Primarul general al Budapestei, Istvan Tarlos, a declarat, mercuri, la Miercurea Ciuc, ca pe frontispiciul Primariei Budapestei este arborat drapelul secuiesc "si va ramane acolo", adaugand ca si oamenii care isi pastreaza identitatea si limba in suflet pot fi cetateni buni ai statului in care traiesc, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul general al Budapestei, Istvan Tarlos, aflat pentru cateva zile in vizita oficiala in judetul Harghita, s-a intalnit, miercuri, cu intreprinzatorii locali si a abordat mai multe subiecte, intre care relatiile de afaceri, promitand ca va facilita legaturile acestora cu cei din Ungaria, prin intermediul Camerei de Comert si Industrie a Budapestei, cu care primaria pe care o conduce are un contract de colaborare.

Istvan Tarlos, a mentionat ca, din punct de vedere al dezvoltarii, judetele Covasna si Harghita nu sunt chair "alintate", spunand ca "aceasta este o problema interna a Romaniei", iar parerea sa este "una subiectiva".

"Dupa perceptia mea subiectiva Tinutul Secuiesc nu este chiar alintat. Eu, personal, nu ma bucur de acest lucru, dar accentuez ca aceasta este o problema interna. Eu vorbesc acum emotional si trebuie sa spun sincer ca si in Ungaria este o lupta acerba pentru resurse, este un lobby puternic al provinciei careia nu-i place capitala, dar si capitala trebuie sa se lupte pentru fiecare ban. In Ungaria invers stau lucrurile decat in Romania, deci eu cunosc acel sentiment cand trebuie sa te lupti pentru fiecare forint si pentru cele mai evidente dezvoltari", a explicat primarul general al Budapestei.

Istvan Tarlos a abordat si subiecul steagului secuiesc, afirmand ca acesta este arborat pe frontispiciul municipalitatii Budapestei si "acolo va ramane".

"Puteti fi linistiti ca pe frontispiciul Primariei Budapestei este arborat drapelul secuiesc si va ramane acolo. Si in biroul meu exista un steag secuiesc si eu demult spun ca pot fi cetateni buni ai unui stat acei oameni care isi pastreaza identitatea si limba in sufletul lor. Noi spunem fratilor nostri sa fie cetateni ai tarii respective si, totusi, in suflet sa-si pastreze identitatea si limba, si au acest drept", a precizat edilul capitalei Ungariei.

El a mai spus ca, atunci cand vine in Miercurea Ciuc, se simte de parca nici n-ar fi iesit din Ungaria.

"Intotdeauna asa ma simt, atunci cand vin in Miercurea Ciuc, de parca nici n-as fi iesit din Ungaria, asa ca atmosfera, eu nu vorbesc de un status quo, nimeni sa nu inteleaga gresit, dar ca si atmosfera asa ma simt. Aici avem prieteni, avem frati si niciodata nu am intoarce spatele unul celuilalt", a spus Istvan Tarlos.

La randul sau, primarul municipiului gazda, Raduly Robert Kalman, a mentionat ca legatura dintre Miercurea Ciuc si Istvan Tarlos are o istorie care dateaza din 1993, cand municipiul a incheiat un protocol de colaborare cu arondismentul Obuda, al capitalei Ungariei, pe care il conducea acesta.

"Suntem legati de aceleasi greutati si aceleasi provocari, nu doar ca oameni, ci si ca orase", a conchis Raduly.