Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate - care pana la 31 octombrie se ridicau la aproximativ 21 de milioane de lei - urmeaza a fi impartite catre ministere si ONG-uri, a declarat luni ministrul Justitiei, Raluca Pruna, la lansarea site-ului Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ceea ce avem astazi pe site sunt doua informatii esentiale. In primul rand, avem astazi, cu sprijinul ANAF, o suma rezultata din valorificarile bunurilor disponibilizate, care este de aproximativ 21 de milioane de lei, ceea ce inseamna peste patru milioane de euro. Aceasta suma (...) urmeaza a fi impartita, potrivit unor dispozitii din lege, in procente: 20% pentru Sanatate, 20% pentru Educatie, cate 15% pentru Ministerul Finantelor, Justitiei si cel de Interne, si exista si un procent de 15% care este prevazut pentru reutilizarea in scop social a sumele, deci pentru ONG-uri cu alte cuvinte", a afirmat Raluca Pruna.

Potrivit ministrului Justitiei, o alta informatie foarte importanta care este publicata in mod transparent este lista imobilelor confiscate, care sunt pe site, cu adrese, aceste bunuri imobile urmand a fi reutilizate la propunerea Agentiei.

Presedintele ANABI, Cornel Calinescu, a aratat ca platforma prezinta public registrul imobilelor confiscate, urmand ca din acest moment sa se poata formula propuneri de reutilizare sociala a acelor bunuri.

"Acest site este de fapt interfata publica a sistemului integrat pe care Agentia are obligatia sa il dezvolte. (...) De aceea, cele doua aspecte prezentate de doamna ministru sunt o punere in aplicare a atributiilor Agentiei, aceea de a prezenta public registrul imobilelor confiscate, acesta fiind punctul T0 de la care Agentia isi poate indeplini si atributia de a formula propuneri Guvernului de reutilizare sociala a bunurilor imobile. Marcam, astfel, aparitia in portofoliul institutiilor publice a acestei noi institutii a reutilizarii in interes public sau reutilizarii sociale", spune Cornel Calinescu.

El a precizat ca incepand de anul viitor, sumele de bani obtinute in urma confiscarilor urmeaza sa fie indreptate catre proiecte sociale: "Reusim pentru prima oara (...) sa prezentam cu cifre reci despre ce sume vorbim din valorificarea bunurilor confiscate. Acesti bani sunt rezultati din valorificarea pe parcursul acestui an de catre colegii de la ANAF, directia nou infiintata de cazuri speciale, care au preluat un sold de peste 20.000 de hotarari definitive care se afla in stocul dansilor si din care, in acest an, au reusit sa obtina aceasta suma de bani (aproximativ 21 de milioane de lei - n.r.) care, incepand de anul viitor, nu se vor mai varsa direct la bugetul de stat, ci se vor duce in proiecte concrete de prevenire a criminalitatii sau pe proiecte sociale."

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a lansat platforma on-line pe care vor fi publicate sumele indisponibilizate si valoarea confiscarilor facute de catre autoritati. Pana la acest moment, pe site vizitatorii pot gasi date despre starea bunurilor imobile confiscate, dar si valoarea sumelor de bani obtinute in urma valorificarii acestor bunuri rezultate din procedurile penale, care pana la 31 octombrie erau in valoare de 20.536.268 lei.