Ministerul Educatiei a lansat un apel de candidaturi pentru ocuparea celor 17 pozitii de membru ale Consiliului National de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior (CNSPIS). Procesul de selectie se va desfasura in perioada 28 noiembrie - 15 decembrie si va fi coordonat de minister. In conformitate cu prevederile metodologiei de selectie, se pot inscrie cadre didactice si cercetatori care detin cel putin titlul de conferentiar sau de cercetator stiintific II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, dar si membri ai Academiei Romane si ai unor institutii de cultura.

Platforma Brainmap.roFoto: brainmap.ro

Ulterior, intre 7 si 9 decembrie, Comitetul de selectie (numit prin ordin de ministru) va evalua candidaturile depuse si va anunta rezultatele.

Ministerul Educatiei precizeaza ca selectia va tine cont de o serie de criterii minimale printre care conduita profesionala si morala ireprosabila, confirmata si recunoscuta pe parcursul intregii activitati, dublata de responsabilitate, echilibru, capacitate de analiza obiectiva si rezilienta la presiuni exterioare. De asemenea, vor fi luate in calcul experienta (recunoscuta in tara si strainatate) in masurarea si analiza statistica, precum si in prognoze cu privire la invatamantul superior, dar si capacitatea de intelegere privind evolutiile prezente/viitoare in domeniul stiintei si tehnologiei.

Lista nominala a celor 17 candidaturi selectate va fi publicata pe edu.ro si va fi supusa consultarii publice timp de 5 zile (10 - 15 decembrie).

In acest interval orice persoana fizica sau juridica poate transmite opinii argumentate in raport cu nominalizarile Comitetului de selectie pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro. De asemenea, se accepta contestatii de natura administrativa din partea candidatilor la concursul de selectie.

Numirea membrilor CNSPIS, dupa solutionarea contestatiilor si analizarea tuturor opiniilor argumentate sau a eventualelor propuneri de completare, se face prin ordin de ministru pentru un mandat de 4 ani.

Consiliul National de Statistica si Prognoza a Invatamantului Superior (CNSPIS) este un organism consultativ al Ministerului Educatiei si are ca atributii principale elaborarea si actualizarea permanenta a indicatorilor de monitorizare a invatamantului superior si prognoza evolutiei acestuia, in raport cu dinamica pietei muncii.