Experti de la Washington: In Romania si Bulgaria, propaganda rusa exploateaza paturile sociale care nu au beneficiat de aderarea la UE

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:08 Actualitate | Esenţial

Regiunea Marii Negre
Foto: Bing Maps
Propaganda generata de Rusia in Romania si Bulgaria exploateaza coruptia, inegalitatea dintre veniturile populatiei, precum si paturile sociale care nu au beneficiat de aderarea la Uniunea Europena, avertizeaza un think tank de la Washington.

"In Romania si Bulgaria, propaganda generata de Kremlin exploateaza persistenta proastei guvernari, omniprezenta coruptiei oficiale, inegalitatea tot mai mare dintre veniturile populatiei  si largirea paturilor sociale care nu au beneficiat in mod semnificativ de aderarea la UE" - scriu analistii Janusz Bugajski si Peter B. Doran, de la Center for European Policy Analysis.

Analiza de la Washington, sub titlul "Imperativele de la Marea Neagra", mai arata ca Romania "se lupta sa tina sub control coruptia, sa creasca  transparenta in adminisratie si sa isi puna la punct cadrul sau slab de reglementare, care a inhibat investitii mari in industria militara si continua sa impiedice dezvoltarea tehnologica".

documente
(22 Nov 2016) PDF, 1MB
De asemenea, Rusia manipuleaza aprovizionarea cu energie si aceste contracte cu tarile din regiunea Marii Negre pe sistemul "zaharelul si batul".

Referitor la Bulgaria, studiul CEPA mentioneaza vulnerabilitatea energetica fata de Rusia, precum si politica externa si relatia cu Rusia in continua schimbare in functie de modificarea puterii de la Sofia.

"Bulgaria este deosebit de vulnerabila din cauza dependentei sale mari de combustibilii fosili din Rusia" - se mai arata in analiza CEPA.

Analistii de la Washington ofera ca solutii pentru intarirea NATO in zona Marii Negre cresterea importantei economice a portului Constanta, fructificarea cunostintelor din Romania si Bulgaria in domeniul securitatii cibernetice, precum si utilizarea centrului NATO de excelenta in HUMINT (informatii obtinute din surse umane), aflat la Oradea.

"Porturile Constanta (Romania) si Batumi (Georgia) ar putea juca un rol major in comert si investitii economice. Investitii mai mari pot fi alocate securitatii cibernetice, profitand de bagajul de cunostinte tehnologice romanesc si bulgar. Mai multe resurse sunt necesare pentru activitatile militare cibernetice, prin care militarii romani si bulgari sa fie mai bine pregatiti sa participe la eforturile comune ale NATO pentru a combate atacurile cibernetice" - scriu analistii de la Washington.


Alte idei din analiza CEPA:

