NATO va deschide un "birou de legatura" in Moldova pentru a-si intari cooperarea cu vechea republica sovietica, unde a fost ales recent un presedinte pro-rus, a anuntat marti secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Candidatul pro-rus Igor Dodon a castigat in 14 noiembrie alegerile prezidentiale din Moldova, in fata pro-europenei Maia Sandu.

Alegerile s-au derulat in conditiile in care mii de soldati rusi sunt in continuare prezenti in regiunea rusofona Transnistria, care si-a declarat secesiunea in anii 1990, dupa prabusirea URSS.

Stoltenberg a explicat intr-o conferinta de presa ca deschiderea biroului de legatura la Chisinau constituie, din punct de vedere politic si practic, un pas important pentru intarirea cooperarii cu NATO si sustinerea reformelor angajate de guvernul moldovean.

"Este vorba de un mic birou civil, nu de o baza militara", a explicat Stoltenberg, la sediul NATO din Bruxelles, la capatul unei vizite a premierul moldovean, Pavel Filip.

Fara a mentiona Rusia, seful NATO a declarat ca membrii Aliantei vor continua sa sustina independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei.

"Suntem convinsi ca toate tarile au dreptul sa isi defineasca propria politica externa si de securitate si (...) respectam neutralitatea Moldovei", a aratat Stoltenberg.

Noul birou de legatura, care ar urma sa fie inaugurat anul viitor, "nu este un instrument pentru a impune prioritatile NATO sau aderarea Moldovei", a adaugat acesta.

Intrebat despre alegerea lui Igor Dodon si pozitiile sale in favoarea Moscovei, premierul Filip a declarat ca guvernul spera "sa fie in masura sa guverneze in interesul tuturor cetatenilor Moldovei".

"Am incheiat acest acord privind biroul de legatura cu convingerea ferma ca va vedea lumina zilei, ca parlamentul va ratifica acordul si presedintele il va promulga", a adaugat el.

Victoria lui Igor Dodon si un rezultat similar in Bulgaria a starnit temeri in Occident ca Moscova recastiga teren in ceea ce priveste fosta sa sfera de influenta din epoca sovietica.