Corpul de Control al Guvernului a descoperit o serie de nereguli la Societatea de Transport "Bucurestii Noi" din subordinea RA-APPS, printre care achizitionarea, in perioada 2012-2015, de produse cosmetice in valoare de 86.533 de lei, scrie News.ro.

Raportul Corpului de Control arata ca Societatea de Transport "Bucurestii Noi" a facut, in perioada 2012-2015, "cheltuieli neeconomicoase, reprezentand valoarea unor produse de "protocol"".

De la societatea Mega Image S.R.L. STBN a cumparat 48 sticle whisky (Chivas, Chivas Regal, Ballentines 0,7 l) pentru care a platit suma de 7.540,69 lei si 77 cosuri cadou pentru Paste/Craciun, pentru care a platit suma de 16.038 lei.

STBN a fost un client constant si al companiei Sephora Cosmetics Romania S.A. "Parfumuri: Chanel Allure homme sport (285,80 RON); Jasmine noire (187,85 RON); Nina Ricci (220,50 RON); Dahlia noire (189,55 RON); Jimmy Choo (146,70 RON); Gucci pour homme sport (261,90 RON); Bleu de Chanel (252,45 RON), Gucci Premiere (369,00 RON), Miss Dior (252,90 RON) Thierry Mugler Womanity (203,50 RON); La nuit de l'homme Yves Saint Laurent (328,50 RON); Tresor Love (202,50 RON); Gorgeous Gardenia Gucci Apa de Toaleta (421,20 RON), Escada Especially EDT 75 ml for women (340,20 RON), Carolina Herrera 212 Sexy MEN EDT (237,60 RON), Prada Candy (299,70 RON), Carolina Herrera Men Sport (246,60 RON), Bvlgari Omnia Crystalinne (242,10 RON), Versace Eros (248,40 RON), Paco Rabanne XS Black (166,50 RON), Armani Attitude (316,80 RON) etc. - Creme, produse cosmetice si de machiaj: creme (Genifique Lancome - 249,50 RON, after sun - 75,50 RON, F12 Body - 122,50 RON, Beurre Corps - 90,00 RON), fond de ten compact (36,50 RON), gloss pentru buze (Gloss in love - 107,10 RON, Glamour Glos - 74,70 RON, Max Factor Lipfinity - 54,00 RON, VBRC gloss - 26,50 RON)), creion sprancene (Sourcils - 90,00 RON), rimel (Mascara Glamour - 45,00 RON), rimel pentru sprancene (Gimme Brow - 101, 70 RON), lac de unghii (La Laque Couture Yves Saint Laurent - 106,20 RON, Lancome Vernis in Love - 60,35 RON, Color Hit Sephora - 18,90 RON), dizolvant unghii (Bain dissolvant - 30,60 RON), pila de unghii (Lime Ongle - 30,60 RON), tratament hidratare/intarire unghii (Miracle cure - 36,75 RON, Nail Growth - 36,75 RON), fard pentru ochi (Smoky Lash - 88,20 RON, Lash Fibers - 79,20 RON), fard pentru obraz (Lancome Blush Subtil - 159,80 RON) etc.", se exemplifica in raportul Corpului de Control.

Au fost gasite nereguli si in ceea ce priveste achizitia de medicamente. "Reprezentantii STBN au aprobat, fara a avea o recomandare a medicului de medicina muncii, achizitia unor tipuri de medicamente. La nivelul STBN nu exista nicio evidenta a consumului de medicamente, fiecare angajat STBN sau client (la Service Aviatorilor) avand posibilitatea sa le utilizeze, fara restrictii si fara recomandarea unui specialist. De asemenea, trusele medicale aflate in dotarea posturilor de prim ajutor fara cadre medicale nu respecta continutul minim prevazut de legislatia in vigoare", se arata in raportul Corpului de Control in care se mai spune ca acest gen de cheltuieli au crescut artificial tarifele practicate de STBN pentru serviciile oferite.

  • Corpul de Control: RA-APPS a furnizat servicii auto pentru SGG in conditii nefavorabile Guvernului

Raportul Corpului de Control mai arata ca Societatea de Transport "Bucurestii Noi", din subordinea RA-APPS, a stabilit tarife unice pe zi pentru serviciile auto furnizate Secretariatului General al Guvernului, procedeu prin care a fost mascata decontarea dubla a unor cheltuieli sau decontarea unor cheltuieli neeconomicoase, scrie News.ro.

