Medicii romani, indiferent daca profeseaza in tara sau in strainatate, pot face parte din comisiile Ministerului Sanatatii

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2016, 17:33 Actualitate | Esenţial


Medici
Foto: PhotoExpress
Membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatati vor fi selectati, pentru prima data, printr-un proces transparent, care tine cont de criterii de profesionalism si integritate, nemaifiind numiti de ministru, ca pana acum, iar la selectie se pot inscrie medici romani care lucreaza in tara sau strainatate, anunta Ministerul Sanatatii, potrivit News.ro.

Medicii cu cetatenie romana, indiferent daca profeseaza in Romania sau in afara tarii, isi pot trimite dosarul pentru a intra in procesul de selectie, arata reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS).

Decizia vine dupa ce lipsa unor criterii de selectie si precizarile neclare in cazul conflictelor de interese a condus la aparitia unor majore disfunctionalitati in constituirea si misiunea comisiilor de specialitate, sustine MS.

Potrivit noilor reglementari, orice medic cu cetatenia romana poate aplica pentru a face parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii, cu conditia sa indeplineasca mai multe criterii.

Astfel, pentru a candida la un loc in comisia de specialitate, candidatul trebuie sa fie medic specialist sau cu minimum trei ani de studii in domeniul de competenta al comisiei, respectiv cadru medical care isi desfasoara activitatea de minimum cinci ani in domeniul de competenta al comisiei.

Respectiva persoana trebuie sa aiba cetatenia romana, indiferent de domiciliu sau de tara in care isi desfasoara activitatea, sa fie cunoscator al unei limbi de circulatie internationala si sa aiba abilitati de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.

Pentru inscrierea in procesul de selectie, fiecare candidat trebuie sa trimita prin posta sau sa depuna la Compartimentul Relatii cu Presa si Relatii Publice al Ministerului Sanatatii un dosar care sa contina: cerere de inscriere completata; curriculum vitae;  declaratie de interese;  copia actului de identitate; copii ale diplomelor de studii si ale altor acte care atesta efectuarea unor specializari, sustinerea de lucrari, publicarea de articole, dovada implicarii in proiecte finantate international, dovada colaborarii cu organizatii civice; cazier judiciar; certificatul profesional curent, respectiv documentele echivalente eliberate de organismele profesionale internationale.

Profesionalismul candidatilor este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care tine cont de activitatea clinica si didactica, prezenta atestatelor si supraspecializarilor, experienta profesionala internationala, publicarea de articole si de carti medicale, desfasurarea de studii clinice, colaborarile cu organizatii nonguvernamentale ale pacientilor, precizeaza MS.

Pe baza acestor criterii se va realiza un punctaj, care va permite realizarea unui clasament al candidatilor. Dintre primii opt membri vor fi alesi prin vot secret presedintele, vicepresedintele si secretarul, restul devenind membrii permanenti, iar urmatorii opt vor fi membrii supleanti.

Conform noului ordin, vor colabora cu Ministerul Sanatatii, in total, 54 de comisii, fiecare reprezentand o specialitate medicala, reunind in total peste 800 de specialisti.

Pentru ca interesele personale sa nu influenteze activitatea comisiilor sunt stabilite reguli clare privind incompatibilitatile, mai arata reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Astfel, vor fi excluse candidaturile persoanelor care au condamnari penale. Fiecare membru va completa o declaratie de interese pentru ultimul an calendaristic, declarand colaborarile cu firmele producatoare si distribuitoare de medicamente si aparatura medicala. In sedintele in care unul dintre membrii permanenti s-ar putea afla in conflict de interese, acesta va fi inlocuit cu un membru supleant, mai spune Ministerul Sanatatii

Potrivit conducerii ministerului,  pentru ca rezultatul activitatii comisiilor sa atinga cel mai inalt nivel de calitate stiintifica, ordinul de ministru permite participarea la intalnirile comisiilor a unor personalitati considerate relevante pentru temele supuse discutiilor. De asemenea, pentru ca in activitatea comisiilor sa se tina cont si de perspectiva pacientului, la sedintele acestora poate participa, in calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociatiile pacientilor din domeniul comisiei.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii elaboreaza protocoalele terapeutice, fundamenteaza deciziile ministrului Sanatatii cu privire la politicile, strategiile si programele de actiune in domeniul sanatatii populatiei, identifica prioritatile nationale pe termen scurt, mediu si lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigura in cadrul sistemului de sanatate si indeplinesc alte sarcini esentiale pentru buna desfasurare a activitatii ministerului, mai arata MS.

1556 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version