 • "NATO nu a dezvoltat o arhitectura eficienta de securitate a Marii Negre, care ar putea descuraja avansul Rusiei. Marea Neagra nu a fost o prioritate pentru Washington, in timp ce Turcia-  vechiul stat NATO din regiune - a fost precauta fata de implicarea statelor litorale intr-un aranjament de securitate maritima".
 • "Proiectiile Moscovei de putere maritima pot impiedica fortele expeditionare ale NATO de asistare a membrilor din prima linie in caz de atac sau de a oferi ajutor altor state vecine. De asemenea, aceasta reprezinta o amenintare directa asupra bazelor americane, cum ar fi cea de langa portul romanesc Constanta".
 • "Intarirea militara a Rusiei prezinta si implicatii de securitate pentru traficul maritim si poate afecta economiile din regiune. Riscul de perturbare a fluxurilor maritime ccomerciale creste. Transporturile de la Marea Neagra sunt importante pentru fluxul de petrol, cereale si alte produse de baza, iar stramtorile Bosfor si Dardanele sunt printre cele mai critice puncte de blocaj pentru petrol din lume".
 • "Rusia cauta sa promoveze divizarea intre Romania, Bulgaria si Turcia, pentru a le impiedica sa actioneze impreuna. A intimidat Sofia sa mai adere la organizatiile regionale de securitate si sa mai construiasca orice acord naval regional eficient, astfel subminand  eforturile de coordonare maritima in Marea Neagra".
 • "Fortele armate din Romania si Bulgaria sunt subfinantate, subechipate si nu sunt pregatite pentru aceste noi amenintari de securitate"
 • Capabilitatile militare ale Romaniei raman slabe, deoarece tara are un buget de aparare relativ modest. Programul de modernizare lansat in 2007 a stagnat in mare masura. Inadecvarile militare sunt evidente la artileria Romaniei, armamentul anti-tanc, capabilitati de la sol de aparare anti-aeriana, capacitatile de aparare de coasta si anti-debarcare  si sprijin logistic. Vulnerabilitatile Romaniei includ, de asemenea, capacitati limitate navale pentru a securiza zona Deltei Dunarii si a Marii Negre, precum si investitiile limitate in materie de inovatie tehnologica".
 • Totusi, "Romania si-a modificat in mod substantial evaluarile nationale de securitate, in urma razboiului Rusia-Ucraina, atat in ceea ce priveste atat strategia cat si operatiunile. Ca vecin al Ucrainei, Romania a perceput un grad ridicat de risc direct asupra intereselor sale de securitate natioala".
 • Alegerile prezidentiale din Bulgaria, castigate de socialistul Rumen Radev, si demisia guvernului Borisov (de dreapta) "pot permite Moscovei sa consolideze influenta in Bulgaria, prejudiciind astfel angajamentul tarii de a stimula apararea Marii Negre".
 • "Contextul este deosebit de nefast, in conditiile in care Putin a demarcat cu fermitate o zona concreta de interes a Rusiei in Bulgaria, Romania si cele trei state baltice".
 • "Scutul antiracheta din Romania este important din doua motive: practice si strategice. Scutul de la Deveselu ofera partii europene a NATO un strat suplimentar de protectie impotriva amenintarilor cu rachete balistice din Orientul Mijlociu. De asemenea, Deveselu are si un rol psihologic important pentru apararea aliatilor NATO printr-o prezenta americana permanenta. Acest lucru ridica importanta strategica a Romaniei si creeaza un efect demonstrativ puternic in relatiile SUA-Romania. Ilustreaza faptul ca Washingtonul investeste pe termen lung in securitatea la Marea Neagra si contribuie la descurajarea amenintarilor".


Citeste mai multe despre   9945 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  Romania tzara formelor fara fond (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:22)

  Koczka [utilizator]

  Nu stiu cati dintre voi isi mai amintesc de ziaristul britanic Stuart Ramsey de la Sky News si tambalaul din perioada 10- 20 august a.c. cu privire la un reportaj regizat. De atunci nu s-a mai auzit nimic.
  Asa ca o astfel de tzara cu astfel de institutii nu este respectata de nimeni si de nimic.
  Orice ziarist poate scrie un articol cat de fantasmagoric ca e bun de tipar in lipsa altor informatii si mesaje clare.

  Veti spune ca chestiunea Ramsay n-are legatura cu articolul de mai sus. Eu zic ca are si ca asa se creeaza o atmosfera si se induce o stare de spirit fata de un subiect, fata de o problema mai globala, etc.

