Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) face verificari in cazul informatiilor din reportajul realizat de publicatia britanica The Sun in care apare o familie dintr-o localitate satmareana care si-ar folosi copiii, pana la 13 ore pe zi, pentru a asambla jucarii alaturi de parinti, anunta News.ro, citand surse judiciare. Mama copiilor din reportaj a declarat, marti, la Digi 24, ca materialul The Sun este o inscenare.

Procurorii DIICOT vor verifica daca informatiile din articolul publicat de cotidianul The Sun sunt reale, vor sta de vorba cu membrii familiei care apar in inregistrare si vor stabili daca se impune o cercetare penala pentru fapte de exploatare a minorilor sau este vorba despre o comunicare de informatii false.

Mama copiilor din reportaj a declarat, la Digi 24, ca nu a inteles toate intrebarile in engleza, iar cei doi copii ai ei merg la scoala si nu lucreaza 13 ore pe zi. Femeia sustine ca raspunsurile sale si ale familiei au fost modificate de jurnalistii britanici si ca acestia i-au promis sotului sau un loc de munca in Anglia. Femeia a mai spus ca este speriata de posibilele consecinte.

"Eu n-am inteles tot in engleza. A spus ca totul este ok. Au spus ca vor sa promoveze ouale. Am doi copii care umbla la scoala, la gradinita, nu lucreaza nicidecum 13 ore si a fost bagata si nepoata mea. A spus . S-a uitat si n-a inteles ce zice pe engleza", a declarat femeia.

Scandalul privind exploatarea prin munca a minorilor romani proveniti din familii sarace vizeaza doua firme care au contracte cu gigantul industriei dulciurilor Ferrero.

In reportajul The Sun se vorbeste despre "sclavii" minori din Romania, care asambleaza, uneori cate 13 ore pe zi, jucarii de care se bucura copiii britanici.

Reportajul The Sun a fost realizat in intr-un sat de langa Carei si prezinta o familie intreaga care asambleaza jucarii - mama, tatal, fiul in varsta de 11 ani, fiica in varsta de 6 ani si o verisoara a acesteia, tot in varsta de 6 ani.

Copiii romani si parintii lor sunt platiti cu cate 20 de lei pentru fiecare 1.000 de oua cu surprize pe care le livreaza asamblate.

"Stiu ca plata este teribil de mica, dar nu avem de ales. Trebuie sa castigam bani ca sa ne putem hrani si sa ne ingrijim copiii", spune mama.

Ouale cu surprize sunt trimise la o fabrica din Carei, iar apoi ajung in Ungaria, unde sunt invelite in ciocolata.

Reactia companiei Ferrero (sursa: Digi 24):"Suntem consternati si foarte ingrijorati de acuzatiile privind practici inacceptabile in Romania, privind comportamentul unuia dintre furnizorii nostri, aparute in presa. Ferrero are un cod de conduita strict, prevazut in contractele cu furnizorii. Confirmam ca lucram cu Romexa si Preloegis (subcontractor aprobat al Romexa - n.red.). Vom analiza in regim de urgenta aceste acuzatii."

Dupa ce cazul a fost semnalat in presa britanica, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Satu-Mare au anuntat ca vor efectua verificari la doua firme implicate.

De asemenea, Politia si Directia de Sanatate Publica au anuntat ca vor descinde la sediile celor doua fabrici in care se monteaza jucarii.

Contactat de Antena 3, reprezentantul uneia dintre firmele subcontractate a afirmat ca oamenii nu aveau cum sa ambaleze jucarii acasa, motivand ca in firma pe care o conduce totul se face controlat sanitar-veterinar.