Reprezentantii Executivului au discutat luni, in cadrul Consiliului National Tripartit, cu partenerii sociali - sindicate si patronate - despre nivelul salariului minim in anul 2017 si au prezentat o serie de modificari propuse in proiectul de lege privind salarizarea unitara, potrivit Mediafax. Guvernul a cerut partenerilor sociali ca in urmatoarele doua saptamani sa inainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat in plata pentru anul 2017, urmand ca pana la finalul mandatului Executivul sa stabileasca noul salariu minim.

Premierul Dacian Ciolos le-a transmis partenerilor sociali ca pentru anul 2017 nivelul salariului minim pe economie va fi rezultatul negocierii dintre sindicate si patronate, la fel ca in anii precedenti. Incepand de anul viitor, nivelul salariului minim ar urma sa fie stabilit printr-un mecanism de calcul la care lucreaza in prezent un grup de experti independenti.

"Am venit la aceasta intalnire fara idei preconcepute. Suntem deschisi propunerilor partenerilor sociali si suntem astazi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastra, dar si pentru a continua sa lucram impreuna la un mecanism transparent care sa asigure predictibilitate in evolutia salariului minim", a declarat premierul Dacian Ciolos.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a precizat ca pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai multi pasi, primul fiind centralizarea propunerilor facute de confederatiile sindicale si de cele patronale, iar ulterior va fi convocat un nou Consiliu National Tripartit pentru a se ajunge la un consens. Paslaru a precizat ca, pentru a putea asigura predictibilitatea salariului minim pe economie, ministerul a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evolutia nivelului salariului minim brut garantat in plata in Romania si evaluarea impactului economic si social al aplicarii acestuia.

Studiul, realizat de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale, include analize si evaluari privind efectele economice si sociale potentiale ale cresterii salariului minim brut garantat in plata. Studiul are caracter de documentare, neavand efecte in stabilirea salariului minim in 2017. Rezultatele studiului sunt utilizate, intr-o a doua faza de cercetare, pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat in plata, conform Recomandarii specifice de tara a Consiliului European din data de 8 iulie 2014 privind Programul national de reforma al Romaniei.

Mecanismul de stabilire a salariului minim brut garantat in plata este elaborat de un grup de experti independenti, propusi de partenerii sociali, si va fi gata pana la sfarsitul anului.

Acest studiu ofera o imagine a persoanelor remunerate in Romania cu salariul minim si evidentiaza expunerea lor la riscul de saracie. De asemenea, studiul propune cinci scenarii privind cresterea salariului minim si impactul pe care l-ar avea aplicarea fiecarui scenariu asupra mediului economic.

In prezent, cuantumul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste pe baza urmatoarelor elemente: art. 3 din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificata de Romania in 1975; reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune social; recomandarea Comisiei Europene cu privire la imbunatatirea ponderii salariului minim in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua salarii sa se apropie de 50%, asa cum este in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana; factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.

Astfel, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat de la 500 de lei in anul 2008 la 1.250 de lei incepand cu 1 mai 2016, iar ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut din Romania a crescut de la 29,8%, cat era in anul 2008, la 46,62% in anul 2016.

In ceea ce priveste proiectul de lege privind salarizarea unitara, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a precizat ca pentru a asigura rezolvarea tuturor inechitatilor salariale din sistemul public este nevoie de alocarea a 19,5 miliarde de lei pana in anul 2022. Cresterea medie a salariilor platite din fonduri publice va fi de 37,3 % corelata cu cresterea economica prognozata, iar raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi redus la 1/13. De asemenea, ministrul a anuntat ca proiectul prevede ca cel mai mare salariu va fi al presedintelui, dar si ca salariul premierului va fi redus cu 300 de lei fata de nivelul actual.

Proiectul prevede acordarea de sporuri pentru functii greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii si specialistii din domeniul informatic, pentru a compensa situatiile in care recrutarea de personal este dificila. De asemenea, documentul prevede acordarea de sporuri de performanta in limita a 5% din buget.

"In privinta proiectului legii salarizarii unitare, va cer sa avem o abordare realista astfel incat sa rezolvam problema inechitatilor din sistem si sa nu afectam salariile aflate in plata", a afirmat premierul Dacian Ciolos.

Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis partenerilor sociali in perspectiva consultarilor ce vor avea loc in Comisia de dialog social de la Ministerul Muncii.