Procurorii DIICOT au reusit sa identifice persoana care a amplasat, miercuri, intr-un grup sanitar din incinta Tribunalului Maramures, un pachet suspect ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat, informeaza Agerpres. Acesta a suferit anterior condamnari penale, printre care si intr-un dosar de pornografie infantila.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, este vorba de Vasile Coman, care a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Procurorii s-au sesizat din oficiu in acest caz cu privire la savarsirea infractiunii de alarmare prin orice mijloace si fara un motiv intemeiat a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol, a organelor cu atributii in domeniul securitatii nationale sau de mentinere a ordinii publice cu privire la folosirea materiale de orice fel, de natura sa puna in pericol viata, integritatea corporala, prevazuta de art. 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

Sesizarea din oficiu a venit dupa ce autori necunoscuti au amplasat, miercuri, un pachet avand aspectul si elementele caracteristice unui dispozitiv exploziv confectionat artizanal, format din patru batoane cilindrice, un acumulator si un indicator luminos, in incinta cladirii Tribunalului Maramures.

In mai putin de 12 ore de la momentul producerii evenimentului si sesizarii din oficiu, au fost descoperite si stranse probe cu privire la fapta ce formeaza obiectul anchetei penale si a fost identificat si pus sub acuzare Vasile Coman, a precizat sursa citata.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la data de 23 noiembrie 2016, in intervalul orar 8,00 - 9,10, inculpatul Coman Vasile a amplasat intr-un grup sanitar din incinta cladirii in care-si desfasoara activitatea Tribunalul Maramures un pachet ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat compus din patru elementi cilindrici, interconectati prin fire conductoare, un acumulator, un led/bec luminos, acesta fiind descoperit de o persoana care a anuntat lucratori din cadrul IJJ Maramures ce asigura paza si controlul acces la nivelul institutiei", a explicat DIICOT.

Procurorii mentioneaza ca Vasile Coman a suferit anterior condamnari penale, cea din urma fiind aplicata in dosarul nr. 2955/100/2014 de Tribunalul Maramures, pentru infractiunea prevazuta de art. 51 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul penal (1969), iar in privinta acestei pedepse s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii.

In prezent, din cauza nerespectarii obligatiilor impuse, pe rolul Tribunalului Maramures exista inregistrat un alt dosar, avand ca obiect sesizarea privind revocarea suspendarii sub supraveghere a pedepsei al carui termen de judecata a fost la data de 23 noiembrie, ocazie cu care Vasile Coman a fost prezent in incinta tribunalului.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si de catre Directia Operatiuni Speciale.