Limitarea la un an de la nastere a termenului pentru inceperea actiunii de stabilire a paternitatii incalca drepturile copilului, a constatat, marti, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Plenul CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul familiei, in forma in vigoare anterior modificarilor survenite prin Legea nr.288/2007, care prevedeau ca "actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.60 alin.(1) din Codul familiei, in forma in vigoare anterior modificarilor survenite prin Legea nr.288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.4/1953 - Codul familiei, sunt constitutionale in masura in care nu privesc actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei introdusa de copil", se arata intr-un comunicat al CCR.

Conform aceleiasi surse, judecatorii constitutionali au constatat ca textul de lege, care stabileste ca termenul de un an incepe sa curga de la data nasterii copilului, incalca dreptul acestuia la viata privata, privandu-l de posibilitatea de a actiona in mod constient si voluntar, dupa dobandirea capacitatii de exercitiu depline, in vederea stabilirii filiatiei sale fata de tata.

"Potrivit art.59 alin.(1) din Codul familiei, actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se porneste in numele copilului de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal. Prin faptul ca, in conditiile textului de lege criticat, actiunea in stabilirea paternitatii este lasata la dispozitia exclusiva a mamei sau a reprezentantului legal al copilului, il face pe copil dependent de conduita unui tert, acestuia fiindu-i blocata definitiv orice posibilitate ulterioara de a cere clarificarea situatiei sale personale prin introducerea unei actiuni in stabilirea paternitatii, intrucat in interiorul termenului stabilit de textul de lege criticat - de un an de la nastere - acesta este, prin ipoteza, in imposibilitatea biologica de a actiona", se precizeaza in comunicat.

CCR a retinut, totodata, ca in prezent Codul civil a instituit imprescriptibilitatea actiunii in stabilirea paternitatii promovate de copil.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica celor doua camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalul Vaslui - Sectia civila.