Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat, luni, la Alba Iulia, ca dosarul privind inscrierea in Patrimoniul UNESCO a sitului Rosia Montana va fi depus in data de 9 decembrie, aceasta opinand ca dezvoltarea economica si cea culturala a zonei trebuie sa fie corelate, informeaza Agerpres.

Corina SuteuFoto: Agerpres

'Pe 9 decembrie, dosarul va fi depus. Noi incercam sa facem ca acest dosar sa intre de urgenta in evaluare', a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Culturii.

Corina Suteu a subliniat ca este un proces foarte complex si cu mai multe etape.

'(...) as prefera sa tinem la curent pe masura ce el avanseaza, pentru ca trebuie finalizate toate etapele, trebuie aprobate aceste etape, trebuie ca transferul intre Muzeul Mineritului Aurifer si Ministerul Culturii sa fie facut, trebuie delimitata acea zona de protectie care acum este pe cale sa fie regandita tocmai in conformitate cu toate celelalte criterii de care trebuie sa se tina cont', a declarat Suteu.

Ministrul Culturii a apreciat ca mai devreme de 2018 nu va putea fi finalizat procesul de inscriere a sitului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

'Chestiunea Rosia Montana este cu atat mai complexa cu cat dezvoltarea economica a zonei si dezvoltarea culturala trebuie sa fie, pe de o parte, corelate, si trebuie sa nu se tensioneze una pe cealalta, ci, dimpotriva, sa fie doua elemente complementare. (...). Noi trebuie, acum, sa construim un dosar in care dezvoltarea economica sa fie (...) incurajata de zonele care sunt protejate, adica sa ajungem intr-o faza in care acest patrimoniu unic in lume de care noi beneficiem sa devina el insusi o resursa pentru dezvoltarea economica', a declarat Corina Suteu.

Ea a mentionat ca Rosia Montana este unul din dosarele prioritare pe care si le-a stabilit in acest mandat. 'Nu este un lucru simplu, pentru ca asteptarile locuitorilor din Rosia Montana sunt, in mod evident, asteptari legate de dezvoltarea economica. Ori, uneori, ar putea parea ca, prin protectia zonei, noi impiedicam aceasta dezvoltare, ceea ce este fals si solutiile pe care suntem pe cale sa le gasim, merg in sensul acestei complementaritati', a conchis ministrul Culturii.

In luna septembrie, la Paris, situl Rosia Montana a fost inclus pe lista indicativa a UNESCO, un prim pas catre lista, mult mai restransa, a Patrimoniului UNESCO.

Ministerul Culturii si Ministerul Mediului au comunicat, la inceputul lunii februarie, catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea Peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial. Incadrarea propusa in urma evaluarilor inscrie Rosia Montana in categoria peisaj cultural, care vizeaza recunoasterea interactiunii pozitive, generatoare de valoare, intre om si mediul sau natural. Prin procesul de evaluare si activare a peisajului cultural minier Rosia Montana se urmareste atat recunoasterea larga si protejarea valorii sale universale, cat si initierea unui program integrat de dezvoltare a localitatii si a zonei inconjuratoare, pe baza patrimoniului cultural si natural, si de sustinere a comunitatii locale.

Din Romania, in prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se afla Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inscrisa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).