  Sa auzim de bine si la vara cald...
 • +8 (14 voturi)    
  Marile partide au pusd umarul serios la o astfel (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:24)

  ty [utilizator]

  de propaganda.
 • -2 (34 voturi)    
  Se pune următoarea întrebare (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:25)

  Nyk1 [utilizator]

  De ce anumite pături sociale nu au beneficiat deloc de aderarea la UE?
  • +6 (14 voturi)    
   Pt ca aia asteapta sa li se dea (Marţi, 22 noiembrie 2016, 19:27)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Or, in lumea de azi trebuie sa stii sa iti iei, nu in stilul bullshevin insa.
   • -3 (3 voturi)    
    sau sa ai rude cu bani si influenta (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 10:49)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

    Sau sa ai norocul sa te nasti intr-o familie cu pile si influenta
  • +2 (8 voturi)    
   de (Marţi, 22 noiembrie 2016, 19:32)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   iliescu, nastase, ponta, dragnea, ghita, de aia...
 • +13 (27 voturi)    
  de fapt au beneficiat si beneficiaza zilnic (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:32)

  LiviusAcris1 [anonim]

  Pensiile, speciale sau nu, salariile la stat, nesimtite sau nu, ajutoarele sociale, toate astea sunt sustinute mai ales de banii europenilor. De indata ce iese Romania din UE leul se va prabusi si o sa convergem spre nivelul de trai la Republicii Moldova.
  • +3 (3 voturi)    
   Avantajele enorme de a fi in UE (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 12:03)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui LiviusAcris1

   Daca Romania nu era in UE astazi ne puteam lua la revedere de la lupta impotriva coruptiei, si am fi fost la fel de bogati ca si Seribia si Republica Moldova. Cand Romania a intrat in UE avea cam acelasi nivel de dezvoltare economica ca si Serbia (media PIB/cap de locuitor in PPA fata de media UE). Astazi este aproape dublu fata de cel din Serbia, si din anul acesta ii depasim si be Croati. Pe Bulgari i-am depasit deja de cativa ani. Deci daca esti in sfera de influenta rusa: Serbia, Republica Moldova etc. nivelul de trai si dezvoltarea economica sunt minime. UE a adus in primul rand un trai mai bun, si asta se vede chiar si in cele mai sarace sate.
 • -13 (35 voturi)    
  sa ne traiasca Washington (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:33)

  GIGI_CIOCAN [utilizator]

  dar mai bine si-ar tine parerile pentru ei ..
  din " fericire" pana si cel mai prost dintre pamanteni ( de care avem destui) stiu cum era pe vremea lu ceasca.. asa ca "stimate Washingto" mai bine te-ai uita in curtea dumitale ..
  • +4 (4 voturi)    
   Asa e (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 10:51)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui GIGI_CIOCAN

   Noi romanii suntem cei mai destepti din galaxie, le stim pe toate. nu are cine sa ne dea noua lectii
 • +10 (14 voturi)    
  Ce-a fost asta????? (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:35)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  " inegalitatea tot mai mare dintre veniturile populatiei si ascensiunea paturilor sociale care nu au beneficiat in mod semnificativ de la aderarea la UE"
  Adica populatia beneficiaza de aderarea la UE si exista inegalitate cu ascensiunea celor care NU AU beneficiat"
  SAU:
  Populatia in general NU A BENEFICIAT si ascensiunea celor care AU BENEFICIAT (PileRelatiiCunostinte) face inegalitatea si mai evidenta?
 • -9 (35 voturi)    
  amuzanti (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:38)

  voxpopulix [utilizator]

  Iar propaganda de la Washington exploateaza oamenii care nu stiu sa faca research, care nu stiu de situatia din America, de acordul TTIP, de Monsanto, de coruptia din jurul familiei clinton, de cum au fost trucate primary-urile democratilor, de cum America e controlata prin lobby, de toate razboaiele pornite pentru a alimenta conturile unor companii precum halliburton.
 • +1 (25 voturi)    
  de ex campaniile ultra-ortodoxiste, gen CpF (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:39)

  FFF T [utilizator]

  Vedeti si legaturile unora din Coalitia pentru Familie (aia cu familia traditionala) cu ideologi ortodocsi rusi. Make sense. Religia e un instrument puternic de manipulare, pentru oameni fara educatie si saraci.
 • +5 (25 voturi)    
  A se citi altfel (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:45)

  Un cititor [utilizator]

  Au beneficat de aderarea la UE escrocii, mafioții, europarlamentarii, multinationalele. Nu au beneficiat de aderarea la UE celelalte pături.
 • +5 (21 voturi)    
  expertii care iti spun cat e ceasul (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:46)

  clint [utilizator]

  de la mana ta.

