Un martor cu identitate protejata din dosarul in care este trimis in judecata chestorul Adrian Barascu, fost director al Oficului National de Protectie a Martorilor (ONPM), a cerut 80.000 de euro daune de la politistii care trebuiau sa-i ofere protectie, dar pe care i-a acuzat ca l-au tinut in conditii improprii timp de doi ani, transmite News.ro.

Inspectoratul General al Politiei Romane s-a constituit parte civila, la termenul de vineri de la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul care priveste ilegalitatile comise la Oficiul National pentru Protectia Martorilor.

De asemenea, martorul cu identitatea protejata Mihai Stoica, victima in acest dosar, a anuntat ca solicita daune morale de 80.000 de euro de la comisarii sefi Aurel Lehadus si Dan Cristian Puscas, fosti ofiteri ai ONPM.

Stoica a povestit cum, din 2013 si pana in prezent a fost inclus in programul de protectie a martorilor dupa ce a denuntat mai multe fapte de coruptie si a aratat ca, doi ani, i s-au incalcat mai multe drepturi.

"Imi intarziau veniturile, nu puteam sa ma angajez fara acordul lor, aveau o atitudine ostila fata de familia mea. Ne amenintau ca ne scot din program mereu. Am cedat nervos atat eu cat si familia. Consecintele se vad si asupra copilului cu care ma duc saptamanal la psihiatru. Sotia avea un venit de 2500 de euro lunar inainte de a intra in program. Am semnat un document in care s-au angajat sa ne plateasca un venit apropiat si ei ne dadeau 900 de lei de persoana pe luna. Am cheltuit din resursele proprii dar nu mi s-au decontat niciodata cheltuielile si ni se spunea mereu ca nu sunt fonduri. Am suportat inclusiv o operatie a copilului", a aratat martorul.

El a mai povestit despre sicanele la care era supus de ofiterii ONPM si despre conditiile improprii in care a locuit o vreme.

"Ultima locatie era horror. Un loc rau famat, fara sistem de paza. Proprietarul avea cheie si putea veni oricand. Mi s-a interzis sa schimb yala. Am avut mai multe incidente in trafic cat am fost sub supraveghere. Eram deseori oprit si mi se cereau actele in conditiile in care permisul meu este la politia Craiova de mai multi ani. Mi s-au intocmit 13 dosare penale dar toate au fost clasate. Eram tratati ca o marfa. Nu-i interesau situatia noastra financiara. I-am spus lui Lehadus ca am dosar penal deoarece am fost oprit de politistii de la circulatie si el mi-a oferit ca loc de munca un post de sofer", a mai aratat martorul protejat.

In continuare, martorul a relatat despre interdictiile pe care i le-au impus oamenii lui Adrian Barascu si a aratat ca nu a fost lasat cateva ore sa stranga lucrurile dupa inmormantarea tatalui.

"Tatal meu era in stare critica, in spital si le-am cerut sa stau cu el trei zile. L-am rugat pe Cristian Puscas sa raman cu el si m-a refuzat. Dupa decesul tatalui nu m-au lasat sa pun lucrurile la punct si casa a fost sparta de hoti, ni s-au furat lucruri", a continuat Stoica.

El a mai relatat un episod cand a fost blocat in trafic de doua masini de politie. ¬Am fost retinuti trei ore in Pitesti, blocati in trafic. Politistii aveau ordin sa opreasca masina si daca este un barbat la volan sa i se faca dosar penal. Mi-au spus politistii ca au primit un telefon de la Bucuresti. Mergeam la inmormantarea tatalui sotiei mele. Ulterior si-au cerut scuze ca au intervenit asa dar asta li s-a transmis de la Bucuresti¬, a mai aratat martorul.

Stoica a mai precizat ca familia i-a fost relocata fara voia sa si ca si-a vizitat rudele de doua ori in trei ani, desi avea dreptul sa faca vizite o data la doua luni.

"Am facut plangeri la DNA fata de cei care ne-au supravegheat", a incheiat martorul.

La urmatorul termen din 16 decembrie va fi audiata sotia martorului.

In final, toti inculpatii au cerut ridicarea controlului judiciar avand in vedere ca urmarirea penala in acest caz a inceput in urma cu un an. In apararea sa, Barascu a aratat ca a iesit intre timp la pensie, la fel si comisarul sef Felicia Popa, astfel incat nu reprezinta un pericol social.

In februarie 2016, fostul director al Oficiului National pentru Protectia Martorilor, Adrian Barascu, alaturi de alte noua persoane din conducere si un psiholog din institutie au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru ca au deturnat fonduri destinate martorilor protejati si le-au folosit pentru a cumpara bunuri si servicii inutile de la furnizori preferati.

Pe langa Adrian Barascu, in acest dosar, au mai fost trimisi in judecata, in 29 ianuarie, fostii comisari-sefi din ONPM Ion Nanu, Felicia Popa, Aurel Lehadus, Dan Puscas, Marcel Gomeaja, Viorel Croitoru, Razvan Gheorghe, Stefan Stan, fostul director adjunct Cristian Pintilescu si Andreea Lita, care lucra ca psiholog in institutie.

Toti sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat pentru obtinere ilegala de fonduri, mai putin Razvan Gheorghe si Stefan Stan, acuzati doar de complicitate.

Potrivit procurorilor, in perioada 2014 ¬ noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din programul de protectie.

Din banii destinati folosului exclusiv al martorilor, membrii grupului au achizitionat, de la furnizori preferati, bunuri si servicii destinate inzestrarii ONPM, precum si functionarilor institutiei, inclusiv bunuri si servicii inutile sau neperformante.

Prejudiciul produs astfel bugetului de stat se ridica la suma de 553.769 lei.

In plus, in noaptea de 14/15 iunie 2013, un martor protejat care a incercat sa se sinucida, dupa ce i-a adus la cunostinta intentia sa psihologului Andreea Lita, nu a beneficiat de asistenta din partea acesteia.

Adrian Barascu mai este acuzat si ca, in ziua de 4 august 2015, a incercat sa il determine pe un subordonat, prin amenintari, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

Mai multe imobile ale lui Barascu, Croitoriu, Gomeaja, Popa, Pintilescu, Nanu, Gheorghe si Stan au fost puse sub sechestru.