Cele cinci mari ferme de pasari din judetul Arad au fost verificate, in ultimele zile, de catre autoritatile sanitar veterinare, care inceara sa previna aparitia unor focare de gripa aviara, in urma epidemiei din Ungaria, transmtie News.ro.

Proprietarii de ferme au fost pusi sa semneze ca vor informa autoritatile despre orice suspiciune de boala, pana acum probele recoltate fiind negative. Seful Directiei Sanitare Venerinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, a declarat luni ca in contextul aparitiei unor focare de gripa aviara in Ungaria, au fost luate masuri de preventie in judetul Arad.

Agud a spus ca, in ultimele zile, toate cele cinci mari ferme de pasari din judet, fiecare cu o medie de 15.000 de capete, rezultand peste 75.000 de pasari, au fost verificate.

"Am verificat toate filtrele de biosecuritate si am informat reprezentantii acestor ferme despre situatia gripei aviare din Ungaria. Am instruit personalul de la ferme despre despre masurile pe care trebuie sa le ia si le-am cerut sa semneze ca ne vor anunta imediat ce au cea mai mica suspiciune de aparitie a bolii", a declarat seful DSVSA Arad.

Agud a precizat ca au fost prelevate deja probe din ferme si ca nu exista suspiciune de aparitie a gripei aviare in judet, insa crescatoriile vor ramane sub supravegherea autoritatilor.

Opt state europene sunt afectate de aparitia, in ultimele saptamani, a unor focare de gripa aviara, iarautoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometruin jurul unor focare identificate in sudul tarii.