DNA, dosarul Licentele Microsoft 2: Prejudiciul creat este de 67 milioane de dolari. Claudiu Florica, denuntatorul din primul dosar, e sub control judiciar

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 21 noiembrie 2016, 15:02 Actualitate | Esenţial


Claudiu Florica (foto arhiva)
Foto: Agerpres
DNA a decis punerea in miscare a actiunii penale fata de doi fosti sefi ai Microsoft Romania si un fost sef al Fujitsu Romania si a calculat un prejudiciu total de 67 milioane de dolari, arata un comunicat al Directiei Anticoruptie. Claudiu Florica, denuntatorul din dosarul Licentele Microsoft 1, a fost sub control judiciar si e acuzat - alaturi de doi fosti directori Microsoft - de complicitate la abuz in serviciu.

Silviu Hotaran, Petrisor Ovidiu Artopolescu (ca reprezentanti Microsoft) si Ionut Claudiu Florica (reprezentant Fujitsu Siemens Computers GmbH) au fost pusi sub control judiciar pentru 60 de zile, ei fiind acuzati de complicitate la abuz in serviciu.

DNA precizeaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Tot luni a fost la DNA si fostul ministru Alexandru Athanasiu, dar calitatea sa in noul dosar nu a fost precizata oficial de DNA.

Procurorii au extins cercetarile si au identificat date si probe din care reiese suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: 

"La data de 15.04.2004 a fost incheiat un contract comercial de inchiriere de licente IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea sa ofere Guvernului un acord special pentru obtinerea de licente pentru produsele Microsoft, la preturi speciale guvernamentale.  

In realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei ar fi fost deturnat si, implicit, banii au fost indreptati catre plata unor comisioane catre persoanele implicate. 

Contractul comercial de licente IT s-a incheiat la un pret dublu fata de pretul real solicitat de compania Microsoft, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, fara vreo fundamentare a necesarului, invocandu-se in mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul Romaniei al licentelor IT Microsoft. 

Aceasta, in conditiile in care, la acea data, existau cinci distribuitori. Concret, compania Microsoft a facturat catre Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (pretul licentelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat catre Guvernul Romaniei suma de 54.567.465 USD. 

Prejudiciul care urmeaza a fi retinut in cadrul contractului comercial de inchiriere de licente este in suma de 28.776.327 USD. Ulterior, la data de 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins, cu privire la inchirierea de produse educationale. 

Extinderea s-a realizat, de asemenea, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, avand in vedere ca obiectul contractului cadru viza licentele pentru administratia publica, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educationale, iar de discountul acordat de firma Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei au beneficiat firmele private.  

De asemenea, nu a existat o analiza proprie a necesarului de licente Microsoft pentru produsele educationale, si nici a pretului, dat fiind ca in cadrul programului privind Sistemul Educational Informatizat existau astfel de licente pentru toate calculatoarele din institutiile si unitatile de invatamant de stat, existand o suprapunere intre licentele existente cu cele ce urmau sa se achizitioneze. 

Prejudiciul care urmeaza a fi retinut il reprezinta intreaga suma platita, adica 19.370.500 USD, deoarece licentele achizitionate se suprapuneau cu cele existente deja in cadrul programului SEI. 

Incepand cu anul 2006, a crescut numarul de calculatoare la nivelul administratiei publice centrale care foloseau copii aditionale ale produselor comandate in prealabil (in anul 2004). Prin urmare au fost incheiate, in anul 2008, doua acte aditionale pentru achizitionarea numarului suplimentar de licente (39.385 de licente necesare utilizarii produselor software Microsoft).

Pretul acestor licente a fost cel stabilit in contractul cadru din 15.04.2004, incheiat intre Guvernul Romaniei si compania Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers. 

Desi actele aditionale au fost aprobate in cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt, functionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florica Claudiu Ionut, precum si al reprezentantilor Microsoft Romania - Hotaran Silviu si Artopolescu Ovidiu Petrisor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licente s-a realizat conform Contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, la preturile stabilite in acesta.  

Prin urmare, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a incheierii si derularii contractului cadru comercial de inchiriere licente IT din data de 15.04.2004 si a actelor aditionale incheiate in noiembrie 2004 si in anul 2008, se ridica la suma totala de 66.965.343 USD, compus din: 

- 28.776.327 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii contractului comercial de inchiriere de licente 15.04.2004 ( reprezinta diferenta dintre suma platita de Guvernul Romaniei si suma platita de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft). 

- 19.370.500 USD- prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii Actului aditional nr.1 la contractul comercial de inchiriere de licente si care reprezinta intreaga suma platita, adica 19.370.500 USD, deoarece nu era necesara extinderea contractului la licentele educationale. -

- 18.818.516 USD - prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii Actului aditional nr.2/3 la contractul comercial de inchiriere de licente si care reprezinta diferenta dintre suma platita de Guvernul Romaniei si suma platita de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft. (...)

Desi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul Romaniei, fapt cunoscut cu certitudine de Florica Ionut Claudiu, Hotaran Silviu si Artopolescu Ovidiu Petrisor, pentru a crea aceasta aparenta si a ajuta demnitarii/functionarii implicati in initierea si sustinerea hotararilor de guvern prin care s-a aprobat incheierea atat a contractului cadru de licentiere Microsoft cat si a actelor aditionale la acestea, sa justifice in mod nelegal achizitia licentelor din sursa unica, au semnat oferte comune/adrese din care sa rezulte ca derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria. 

Concret, in calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florica Claudiu Ionut, pentru a crea aparenta ca firma respectiva este unic distribuitor al produselor Microsoft si pentru a se evita organizarea unei licitatii publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft Romania din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele doua oferte au fost semnate atat de Hotaran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cat si de Artopolescu Ovidiu Petrisor (cea din data de 12.03.2004), in calitate de reprezentanti ai Microsoft Romania. 

