Ministerul Muncii, DIICOT, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala si Agentia de Combatere a Traficului de Persoane au realizat controale in 129 de orfelinate la nivel national, a declarat, luni, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, precizand ca, in urma lor, a existat un numar semnificativ de suspiciuni de trafic de persoane, unele cazuri ajungand deja in instanta, transmite News.ro.

Dragos PislaruFoto: Agerpres

"Am stabilit un protocol institutional cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Corpul de control al ministerului si Agentia pentru Plati si Inspectie Social (ANPIS), care este cu partea de protectie sociala, dar si cu Agentia de Combatere a Traficului de Persoane si am facut urmatoarea conventie: ca in locurile unde exista suspiciuni de lucruri care sunt din domeniul penal sa existe o informare reciproca si, evident, o preemtiune a controalelor tematice specifice ale institutiilor de stat care se ocupa cu asa ceva si, in locurile unde dumnealor au terminat anchetele, sa putem lua celelalte masuri administrative de penalizare", a declarat Dragos Pislaru.

El a adaugat ca dupa 132 de controale in 129 de centre a existat un numar "semnificativ" de suspiciuni de trafic de persoane.

"Au fost efectuate o serie de controale in toata tara. Discutam de 132 de activitati de control care au fost pe partea administrativa in 129 de centre in care se ofereau servicii atat in zona publica, cat si in cea privata. Si, ceea ce va pot spune este ca avem o serie intreaga de cazuri care sunt instrumentate in instanta, o serie intreaga de cazuri care se investigheaza si o serie intreaga de alte proceduri care au dus la imbunatatirea serviciilor", a mai spus Pislaru.

Ministrul a adaugat ca nu poate da un numar al cazurilor de trafic de persoane sau exploatare sexuala ajunse in instanta si nici al inculpatilor.

In 2015, 316 minori din Romania au fost victime ale traficului de persoane, conform unor statistici ale Serviciului de Monitorizare, Evaluare si Coordonare Victime din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane.

In prima jumatate a anului 2016, dintr-un total de 410 victime ale traficului de persoane, 208 sunt minori, potrivit acelorasi statistici.