Curtea Constitutionala declara neconstitutionala extinderea interdictiei de concediere a liderilor sindicali

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 noiembrie 2016, 21:36 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca prevederea adoptata de Parlament care extinde interdictia de concediere a persoanelor alese in functii de conducere in sindicate este neconstitutionala, consacrand o protectie care depaseste durata mandatului acestora.

Plenul Curtii Constitutionale a dezbatut miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarea de neconstitutionalitate formulata de catre Guvernul cu privire la Articolul unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, informeaza News.ro.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile Articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr.62/2011 sunt neconstitutionale, incalcand  prevederile art.16, art.41, art.44 si art.147 alin.(4) din Constitutie.

"Curtea a retinut ca reglementarea criticata consacra o protectie impotriva concedierii a persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pentru alte motive decat activitatea efectiv desfasurata in aceasta calitate, respectiv, cat priveste aceste din urma motive, pentru o durata ce depaseste durata mandatului.  Or, protectia persoanelor alese in functii de conducere ale sindicatelor trebuie sa functioneze exclusiv in raport cu activitatea sindicala efectiv desfasurata, astfel cum Curtea Constitutionala a statuat prin  Decizia nr.814 din 24 noiembrie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 950 din 22 decembrie 2015, ale carei considerente sunt aplicabile, mutatis mutandis, in prezenta cauza", precizeaza CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

In 18 octombrie, Camera Deputatilor a admis, in parte, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis asupra legii care extinde interdictia de concediere a persoanelor alese in functii de conducere in sindicate, precizand ca ea nu se aplica in cazul primirii de catre angajati a unor calificative necorespunzatoare.

In forma adoptata de Camera, legea prevede ca "este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pe toata durata mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate".

Seful statului a trimis, in iunie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, care extinde interdictia de concediere a persoanelor alese in functiile de conducere ale sindicatelor prevazuta de legislatia muncii, pe de o parte, iar pe de alta modifica prevederile referitoare la negocierea contractelor colective de munca in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative.

Iohannis cerea ca liderii de sindicate sa poata fi concediati in caz de slabe performante ca angajati ai unitatilor respective. Senatul a respins cererea de reexaminare, insa Camera Deputatilor a hotarat ca interdictia nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, ori in situatia in care, doi ani consecutivi, salariatul a primit la evaluarea profesionala anuala calificativul necorespunzator.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1418 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Sindicalistii PSD - mandat pe viata (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 21:53)

  Boham [utilizator]

  presedintele SUA are 4 ani de mandat, in Romania sindicalistii astia care slujesc PSD au mandat pe viata !

  tot Marius Ovidiu Nistor, tot Hossu ...doar liderii MAFIEI mai sunt numiti pe viata si sindicalistii PSD. Or fi astia oamenii providentiali, al;tcineva nu mai poate fi la conducere decat daca le dau ei binecuvantarea
 • +1 (1 vot)    
  salariul minim pe economie ..... (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 23:46)

  TRABI [utilizator]

  Reteaua mafiota se agata de tot ce a mai ramas , ca sa-si pastreze pozitia de feuda peste tara . Gata s-a terminat derbedeilor , schimbarea este in desfasurare si nu se mai opreste .
  Sigur ca da , acesti lideri sunt cei care de 26 de ani , s-au intalnit cu guvernele si patronatele punand la cale cea mai mare crima impotriva cetatenilor tarii - salariul minim pe economie . Daca si in ziua de astazi , un slujbas obisnuit , castiga 350 euro/LUNA in Romania fata de un instalator in Anglia care ia 600 lire/SAPTAMANA -iata rezultatul a ceea ce mentionam anterior . Toate preturile in Romania sunt la nivel occidental sau mai mari ,iar politicienii si sindicalistii s-au imbogatit continuu peste fiecare noapte . Haideti sa facem dreptate in 11 decembrie si sa votam cu USR + A.N.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by