Ovidiu Drobota (23 de ani), un tanar oradean al carui nume este asociat cu site-ul conspirationist Expunere.com, este in spatele EndingTheFed.com, una dintre cele mai prolifice surse de stiri false in campania prezidentiala americana, scrie Inc.com. HotNews a descoperit ca Expunere.com si EndingTheFed.com sunt gazduite pe acelasi server asociat unei firme de gazduire web din Romania. In acest context, probabilitatea ca cele doua site-uri sa aiba acelasi proprietar este mult mai mare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE In 2012, Ovidiu Drobota a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. In 2015, a fost trimis in judecata de DIICOT intr-un dosar cu privire la copierea si folosirea neautorizata a unor carti de credit American Express. Vezi in articol mai multe informatii despre cele doua dosare. 

In 2012, Ovidiu Drobota a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Timisioara la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru "savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic".

Initial, Drobota a fost condamnat de Judecatoria Arad care a hotarat urmatorele:

  • "HOT. In baza art. 44 alineat 2 din legea nr. 161/2003, modificata si republicata, cu aplicarea art. 41 alineat 2 Cod Penal si 3201 Cod Procedura Penala, condamna la 2 ani inchisoare pe inculpatul DROBOTA IOSUA OVIDIU,pentru savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. In baza art. 27 alineat 3 din legea nr. 365/2002 modificata si republicata, cu aplicarea art. 41 alineat 2 Cod Penal si 3201 Cod Procedura Penala, condamna la 8 luni inchisoare pe inculpatul Drobota Iosua Ovidiu pentru savarsirea infractiunii de transmitere neautorizata catre alta persoana de date de identificare si pe carduri in vederea efectuarii de operatiuni de transfer de fonduri si retrageri de numerar. In baza art. 33, 34 Cod Penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare, fara aplicarea vreunui spor de pedeapsa. In baza art. 71 Cod Penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 literele a, cu exceptia dreptului de a alege, si b Cod Penal. In baza art. 88 Cod Penal dispune deducerea perioadei de retinere de 24 de ore luate in cursul urmaririi penale. In baza art. 81, 82 si 71 alineat 5 Cod Penal suspenda conditionat executarea pedepsei principale si accesorii pe un termen de incercare de 4 ani. Atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod Penal. In baza art. 118 alineat 1 litera b Cod Penal dispune confiscarea speciala a hard-diskului marca Maxtor, seria S/N Z22N6PGV, model 6G160E0, capacitate 160Gb. In baza art. 191 Cod Procedura Penala obliga inculpatul la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Dispune virarea sumei de 200 lei din fondurile Ministerului Justitiei in contul BA ARAD. Cu recurs in 10 zile de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica din 07 martie 2012." (sursa)

Ulterior, DIICOT a facut recurs si a obtinut si confiscarea a 700 de lei de la Drobota. Decizia Curtii este definitiva.

  • "In baza art. 38515 pct. 2 lit. d Cod pr. pen. admite recursul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie  D.I.I.C.O.T.  Biroul Teritorial Arad, impotriva sentintei penale nr. 606/7.03.2012, pronuntata de Judecatoria Arad in dosar nr. 2411/55/2012. Caseaza sentinta penala recurata si rejudecand: In baza art. 118 alin. 1 lit. e Cod penal, dispune confiscarea speciala a sumei de 700 lei, de la inculpatul Drobota Iosua Ovidiu. Mentine in rest dispozitiile sentintei. In baza art. 192 alin. 3 Cod pr. penala, cheltuielile judiciare din recursul procurorului raman in sarcina statului. Dispune virarea sumei de 200 lei reprezentand onorariu avocat oficiu, din contul Ministerului Justitiei in contul Baroului de avocati Timis. DEFINITIVA."(sursa")

In 2015, DIICOT mai trimite spre judecare inca un dosar cu obiectul "constituirea unui grup infractional organizat" in care apare numele lui Ovidiu Drobota, alaturi de alte 5 persoane. De aceasta data este vorba despre copierea neautorizata si folosirea unor carti de credit apartinand gestionarului de carduri American Express Company Inc. Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bihor.

"Hackerii obtineau datele de identificare ale cartilor de credit folosind atacuri de tip ¬phishing¬, adica prin trimiterea unor mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instanta sau telefon. Utilizatorul era sfatuit sa-si transmita datele confidentiale pentru a castiga anumite premii sau era informat ca datele respective sunt necesare pentru a reface baza de clienti, dupa pierderea datelor originale ca urmare a unor erori tehnice. De regula, in mesajul trimis de hackeri era indicata si o adresa de web care contine o clona a site-ului de web al institutiei financiare. Datele de identificare ale cartilor erau inscriptionate pe benzile magnetice ale cardurilor "albe" cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. Cardurile contrafacute erau folosite de hackeri pentru cumparaturi din magazine care comercializau bauturi, tigari, bijuterii, ceasuri si imbracaminte.", scrie Aradon despre dosarul in care este implicat Ovidiu Drobota.

----

Potrivit Inc.com, care citeaza o analiza recenta a Buzzfeed, site-ul EndingtheFed.com s-a numarat printre cele mai prolifice surse de stiri false in campania prezidentiala americana: a fost responsabil de patru dintre cele mai distribuite 10 astfel de "stiri" in ultimele trei luni de campanie. Cele patru au generat, in retelele sociale, aproape 3 milioane de "engagements" din partea utilizatorilor (distribuiri, comentarii, reactii). Printre informatiile false distribuite: ca Papa l-ar fi sprijinit pe Trump, un text referitor la ISIS si e-mailurile lui Clinton, ca legea i-ar interzice lui Hillary sa ocupe o functie publica, un text referitor la "tradatoarea" Megyn Kelly, care ar fi fost data afara de Fox News pentru ca ar fi sprijinit-o pe Hillary.

"In octombrie 2015 am aflat de Donald Trump si mi-a placut de el. Mi-a placut faptul ca era un outsider. Si m-am gandit ca pot sa-l ajut sa castige presedintia SUA creand un site. Am creat endingthefed.com. Imi pare rau ca am publicat stiri false, le-am sters intre timp, dar la timpul publicarii, nu stiam ca sunt false", a declarat Drobota pentru publicatia inc.com, intr-un interviu acordat pe Twitter.

HotNews a descoperit ca site-ul de EndingTheFed.com este gazduit pe acelasi server ca si site-ul cu Expunere.com. Site-ul Expunere.com poate fi accesat la adresa de ip http://31.14.23.32 iar EndingTheFed.com poate fi accesat la adresa http://31.14.23.32/endingthefed.com. Pe acelasi server este gazduit un alt site care-l sustine pe Donald Trump: TFHNews.com. Dupa acelasi model, site-ul poate fi accesat si la adresa http://31.14.23.32/tfhnews.com. Site-ul TFH News are peste 31 de mii de fanii pe pagina de Facebook. Adresa de ip 31.14.23.32 este atribuita firmei de gazduire web MxHost (SC Net Design SRL), potrivit informatiilor furnizate de ip-adress.com.

Precizam ca, la o zi dupa izbucnirea scandalului legat de publicatia EndingTheFed, site-ul conspirationist Expunere.com afiseaza mesajul "This page is under construction. Please come back soon!" ( in trad. - Aceasta pagina este in constructie. Reveniti curand!)

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de dezbatere post-electorala din SUA este cel al subiectelor false distribuite pe Facebook si alte retele sociale. In urma cu aproximativ o saptamana, Mark Zuckerberg a calificat drept nebuneasca ideea ca acest fenomen ar putea influenta alegerile, dar la sfarsitul saptamanii trecute seful Facebook a revenit si a promis sa ia masuri impotriva acestor materiale false. Intre timp, in discutie - presarata de analize de presa care dovedesc amploarea fenomenului - au intervenit inclusiv presedintele Obama si alte oficialitati care acuza denaturarea procesului democratic sub influenta falsurilor promovate in retelele sociale de oameni neinformati sau care sunt ancorati in propria bula informationala.

Inc.com sustine ca in spatele site-ului Ending the Fed se afla romanul de 23 de ani Ovidiu Drobota si il citeaza pe acesta spunand ca este mandru de rolul pe care l-a jucat in sprijinul lui Trump. El mai este citat admitand ca Ending the Fed distribuie propaganda, convins fiind, insa, ca aceasta nu difera de ceea ce face zi de zi presa consacrata. El a exprimat ca regreta faptul ca a creat povesti si subiecte care s-au dovedit a fi false si fictive si a pretins ca scoate de pe site orice fel de stire demontata definitiv, cum ar fi povestea despre Papa Francisc care l-ar fi sustinut in campania electorala pe Trump. "Poti verifica aceste stiri",a declarat Ovidiu Drobota.

El a descris site-ul "Ending the Fed" drept un site de stiri conservator. Potrivit sursei citate, acesta inregistreaza lunar, in SUA, 3,3 milioane de vizitatori unici, cei mai multi atrasi de pe Facebook - mai mult decat site-uri consacrate precum USA Today si comparabil cu LA Times.

Ovidiu Iosua Drobota a sustinut in 2013 examenul de bacalaureat, in calitate de absolvent al Colegiul Tehnic "Constantin Brancusi" din Oradea. Un an mai tarziu, numele sau apare pe lista candidatilor admisi la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, specializarea Calculatoare, din cadrul Universitatii din Oradea. Potrivit unor informatii HotNews, tanarul a fost student al universitatii un singur an, fiind exmatriculat din cauza absentelor.

Drobota a povestit despre el celor de la Inc ca obisnuia sa fie hacker, dar ca acum s-a reorientat. "In trecut am fost hacker, dar nu mai sunt. Este periculos sa fii hacker", a declarat tanarul. In 2011, tanarul publica pe unul dintre conturile sale de Facebook o imagine in descrierea careia scria "socializare de hackeri".

Daca ar fi sa-l credem pe cuvant pe Drobota cu privire la calitatea sa de "hacker", putem spune cel putin ca Drobota este un "hacker" neglijent. Pe unul dintre blogurile sale, gazduit pe acelasi server ca si Expunere.com sau EndingTheFeds.com, acesta publica o imagine cu el, realizata in mai 2016, in proprietatiile careia lasa coordonatele GPS ale locuintei sale din Oradea.

Acelasi "hacker", in data de 18 iunie 2016, publica pe contul sau de YouTube un filmulet realizat de la balconul blocului in care locuieste. Coordonatele GPS din detaliile imaginii duc catre locatia in care a fost realizata filmare. De altfel, adresa acestuia de acasa apare pe mai multe site-uri, in unele cazuri publicata chiar de el.

Ovidiu Drobota este si in Romania legat de subiectul platformelor care distribuie subiecte false pe net si care, adesea, sunt acuzate de propaganda pro-rusa. In urma cu un an, la scurta vreme dupa ce un astfel de site, Gandeste.org, a distribuit un material de propaganda in care mai multi tineri "revoltati" indeamna "Gandeste Romania!", Drobota a distribuit imediat, la randul lui, clipul pe contul sau de YouTube. Povestea acelui clip - continuat acum cu alte materiale video similare, din aceleasi surse - a fost descrisa de PressOne.ro

Pressone.ro mentiona, in acel text, ca Ovidiu Drobota era managerul de comunicare al nou infiintatului Partid Noua Romanie si ca manager al site-ului Expunere.com, la randul lui un site cu materiale neasumate, adesea false, cu numeroase elemente nationaliste, conspirationiste si/sau pro-ruse. Departamentul de comunicare al Partidului Noua Romanie a precizat, intr-un mesaj trimis Digi 24, ca Ovidiu Drobota nu este membru fondator al formatiunii, asa cum scrie PressOne. Si adauga ca in partid nu exista functia "manager al prezentei online", pe care barbatul ar fi pretins ca o ocupa.

Asocierea cu Expunere.com apare mentionata si la cateva dintre conturile de Facebook cu numele Ovidiu Drobota, unde sunt distribuite materiale de pe acelasi site. Unul dintre este un cont de sprijin explicit pentru Donald Trump.

Numele aceleiasi persoane apare ca administrator de grup pentru mai multe grupuri de facebook ale organizatiei teritoriale a Partidului Noua Romanie. Acesta este un partid mic, care se declara - in spiritul de revolta antisistem exprimat si in clipurile "Gandeste Romania" - o miscare a tinerilor romani nemultumiti care nu se simt deloc reprezentati de actualele partide politice. Partidul sustine, pe site-ul sau, ca este singura formatiune politica din Romania sprijinita de Miscarea 5 Stele din Italia, grupare populista construita pe acelasi tip de mesaj "anti-establishment".