aprobarea implementarii Mecanismului de Feedback al Pacientului in spitalele publice, proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in data de 21 noiembrie 2016, va notificam ca elaborarea respectivului proiect s-a facut cu incalcarea prevederilor art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, respectiv fara consultarea Colegiului Medicilor din Romania", se arata in documentul trimis ministrului Sanatatii, conform News.ro.

Potrivit documentului citat, Legea sanatatii prevede ca una dintre atributiile fundamentale ale Colegiului Medicilor din Romania este aceea de a "colabora cu Ministerul Sanatatii la elaborarea reglementarilor in domeniul medical si al asigurarilor sociale de sanatate".

"Aceasta obligatie a Ministerului Sanatatii de a colabora cu Colegiul Medicilor din Romania la elaborarea reglementarilor, fiind o prevedere prevazuta in mod expres intr-o lege, nu este optionala, ci obligatorie. Altfel spus, nerespectarea ei poate atrage angajarea raspunderii juridice pentru autoritatea care a eludat prevederea legala, fie Ministerul Sanatatii, fie Colegiul Medicilor din Romania. In opinia noastra, cerinta impusa de dispozitiile art. 414 lit. (q) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii este ca institutia noastra sa fie consultata in procesul "elaborarii" reglementarilor respective. Potrivit Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, procesul elaborarii actelor normative este anterior publicarii pe site-ul autoritatii a proiectului actului normativ", mai arata CMR in notificarea trimisa ministrului Sanatatii.

CMR precizeaza ca publicarea pe site-ul Ministerului Sanatatii a proiectului actului normativ nu acopera cerinta de consultare a organizatiei profesionale, ci constituie executarea unei alte cerinte legale, respectiv a prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

"Apreciem ca ne-a fost incalcat un drept legal pe care il avem, respectiv dreptul de a fi consultati in procesul de elaborare a actelor normative, motiv pentru care va solicitam retragerea de urgenta a proiectului respectiv de pe site-ul Ministerului Sanatatii si elaborarea unui nou proiect la care sa participe si Colegiul Medicilor din Romania", mai arata forul profesional, condus de doctor Gheorghe Borcean.

Ministerul Sanatatii vrea sa schimbe sistemul prin care este evaluat gradul de satisfactie al pacientilor internati in spitale si a pregatit un chestionar, cu noua intrebari, care sa fie trimis acestora, prin SMS sau e-mail, dupa externare.

Cele noua intrebari cuprinse in chestionar se refera la gradul de multumire a pacientului fata de serviciile medicale oferite de spital, fata de activitatea si implicarea medicului, fata de curatenia din spital, precum si fata de activitatea si implicarea asistentelor medicale.

De asemenea, pacientul este intrebat daca a cumparat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internarii, daca a primit explicatii clare cu privire la diagnostic si tratament, daca ar recomanda unei persoane apropiate sa se trateze la acelasi spital si daca starea sa de sanatate este mai buna dupa externare.

Ultima solicitare a chestionarului permite pacientului sa raporteze printr-o sesizare incidente de etica si integritate care au avut loc in spitalul public.

Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sanatatii ar urma sa fie notificat de Platforma informatica securizata a Mecanismului de Feedback al Pacientului si sa intre in legatura cu pacientul pentru a clarifica speta si, dupa caz, ar putea sesiza autoritatile abilitate, potrivit proiectului.

Dupa intrarea in vigoare a ordinului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va transmite prin SMS sau e-mail chestionarul de feedback al pacientului, catre un esantion statistic relevant, selectat aleatoriu la nivelul fiecarui spital.

Un ordin al ministrului Sanatatii din 2015 aproba implementarea Mecanismului de feedback al pacientului in spitalele publice. Ulterior publicarii acestuia, Compartimentul de Integritate din Ministerul Sanatatii a coordonat implementarea noilor prevederi legale.

Chestionarele la care au raspuns pacientii erau, insa, completate in prezenta personalului medical si transportate, fara a fi sigilate, de personalul medical catre un angajat al spitalului, care introducea datele in sistemul centralizat al Ministerului Sanatatii (MS).

Potrivit Ministerului Sanatatii, o dovada a rezultatelor distorsionate este un grad de satisfactie de 97,5 la suta fata de calitatea serviciilor primite de pacienti la nivel national, situatie nerealista avand in vedere situatia reala a sistemului sanitar si rezultatele studiilor similare efectuate.

Un studiu realizat de Transparency International releva o valoare a perceptiei populatiei privind coruptia in sistemul de sanatate de 55%.

