Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis, miercuri, obiectia de neconstitutionalitate formulata de Guvern cu privire la articolul unic punctul 1 din Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social 62/2011, se arata intr-un comunicat al CCR, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile articolului unic punctului 1 sunt neconstitutionale, incalcand prevederile articolelor 16, 41, 44 si 147 aliniatul 4 din Constitutie.

"Curtea a retinut ca reglementarea criticata consacra o protectie impotriva concedierii persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pentru alte motive decat activitatea efectiv desfasurata in aceasta calitate, respectiv, cat priveste aceste din urma motive, pentru o durata ce depaseste durata mandatului", se noteaza in comunicat.

Or, arata CCR, protectia persoanelor alese in functii de conducere ale sindicatelor trebuie sa functioneze exclusiv in raport cu activitatea sindicala efectiv desfasurata, astfel cum Curtea Constitutionala a statuat prin Decizia numarul 814 din 24 noiembrie 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 950 din 22 decembrie 2015, ale carei considerente sunt aplicabile in prezenta cauza.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.