Un numar de 40 de oi au fost ucise si alte 30 sunt disparute, dupa ce o haita de lupi a atacat o stana din apropierea satului Fagetel, pagubele fiind insemnate, transmite Agerpres.

Antal Bela, un batran de aproape 70 de ani, isi tinea cel 150 de oi intr-un staul aflat in apropierea casei sale si peste noapte o haita de lupi a atacat animalele si l-a lasat pe harghitean fara aproape jumatate din turma. Acesta a povestit ca in jurul orei 01.30 a verificat animalele si totul era in ordine, iar dimineata, cand s-a trezit, a vazut ce au lasat in urma salbaticiunile.

40 de animale au fost gasite moarte, 30 sunt disparute, iar 81 au fost adunate de cioban si de sateni din imprejurimi, unde au reusit sa se adaposteasca, dar si dintre acestea zece sunt ranite. De asemenea, au disparut si doi din cei trei caini ai barbatului.

Antal Bela a povestit ca s-a mai intamplat ca lupii sau ursii sa-i ia o oaie sau doua, dar niciodata paguba nu a fost atat de mare, aceasta fiind evaluata la 10.000 lei.

O comisie formata din reprezentanti ai Agentiei de Protectia Mediu (APM) Harghita si autoritatile locale au intocmit un dosar pentru despagubirea sateanului, care se intocmeste atunci cand animalele protejate produc pagube, dar procedurile sunt destul de anevoioase.

Szabo Szilard, din cadrul APMH Harghita, a explicat ca pagubele sunt caracteristice lupului, care este un pradator cu instinct foarte puternic, dar a sustinut ca astfel de cazuri sunt provocate, in general, de neglijenta omului, care nu asigura paza corespunzatoare a animalelor.

"Instinctul de pradator al lupului este foarte puternic si pana vede in fata lui un animal miscand el ataca si asa ajungem la un numar atat de mare de victime dar trebuie subliniat faptul ca aceste cazuri sunt cauzate, de obicei, de neglijenta umana. Deci, pentru un astfel de lucru, lupii au nevoie de timp de actionare. Asa, in sistem traditional, cand ciobanii stau noaptea langa turma nu prea se intampla asa ceva. In judetul Harghita, astfel de cazuri avem mai ales in perioada de toamna, cand animalele sunt aduse langa sate si acolo nu mai sunt pazite ca lumea", a spus Szabo Szilard.

Potrivit sursei citate, in fiecare an in Harghita sunt inregistrate 3-4 cazuri in care lupii ucid un numar mai mare de oi.