  Pai asta stiam si noi, ca doar bulshevicii de la PSD nu dau galeti si faina alora care produc ceva si care intamplator sunt pro-UE, ci mai degraba acelor paturi sociale care n-au platit si nu vor plati in viata lor impozit statului, insa au pretentii sa primeasca de toate in timp ce fac audienta posturilor de manele.
 • +1 (23 voturi)    
  Antena 3 + B1 + RTV? (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:49)

  Marian74 [utilizator]

  Presupun ca paturile sociale sunt cei care se uita la Antena 3 + restul. A observat careva propaganda rusa pe posturile astea?

  In rest... canale TV rusesti nu avem pe cablu, n-am auzit de posturi rusesti in romana pe internet. Nu stiu cat stau oamenii astia pe net. Ceva exemple concrete prin care l-au convins pe Nea Vasile de la coada vacii de valoarea rusiei?
  • -7 (9 voturi)    
   "un think tank de la Washington" (Marţi, 22 noiembrie 2016, 20:59)

   SmartAss [anonim] i-a raspuns lui Marian74

   Poate ca think tank-ul ar trebui sa faca o vizita prin Romania...
 • -3 (17 voturi)    
  putin (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:51)

  cladob [utilizator]

  sa-sio vada de boarfele lui si sa ne lase in pace
 • -1 (17 voturi)    
  Problema arzatoare (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:53)

  Snitzelvienez [utilizator]

  ", care a inhibat investitii mari in industria militara si continua sa impiedice dezvoltarea tehnologica".

  Deci provocarea Rusiei a avut tinta cresterea cheltuielilor militare in Estul Europei.

  Iar problema Iran a fost doar un 'decoy' .
 • +3 (27 voturi)    
  propaganda rusa (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:55)

  middle_brick [utilizator]

  Ce anume exploatează ca e greu de înțeles, poate cineva sa creadă ca Rusia este o alternativa la UE!?, niciodată. In întreagă istorie Romania nu a avut decât de suferit de pe urma rusnacilor, deci hai sa fim serioși ce propaganda, Romania alături de Polonia sunt tarile din zona in care propaganda rusa nu are nicio șansă sa fie luata in seama cu adevarat....gargara ieftina.
  • -1 (15 voturi)    
   Vezi (Marţi, 22 noiembrie 2016, 19:13)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Ca ti-ai luat deja doua minusuri de la unii care nu-tibdau dreptate. Deci "ei" exista.
  • +2 (2 voturi)    
   propaganda functioneaza (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 8:51)

   de-departe-vin [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   e adevarat, propaganda directa pro-rusa nu are in romania sorti de izbanda. numai ca aparatul de propaganda rusesc, coloana a 5-a cum i se mai spune, este mult mai diversificat si mai sofisticat decat atat. e o intreaga masinarie pusa in functiune, iar tehnologia este vehicolul. pe scurt, oameni putin informati si mai putin educati nici nu isi dau seama de diversiunile si manipularile la care sunt supusi. de aceea gargara asta nu e deloc ieftina. daca nu suntem vigilenti, ne poate lovi cand nici nu gandim.
  • +4 (4 voturi)    
   scopul propagandei poate fi diferit de ce crezi tu (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 10:35)