Cele doua oferte contineau preturi cu mult supraevaluate fata de sumele cu discount pe care le cerea in realitate compania Microsoft."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9899 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 21 noiembrie 2016, 15:15)

  polonyca [anonim]

  • +7 (7 voturi)    
   Au vandut pe 3,75 miliarde euro BCR tot pentru (Luni, 21 noiembrie 2016, 15:41)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   km de autostrada , scoli , spitale.....
   S-a marit acciza la benzina tot pentru km de autostrada .....

   În rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat că se clasează cauza faţă de Dinu Pescariu, Dragoş Stan şi Claudiu Florică, în cazul mai multor fapte de corupţie, pentru care aceştia au fost iniţial cercetaţi în dosarul "Microsoft".

   Astfel, Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Dragoş Stan scapă de urmărirea penală pentru fapte de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

   Motivul pentru care anchetatorii au decis clasarea cauzei faţă de cei trei este acela că aceştia au fost martori denunţători şi le-au spus încă de la începutul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis în trecut.
   http://www.gandul.info/stiri/dinu-pescariu-si-claudiu-florica-scapa-de-urmarirea-penala-dupa-denunturile-facute-in-dosarul-microsoft-dna-a-clasat-acuzatiile-14045892
   Roata se invarte . . . .
  • +8 (8 voturi)    
   Totusi (Luni, 21 noiembrie 2016, 16:05)

   man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Prejudiciul adus statului este mult mai mare, de ordinul sutelor de milioane de $. Alea 60 de mil. intrand la categoria spagi...
  • +1 (3 voturi)    
   putini (Luni, 21 noiembrie 2016, 16:08)

   codinm [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   nu asa mult. undeva intre 5 si 20km. ceea ce spune despre noi ca suntem mai mult prosti decat hoti.
  • +1 (1 vot)    
   Fix zero (Luni, 21 noiembrie 2016, 18:04)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Nu lipsa banilor este motivul pentru care nu avem autostrazi ci coruptie, incompetenta si indolenta.

   Cu alte cuvinte, politicianul roman daca nu fura, este indolent, daca nu este indolent, este incompetent. De mult ori aceste calitati se mai si combina intre ele.

   Daca nu are nici una din calitatile de mai sus, este mancat de sistem.
 • -4 (6 voturi)    
  Stimati Magistrati! (Luni, 21 noiembrie 2016, 15:27)

  L. [utilizator]

  Purcedeți de recuperați prejudiciile cu întâietate prin sechestre asupra conturilor microsoft din toate țările Uniunii Europene unde fac afaceri, căci așa ar fi just!
 • +3 (3 voturi)    
  Cainii latra ... (Luni, 21 noiembrie 2016, 16:06)

  Carcalete [utilizator]

  ... caravana trece.
  Si ce daca e prejudiciul de enshpe milioane de coco? Au recuperat ceva din precedentele prejudicii??

  Se aplica din plin zicala: "cainii latra, caravana trece"
 • +9 (9 voturi)    
  Si cand . . . (Luni, 21 noiembrie 2016, 16:25)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . .Doamne iarta ii pedepsiti pe acesti hoti? Ca au trecut deja doi ani de cand s-a deschis actiunea penala si vad ca sunt mai vioi ca oricand. Candideaza si vor fi alesi deputati sau senatori pentru ca sunt in fruntea listelor electorale si iar va veni imunitatea peste ei. Apoi vor incepe sa curga termenele de judecata tot la trei luni unul de altul si pana vor fi declarati vinovati implinesc anii care le da dreptul sa nu mai intre la zdup. Am impresia ca prin lentoarea cu care se deruleaza problema sunt de fapt protejati. De ce sunt protejati? Pentru ca este aproape imposibil ca din cei 67 de milioane de dolari sa se fi infruptat doar 7-10 oameni.Din banii astia a mancat tot sistemul!
 • +3 (7 voturi)    
  Sa nu-mi spuneti ca si de data asta scapa (Luni, 21 noiembrie 2016, 16:41)

  Susufler0 [utilizator]

  Florica !

  Doar i-a turnat pe toti inca de prima data !

  PS. In plus, nici Codruta nu mai este intr-o postura din care sa-si permita sa mai primeasca vreun denunt penal de la nea Florica in cine stie ce alta speta, la schimb cu situatia lui din dosarul de fata !
 • 0 (0 voturi)    
  67 de milioane de dolari era o spaga de (Luni, 21 noiembrie 2016, 18:11)

  __alex__ [utilizator]

  rutina pentru P$D, a fost furt pe fata. Merita sa castige din nou in decembrie.
 • 0 (2 voturi)    
  dna sau DNA? (Luni, 21 noiembrie 2016, 22:15)

  AluGus [anonim]

  deja-vu.http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21152871-irina-socol-fondatoarea-siveco-eliberata-conditionat.htm sa tot faci 6 saptamani de puscarie cand ai furat 9 milioane de euro si esti prietena cu cucuveaua.
 • +1 (1 vot)    
  Super-hoțul (Marţi, 22 noiembrie 2016, 6:55)

  Celbland [utilizator]

  Claudiu Florică a furat mult mai mult. De exemplu, prin anii 2006 - 2009, toate instituțiile de stat cumpărau calculatoare numai de la Fujitsu Siemens, la suprapreț, pe motivul irelevant că display-ul avea unghiul de vizibilitate de 171, in timp ce toti ceilalti producători aveau 170.

  Astfel s-au furat sute de milioane de euro prin licitații trucate, unde numai Fujitsu Siemens condus de Claudiu Florică putea particip, ceilalți fiind eliminați ca necorespunzători tehnic.

  Ar fi o altă temă pentru DNA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by