Autoritatea pentru siguranta alimentara din Ungaria a ordonat sacrificarea a mii de pasari din cauza descoperii unor focare de gripa aviara in sudul Ungariei, potrivit MTI, citata de Mediafax.

Focarele de gripa aviara au fost descoperite in localitatile Bugac si Kiskunmajsa, situate in sudul Ungariei.

Autoritatea pentru siguranta alimentara din Ungaria a dispus intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a efectivelor de pasari si a controalelor privind aplicarea cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari si gospodarii.

Proprietarii pasarilor sacrificate vor fi primi compensatii din partea statului.

O tulpina a virusului gripei aviare se raspandeste in randul pasarilor salbatice din unele state europene, a anuntat pe 9 noiembrie Ministerul Mediului din landul german Baden-Wuerrtemburg, transmite DPA, citata de Agerpres.

Pasari salbatice moarte au fost descoperite in landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, in jurul lacului Constanta (Bodensee), situat la granita dintre Germania, Elvetia si Austria, in Elvetia si Austria, sustin autoritatile din Baden-Wuerrtemburg. De asemenea, o varianta a virusului H5N8 a fost gasita in Polonia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.