Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, considera ca modificarile legii fundamentale trebuie sa fie temeinic fundamentate, sa raspunda unor nevoi socio-istorice de esenta si nu unor simple considerente de oportunitate, transmite Agerpres.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

"La implinirea a 25 de ani de la adoptarea Constitutiei din 1991, nu putem decat sa constatam ca avem o Constitutie stabila, consolidata, inclusiv prin intermediul controlului de constitutionalitate. Cat priveste modificarile inerente, acestea trebuie sa fie temeinic fundamentate, sa raspunda unor nevoi socio-istorice de esenta, iar nu unor simple considerente de oportunitate. Aceasta aniversare nu trebuie sa fie privita doar ca simpla evocare istorica. Ea trebuie sa aiba o semnificatie mult mai substantiala si sa sadeasca in sufletul si constiinta tuturor celor carora li se adreseaza datoria sfanta de a respecta si de a apara Constitutia, ca o conditie esentiala pentru existenta, dezvoltarea si perenitatea Romaniei", a afirmat Dorneanu, la sedinta festiva a CCR prilejuita de implinirea a 150 de ani de la adoptarea Constitutiei din 1866 si a 25 de ani de la adoptarea celei din 1991.

El a subliniat ca nu este admis ca intr-un stat de drept Constitutia sa fie "pusa la indoiala" chiar de catre inalti demnitari publici.

"Referindu-ne la rolul si importanta legii fundamentale, consideram ca nu este admis ca intr-un stat de drept, intr-o democratie, Constitutia sa fie mereu contestata, pusa la indoiala, pusa sub semnul precaritatii, adesea chiar de catre inalti demnitari publici. In acest sens, deciziile instantei constitutionale pronuntate de-a lungul timpului asupra initiativelor de revizuire au jalonat expres limitele revizuirii Constitutiei. (...) Sa ne amintim mereu ca juramantul de credinta al celor care slujesc in functii publice preia din cuprinsul articolului 1 alineatul 1 din Constitutie principalele valori ale statului roman - apararea suveranitatii, a independentei, precum si a caracterului unitar si indivizibil al Romaniei", a punctat Dorneanu.