Studiul realizat de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti pentru unitatile din subordinea acesteia arata un indice general de satisfactie de 60%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4249 vizualizari

 • +28 (30 voturi)    
  Mizeria se revolta! (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 21:07)

  fanegr1ja [utilizator]

  Asteptam sa vad cand acest Colegiu al medicilor, ce are in componenta pe cei raspunzatori de situatia dezastruoasa a sistemului sanitar romanesc, o sa iasa la atac.

  Nu a trebuit sa stept prea mult.

  Unde era colegiul medicilor cand romanii mureau pe capete din cauza infectiilor din spitale? Isi aduce cineva aminte cand a auzit de la colegiul medicilor vreo masura sau propunere care sa imbunatateasca situatia?

  Sunt niste mici ceusesti care sunt deranjati din invartelile lor. Invarteli care se fac pe viata romanilor.
  Sunt aceiasi oameni din ultimii 26 de ani.

  Vlad Voiculescu este singurul ministru al sanatatii care s-a apucat sa ridice coltul covorului unde zace jegul ultimilor 26 de ani.
 • +27 (29 voturi)    
  O idee buna, proiectul nu trebuie retras (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 21:33)

  Boham [utilizator]

  proiectul nu trebuie retras, daca unii de la colegiul medicilor au o problema cu acest proiect pot sa si-o exprime in scris, sa trimita la minister propunerile lor!
  • +3 (5 voturi)    
   Ha! (Joi, 1 decembrie 2016, 10:17)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   In scris si in dosar cu sina ce trebuie sa contina timbru de 2 lei si coplata! :)))))
 • +21 (23 voturi)    
  De ce? (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 21:43)

  mitg [utilizator]

  Va e frica, ca oamenii vor trimite SMS-uri inapoi cu note date pe minus?
 • +20 (22 voturi)    
  Dece? (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 21:47)

  SRA [utilizator]

  In toata UE si Elvetia exista "chestionarul trimis pacientilor dupa externare" a se exprima asupra prestatiilor.

  Unele raspunsurile se pot vedea pe situl spitalelor sunt public cu nume si pronumele pacientului !

  Dece au frica cei din CM ?
  • -6 (16 voturi)    
   De ce (!) (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 22:52)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   ar fi nevoie de „pronumele pacientului”?
   În limba română există următoarele tipuri de promume:
   personal, de politețe, reflexiv, de întărire,posesiv, demonstrativ, nehotărât, interogativ, relativ, negativ.
   care o fi bun?
   • -5 (9 voturi)    
    Rectificare. (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 23:09)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

    Care o fi bun?
    --------
    Cred că de asta am luat minusuri. Merci.
    • -1 (1 vot)    
     Cred ca minusurile... (Joi, 1 decembrie 2016, 18:19)

     Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

     ...le-ai luat pentru ca ai pus semnul exclamarii dupa o intrebare, in loc de semnul intrebarii. Si l-ai mai pus si in paranteze! :)
     • 0 (0 voturi)    
      Ai vazut rau. (Vineri, 2 decembrie 2016, 14:34)

      Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

      Semnul exclamarii era pentru cel care a scris „dece”. Semnul întrebării este pus corect la sfârșitul frazei.
      Când greșesc, accept criticile. Nu e cazul acum.
    • 0 (2 voturi)    
     am citit undeva (Joi, 1 decembrie 2016, 18:50)

     iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

     ca cei care au tendinta asta de a corecta pe toata lumea, sint niste amariti sufleteste. asa esti?
     poate daca, comentai ceva despre topic, si printre rinduri faceai si corectia, erai altfel interpretat.
     • +1 (1 vot)    
      Faptul că ați citit este de apreciat. (Vineri, 2 decembrie 2016, 14:46)

      Non.e [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

      Lipsa de politețe și faptul că acceptați ori promovați incultura duc la concluzia că trebuie să mai citiți.
      Nu știu dacă sunt „amărât sufletește”, dar știu că, pe cât pot ori știu, voi corecta ceea ce este greșit, atât la alții cât și la mine.
      Direct și fără supărare. Pe mine nu mă deranjează când mă corectează cineva. Pe dumneavoastră? („ daca, comentai ceva despre topic, si printre rinduri faceai...”
   • +2 (2 voturi)    
    Mume, promume (Joi, 1 decembrie 2016, 17:59)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

    prenume.
    • 0 (0 voturi)    
     Merci. (Vineri, 2 decembrie 2016, 14:47)

