Un vas ceramic din epoca bronzului - Cultura Monteoru, dar si mai multe fragmente de ceramica de o vechime considerabila au fost descoperite in localitatea vranceana Obrejita de catre un localnic care sapa o groapa in curtea locuintei sale, relateaza News.ro. La fata locului, au fost chemati atat politisti, cat si specialisti din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Vrancea, care au ridicat obiectele in scopul inceperii procedurilor de clasare in patrimoniul cultural national mobil, conform prevederilor legale.

Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Vrancea, Bogdan Toader, politistii au fost sesizati de catre un barbat din localitatea Obrejita ca in urma cu o zi, in timp ce continua sapaturile la groapa din curtea locuintei sale, a descoperit, la o adancime de aproximativ doi metri, mai multe fragmente ceramice de culoare neagra, ce pareau a proveni de la mai multe vase ceramice cu o vechime foarte mare.

La fata locului a fost trimisa o echipa complexa formata dintr-un politist specialist din cadrul Serviciului de investigatii Criminale, doi reprezentanti ai Directiei Judetene de Cultura Vrancea si un reprezentant al Muzeului Vrancei.

Dupa evaluarea preliminara a fragmentelor ceramice de culoare neagra si cercetarea detaliata a locului in care au fost descoperite, specialistul arheolog din cadrul Muzeului Vrancei a apreciat ca aceste fragmente provin de la trei vase lucrate manual din lut ars. Avand o valoare arheologica deosebita, toate fragmentele ceramice au fost ridicate si predate temporar in custodia Muzeului Vrancei pentru a fi expertizate, evaluate si clasate ca bunuri de patrimoniu, daca va fi cazul, a declarat Toader.

"La locul descoperirii s-a constatat existenta unui vas din ceramica aproape intreg si a unor fragmente ceramice de dimensiuni diferite, de culoare neagra, din pasta de lut ars, cu model incizat manual. Potrivit aprecierilor arheologului Muzeului Vrancei este vorba despre un vas ceramic din epoca bronzului - Cultura Monteoru (Ic4)", precizeaza reprezentantii Directiei Judetene de Cultura Vrancea.

Cultura Monteoru poarta denumirea asezarii eponime descoperita la Sarata-Monteoru, judetul Buzau, ocupand un teritoriu intins in regiunile de deal din centrul Romaniei (sud-estul Transilvaniei, Moldova centrala, Vrancea si zona de nord a Munteniei pana in judetul Dambovita).

Situata in aria centrala de locuire a tracilor nordici, carpato-dunareni, grupul Monteoru a contribuit, spre sfarsitul epocii bronzului, la formarea unei noi sinteze etno-lingvistice si culturale, cunoscuta sub numele de cultura Noua.

"Cu acordul celui care a facut descoperirea, vasul de ceramica, dar si fragmentele de ceramica au fost preluate de catre arheologul Muzeului Vrancei, in vederea studierii stiintifice si a demararii procedurilor de clasare in patrimoniul cultural national mobil, conform prevederilor legale", mai informeaza Directia Judeteana de Cultura Vrancea.