Societatea de Transport "Bucurestii Noi" presteaza servicii de transport si de service pentru autoturismele alocate aparatului de lucru al Guvernului, in baza carora a obtinut, in medie, un procent de aproximativ 90% din veniturile anuale, dar si pentru alte institutii publice. "Prestarea acestor servicii se face in baza unor contracte acordate STBN prin atribuire directa, contrar dispozitiilor legale din domeniile achizitiilor publice si concurentei", arata Corpul de Control.

"Incepand cu anul 2010, pentru autoturismele alocate SGG, RA-APPS., prin STBN, a stabilit tarife unice/zi/autoturism cu incalcarea prevederilor Procedurii Operationale "Activitatea de transport si service auto", elaborata in ianuarie 2010, editia a II-a, aprobata de catre directorul general al RA-APPS", se arata in raportul Corpului de Control, care mentioneaza ca tarifele trebuiau stabilite in functie de cilindreea autoturismului.

Prin aceasta procedura, STBN a decontat practic de doua ori unele cheltuieli facute. "In perioada 2011 - 2015, in cadrul negocierilor anuale cu SGG, STBN a inclus in tariful unic si cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari (diurna, cazare, taxa drum, taxa pod, taxa hoteliera, taxa locala), cu incalcarea prevederilor art. 8.3.1 din Procedura Operationala "Activitatea de transport si service auto", privind modul de stabilire a tarifului unic pentru transportul de persoane. In urma verificarilor efectuate, s-a constatat existenta premiselor ca RA-APPS, sa deconteze de doua ori cheltuielile cu deplasarile conducatorilor auto, atat direct, prin aplicarea clauzei contractuale potrivit careia beneficiarul deconteaza prestatorului toate cheltuielile efectuate cu deplasarile conducatorilor auto, cat si indirect, prin includerea acestor cheltuieli in cheltuielile totale care stau la baza stabilirii tarifului unic pe autovehicul", sustine Corpul de Control.

O alta concluzie a Corpului de Control este ca, in perioada 2013 - 2015, alegerea furnizorilor de piese auto s-a efectuat cu incalcarea principiilor si normelor prevazute in legislatia aplicabila in domeniul achizitiilor publice, respectiv nediscriminarea, tratamentul egal, transparenta si eficienta utilizarii fondurilor. "STBN a achizitionat piese auto direct de la furnizori, selectati pe un asa-zis "criteriu al rapiditatii", fara a efectua o analiza a altor oferte existente pe piata. Astfel, conducerea STBN a aprobat, in mod nejustificat, plata unor sume mult mai mari pentru produse cu aceleasi caracteristici, pe care STBN putea sa le achizitioneze de la alti furnizori existenti pe piata daca ar fi folosit mecanismele concurentiale si transparente prevazute de legislatia incidenta in domeniul achizitiilor publice", se arata in raport.

Corpul de Control va sesiza si Agentia Nationala de Integritate pentru un contract intre STBN si o firma care are ca asociat unic si administrator pe sotia directorului Societatii de Transport. Acest contract din 2007 a adus sotiei directorului venituri de peste 150.000 de lei.

In urma controlului, raportul contine o serie de recomandari, printre care: reevaluarea intregii activitati si analizarea necesitatii mentinerii formei de organizare a STBN, cu doua optiuni: fie integrarea acesteia in cadrul SGG, fie transformarea STBN in societate comerciala, care sa poata oferi servicii de transport oricarei persoane, respectand conditiile de piata; elaborarea unor proceduri interne referitoare la achizitia pieselor auto, consumabilelor si produselor de intretinere, conforma cu legislatia achizitiilor publice, pentru a evita selectarea furnizorilor pe criterii subiective, asa cum este "criteriul rapiditatii" si fara a efectua evaluari a ofertelor existente pe piata; reanalizarea inregistrarii cheltuielilor cu unele produse de protocol in contul contabil 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate", pentru a evita majorarea nejustificata a tarifului unic/autoturism si sesizarea Agentiei Nationale de Integritate si a organelor competente, in functie de cele sesizate.