   soze [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   propaganda rusa nu presupune neaparat aderarea la ideile rusesti. cred ca stiu si ei ca romania nu e rusofila.
   e in favoarea rusiei, totusi daca face Romania sa fie impotriva UE.
   scopul nu se leaga neaparat de drumul Romaniei, ci de instabilitatea in zona.
  • +1 (1 vot)    
   propaganda rusa nu vizeaza simpatii pro ruse (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 11:56)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   Rusii au inteles ca nici in Romania si nici in Polonia nu au sanse sa starneasca cel mai mic sentiment pro-rus. In schimb ei incearca sa decredibilizeze aliantele in care suntem: UE si NATO. Adica sa-i faca pe Romani sa aiba dubii in ceea ce priveste avantajele noastre in a apartine UE si NATO. Pentru ca daca fiecare tara is vede de ale ele, Rusia isi poate face jocul cum vrea in Europa. Daca Europa si NATO sunt unite, Rusia e in genunchi.
 • -4 (22 voturi)    
  si ce nu e firesc? (Marţi, 22 noiembrie 2016, 18:09)

  srpc [utilizator]

  ar trebui ca perdantii aderarii la UE sa tresalte de bucurie ca altii o duc bine?
 • -6 (24 voturi)    
  si care (Marţi, 22 noiembrie 2016, 18:24)

  xanti [utilizator]

  Or fi beneficiile alea ale UE?
 • -3 (25 voturi)    
  de ce ne-beneficiarii sunt majoritatea? (Marţi, 22 noiembrie 2016, 19:08)

  demaGOCU [utilizator]

  Washingtonul insinueaza ca ar trebui sa fim de partea lor chiar si in dauna noastra. Pai stai tata ca nu asa merge treaba!
  • +3 (5 voturi)    
   Pt ca (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 2:53)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui demaGOCU

   "Ne-beneficiarii" voteaza psd, fara numar, fara numar. De-aia.
 • -4 (10 voturi)    
  Cum gandeste nea Gheorghe (Marţi, 22 noiembrie 2016, 20:01)

  Irina25 [utilizator]

  Udrea si alti imbuibati proeuropeni au facut averi de zeci si sute de milioane de euro, in timp ce eu m-am saturat de atata UIE.
  Concluzia: nea Gheorghe poate sa fie oricand analist expert la Washington.
 • -5 (11 voturi)    
  Ce bine ca ne exploateaza si pe noi cineva (Marţi, 22 noiembrie 2016, 22:03)

  Marius_23 [utilizator]

  Am crezut ca ne exploateaza doar unele firme din SUA . Cu sute de milioane de euro .
 • -1 (11 voturi)    
  Ma declar socat (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 0:32)

  Salmonela [utilizator]

  Rusia face propaganda in Romania?
  w0w .... ce noutate.
  SUA face propaganda in Romania?
  w0w ... ce noutate.
  Dati-mi voie sa imi exprim extrema durere in cot.
  Romania nu se va mai intoarce niciodata catre Rusia.
  NEVER!!! Nu au ce sa ne ofere. Suntem printre putinele tari care se pot lauda ca suntem independenti energetic de Rusia. Deci ce poate sa imi dea Rusia? Vodka?
  Nici macar retardatii de la PSD/PDSR/Basesce stiu ca ciolanul e la UE nu la Rusi.
  Ce nu prea inteleg este ce e cu frica asta a americanilor. Stati linistiti gringo. Sunteti safe. Romanii sunt gata sa se sacrifice primii in numele vostru. Ca vb aia, avem scut. Ce conteaza ca ne-am pus un mare bulls eye in tara. E OK. Rusia si SUA sa traiasca ca noi vedem pe unde dreaq o scoatem la capat.
 • +1 (1 vot)    
  Cum le stiu romanii pe toate (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 10:48)

  galeo [utilizator]

  Ce le mai place romanilor a fie laduati.
  Probalema e ca nu le place sa fie criticati, se cred cei mai destepti, si isi ascund problemele sub pres.
 • -1 (1 vot)    
  si pe langa toate astea (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 12:21)

  pb80tm [utilizator]

  angajatii la multinationale sunt platiti in banane


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică