Presedintele Klaus Iohannis a preferat sa nu comenteze, marti, o serie de declaratii critice la adresa Romaniei facute de presedintele ales al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, care a cerut recent ratificarea Tratatului de frontiera dintre Bucuresti si Chisinau.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Intrebat cum ii raspunde lui Dodon, Iohannis a precizat, intr-o conferinta de presa dupa o reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii: "Stiti ca exista uzante diplomatice (...) Chiar daca dl Dodon nu e inca presedinte, va intelege si domnia sa incet-incet cum se procedeaza intre presedinti".

Intrebarile ziaristilor au venit dupa ce Klaus Iohannis a precizat ca pe agenda sedintei CSAT a figurat si aprobarea Strategiei pe termen mediu si lung privind relatia cu Moldova.

Aceasta strategie este un "plan de actiuni privind abordarea strategica a relatiei cu Moldova", care trebuie sa "devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila".

"Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu institutii puternice, o democratie solida, proces in care Romania trebuie sa poata sa joace rolul principal", a spus Iohannis.

In acest scop, a fost creat un Grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care "va fi functional in cel mai scurt timp".

"Indiferent ce spune unul sau altul, pentru noi Republica Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener care ajuta Moldova", a spus seful statului.

El a precizat ca nu a avut o discutie cu Igor Dodon pana in prezent si a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti nu urmaresc "o politica de constrangere" cu vecinul de peste Prut.

"Noi vrem sa sprijinim Moldova si pe moldoveni. Ne asteptam ca in contrapartida sa continue modernizarea statului moldovean, asteptam reforme substantiale si cu rezultate foarte bun, pentru a face Moldova mai solida".

Intrebat daca Moldova isi mai doreste sa fie ajutata, Klaus Iohannis a raspuns: "Eu sunt convins ca vrea. Romania a fost si ramane partenerul cel mai important pentru Republica Moldova. Noi avem intentiile cele mai bune".

Chestionat daca alegerea lui Igor Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al Moldovei, Iohannis a precizat:

"Nu cred ca in Moldova sunt in realitate politicieni care doresc sa intrerupa parcursul european".