     Non.e [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     Sper sa nu se mai repete.
  • -3 (5 voturi)    
   stii (Joi, 1 decembrie 2016, 11:06)

   sondel [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   ce salarii si conditii in spitale au medicii din toata ue si elvetia ?se vede ca nu ,doar vrei sa spui si tu ceva
   • +2 (2 voturi)    
    Incompetentul omoara (Joi, 1 decembrie 2016, 14:10)

    Lespezi [utilizator] i-a raspuns lui sondel

    si pe salariu triplu.
    Banii mai multi nu te fac mai destept sau cinstit.
    Cu totii cunoastem medici care trateaza bine desi nu iau spaga si macelari care nu discuta decat daca ai plicul pregatit.
    Sa nu mai cautam scuze si motive pentru incompetenti si sa nu mai divagam discutia doar de dragul de a face norma de comentarii.
    In rest, iti urez sa fii tratat doar de medicii carora li s-a marit salariul ca in Elvetia.
    ..daca iti da mana..
 • +13 (15 voturi)    
  Mafiile se "scot" pe chestii procedurale.... (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 22:13)

  gmb72 [utilizator]

  Fie în justiție, fie în viata de zi cu zi, orice sistem mafiot se agata de toate chichitele procedurale pentru a bloca orice proces de transparentizare sau de feedback independent.
  Îmi amintesc de eforturile făcute de alta mafie a unui sistem pe care l-a îmbolnăvit, cea din învățământ, de a bloca statutul elevilor care crea premisele de a da și celor de dincolo de catedre, dreptul la opinie și la decizie.
  La fel, acum medicii, se opun posibilității pacienților de a-și exprima opinia fără a fi influențați de teama unor repercusiuni.
  Deși, dacă nu vor reuși blocarea ordinului ministrului, mafioții din sistemul medical (nu medicii onesti!!) mai au o cale sa scape de opinia pacienților cărora le-au luat șpagă cu forta: ii aranjează cat ii au sub tratament....
  II cred și sunt în stare, dacă sunt gata sa riste viata pacienților, indirect, risipind banii din sănătate pe contracte inutile, de ce nu le-ar risca viata și direct, prin tratamentul aplicat, ca să-și apere banii din buzunar și încheieturile de cătușe?
 • +13 (15 voturi)    
  Cata ipocrizie! (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 22:16)

  CetateanLogat [utilizator]

  Se pare ca transparenta este cel mai mare dusman al spagarilor si incompetentilor din sanatate.

  "Aceasta obligatie a Ministerului Sanatatii de a colabora cu Colegiul Medicilor din Romania la elaborarea reglementarilor, fiind o prevedere prevazuta in mod expres intr-o lege, nu este optionala, ci obligatorie. Altfel spus, nerespectarea ei poate atrage angajarea raspunderii juridice pentru autoritatea care a eludat prevederea legala ..."

  Conform principiului "cea mai buna aparare este atacul", Colegiul Medicilor din Romania ameninta Ministerului Sanatatii cu actiuni in justitie pentru a evita cresterea exponentiala a actiunilor in justitie impotriva propriilor membri (mai exact impotriva medicilor spagari si/sau incompetenti), crestere care ar fi facilitata de aceasta lege.

  "Apreciem ca ne-a fost incalcat un drept legal pe care il avem, respectiv dreptul de a fi consultati in procesul de elaborare a actelor normative".

  Nicio vorba despre dreptul pacientilor de a se apara de medicii spagari si/sau incompetenti!
 • +6 (8 voturi)    
  Transparenta decizionala la CM (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 22:44)

  fanegr1ja [utilizator]

  Uitati-va aici oameni buni ce intelege actualul CM prin transparentizarea deciziilor: http://www.cmr.ro/new/index.php/category/transparenta-decizionala/

  Alta https://www.cmr.ro/tag/alegeri/

  Nimic! Zero! Nada! Pe banii romanilor se cred dumnezei!

  Practic incercam sa gasesc componenta acestui organism. Vreau sa aflu cu nume si prenume cine se face responsabil de mizeria asta de comunicat.

