Moscova a trimis sisteme de rachete de coasta de tip Bal si Bastion pe Insulele Kurile, la Oceanul Pacific, revendicate de Japonia, potrivit unui ziar militar rus, citat de Associated Press si News.ro.

Ziarul Boievaia Vahta (La datorie) al Flotei ruse la Pacific a scris in editia de marti ca sisteme rachete de tip Bal si Bastion au fost stationate pe insulele Iturup si Kunasir.

Arhipelagul se afla sub administratie rusa sub numele de Kurile si este revendicat de Japonia sub numele de Teritoriile de Nord.

Sistemul de tip Bastion a fost dezvoltat sa apere zone de coasta pe o raza de 600 de kilometri si sa distruga nave. Sistemul de rachete antinava de tip Bal are o raza de actiune de 120 de kilometri.

Dezacorduri cu privire la aceste insule, ocupate de fosta Uniune Sovietica la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au impiedicat cele doua tari sa incheie un tratat de pace si ele se afla teoretic in razboi pana in prezent.

Moscova a luat aceasta masura inaintea unei vizite a presedintelui rus Vladimir Putin in Japonia, prevazuta luna viitoare.

Premierul japonez Shinzo Abe a depus eforturi in vederea avansarii in negocierile cu privire la solutionarea acestei dispute teritoriale.