Strategie nationala pentru sanatatea mintala a copilului 2016-2020: In 2017 va fi creata o baza de date integrate la nivelul Centrului pentru Sanatate Mintala

de CP     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2016, 16:17 Actualitate | Esenţial


Guvernul a aprobat marti Strategia nationala pentru sanatatea mintala a copilului si adolescentului 2016-2020, care pune accent pe componenta de prevenire a tulburarilor mintale, spre deosebire de sistemul public actual orientat mai mult spre curativ. In ceea ce priveste preventia si depistarea timpurile a copiilor si adolescentilor cu risc de a dezvolta tulburari de sanatate mintala, la nivelul Centrul National pentru Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA) este prevazuta, din 2017, crearea si administrarea unei baze de date integrate, pe baza datelor furnizate din sistemul de sanatate, social, educatie si justitie, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, elementul central al strategiei il reprezinta crearea unui sistem integrat medico-socio-educational care sa puna accentul pe persoana si nu pe pacient, si care sa asigure sprijin personalizat fiecarui copil sau adolescent expus diferitelor riscuri asociate tulburarii de sanatate mintala.

Raportat la prima arie de actiune, calendarul general pentru implementarea strategiei prevede, incepand din 2017, derularea unor campanii nationale, regionale si locale si seminarii educationale pentru promovarea sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor, prin parteneriat intre sistemul de educatie, sistemul de sanatate, sistemul de servicii sociale si sistemul de justitie. Din 2018, sunt prevazute actiuni pentru formarea cadrelor didactice, medicilor de familie, medicilor pediatri, medicilor scolari, asistentilor medicali comunitari si asistentilor sociali, prin dezvoltarea modulelor de psihologie a copilului si a unui curriculum de formare, cu focalizare pe managementul comportamental, dezvoltarea competentelor sociale, emotionale si vocationale si pe sanatatea mintala a copilului si adolescentului. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare pentru procurorii si judecatorii specializati in solutionarea cauzelor cu minori.

Screeningul precoce al factorilor de risc cu rol in dezvoltarea tulburarilor de sanatate mintala la copii si adolescenti se va face la nivelul cabinetelor medicului de familie, al cabinetelor medicale scolare si al medicului pediatru, iar identificarea timpurie a dificultatilor socio-emotionale si comportamentale se va face la nivelul gradinitelor si al scolilor, cu sprijinul cadrelor didactice si al consilierului scolar, sub coordonarea specialistilor Centrelor Judetene de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), respectiv, a Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE). Sunt prevazute, de asemenea, o serie de actiuni specifice orientate spre identificare si interventia integrata timpurie adresate copiilor cu tulburare de spectru autist, psihopatologiei mamei si psihopatologiei tulburarilor de sanatate mintala la sugar si copilul mic, dar si pentru preventia si interventia timpurile in cazul tulburarilor de anxietate, depresiei sau comportamentului agresiv fizic si verbal al copilului si adolescentului.

Pentru dezvoltarea serviciilor de tratament si interventii specializate, educationale si psihologice adresate copiilor si parintilor cu tulburari de sanatate mintala, este prevazuta intarirea din punct de vedere administrativ a Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA), dezvoltarea in cadrul centrelor de sanatate mintala a serviciilor de evaluare si interventie in sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor, infiintarea de noi centre de sanatate mintala (de copii sau mixte) in cadrul spitalelor generale sau de monospecialitate in judetele in care acestea nu exista, dezvoltarea si implementarea interventiilor educationale adresate copiilor cu tulburari de sanatate mintala in cadrul gradinitelor, scolilor si unitatilor de detinere pentru delicventi juvenili, dezvoltarea serviciilor si interventiilor complexe adresate copiilor cu tulburari severe de sanatate mintala in cadrul institutiilor care custodiaza minori si dezvoltarea serviciilor specializate in interventia in situatii de criza in cadrul sectiilor si in unitatile de detinere pentru delicventii juvenili/servicii de probatiune. In 2018 va fi elaborat un ghid de proceduri in interventiile in situatii de criza, care va fi promovat online, iar pana in trimestrul al III-lea al anului 2019 vor fi implementate proceduri de prevenire si management al comportamentului agresiv pentru toti angajatii institutiilor care custodiaza sau supravegheaza minori.

Finantarea obiectivelor si actiunilor prevazute in strategie se va face in limita fondurilor aprobate anual prin legile bugetare anuale, precum si din fonduri structurale si surse legal constituite.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1358 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by