  Poate stie cineva ca la o cautare rapida nu am gasit.
 • +8 (10 voturi)    
  Peste tot se practica metoda (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 23:01)

  cartofil [utilizator]

  Nu primim chestionare de la serviciile de telefonie, hoteluri, tot felul de alte servicii de care ati beneficiat ?? De ce n-am primi si de la spitale, mai ales ca este un serviciu extrem de important. Cum sunt folosite apoi, asta este o alta problema, dar cel care da banul trebuie sa stie daca este bine folosit acest ban.
 • +7 (9 voturi)    
  mizerabila reactie. (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 23:04)

  g01an [utilizator]

  este genul de lege la care ar trebui sa fie consultati pacientii, nu doctorii. ramane de vazut daca au dreptate, dar daca este asa, ar fi aberant.
 • +6 (8 voturi)    
  Cati bani ai dat medicului? (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 23:17)

  ty [utilizator]

  Ar trebui sa fie a zecea intrebare.
  Daca participa la discutii Colegiul Medicilor atunci ar trebui sa participe si bolnavii tratati in spitale.
 • -8 (10 voturi)    
  mai bine selfiocrat decit hipocrat (Joi, 1 decembrie 2016, 0:39)

  U_swamp [utilizator]

  Mamaile si tataile se dau in vint dupa semeseuri si imailuri...
  Eu nu as accepta sa devin delator pentru ministrul bolii asa usor. Daca eu decid sa sesisez o defectiune, o fac daca am un interes. Daca nu, nu.
  Sint destui medici din asociatia aia hipstereasca care fac oricum selfiuri cu pacienti mal-tratati sau nasoale in spitalul in care lucreaza.
 • +6 (8 voturi)    
  Omerta despre spagi,asta-i durerea in halate (Joi, 1 decembrie 2016, 2:57)

  Plagarus [utilizator]

  Cheta publica pt. medicii,cei foarte putini fara arginti.
 • +1 (3 voturi)    
  Taxa Colegiului (Joi, 1 decembrie 2016, 10:05)

  vlad.pe [utilizator]

  Fiecare medic rezident este obligat sa cotizeze la fondul Colegiului Medicilor, lucru ilegal, va rog sa faceti un reportaj in acest sens.
 • -3 (5 voturi)    
  Cea mai ieftina (Joi, 1 decembrie 2016, 12:23)

  sondel [utilizator]

  politica este dezbinarea, se face cu cheltuieli bugetare infime...mai ales in campanie si iarna...hai baieti ca sunteti odihniti acum, hai cu minusurile.
  Avem un ministru care lucreaza cu hartii si sms-uri, de facut nu stie mare lucru ca atat a invatat.La un buget de 4,2% cand media ue este de 10% ma mir ca mai avem medici...Ungaria dar si Bulgaria stau mult mai bine cu bugetul de sanatate si isi respecta medicii, noi nu suntem capabili decat sa generalizam, noua ne plac generalii :)
  • +1 (3 voturi)    
   tocmai ca nu contezi, (Joi, 1 decembrie 2016, 13:41)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui sondel

   tocmai despre asta e vorba
   • -1 (1 vot)    
    exact (Joi, 1 decembrie 2016, 15:29)

    sondel [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

    bpm , tipic pentru HN
 • +2 (2 voturi)    
  Ungurii au si competente reale,Careconteaza (Joi, 1 decembrie 2016, 14:11)

  Plagarus [utilizator]

  De anul trecul, chirurgii din Ungaria au intrat în elita mondială o dată cu realizarea transplantului de plămân
  Noi cu Sf. Maria si mizeriile din sistem ( cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium
  • -1 (1 vot)    
   Cand investesti in mod real (Joi, 1 decembrie 2016, 15:51)

   sondel [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   poti face si performanta.Cand culegi sms-uri si feedback via email poti doar sa inchizi spitale, fara numar.
 • +2 (4 voturi)    
  Buna initiativa (Joi, 1 decembrie 2016, 15:23)

  Pac-pac [utilizator]

  Din pacate Vlad Voiculescu nu mai are timp ca sa-si duca la bun sfarsit aceasta initiativa daca ar pierde vremea sa se mai consulte cu acesti parveniti numiti Colegiul Medicilor.

  Dar intrebarea e, chiar daca se va ajunge ca MS sa urmareasca prin chestionare adresate direct pacientilor ce se intampla in spitale, are MS resursele necesare sa urmareasca eficient mii de nemultumiri pe luna?
 • +1 (1 vot)    
  414 lit. (q) din Legea 95/2006 (Joi, 1 decembrie 2016, 18:23)

  ipolitic [utilizator]

  se refera la complet altceva.

  Din lege:
  SECTIUNEA a 2-a
  Atributiile Colegiului Medicilor din Romania
  ART. 406
  q) colaboreaza cu Ministerul Sanatatii la elaborarea
  reglementarilor din domeniul medical sau al asigurarilor sociale de sanatate

  Acest articol stipuleaza obligatia CM, nu si a MS


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by