Un exercitiu ce apare in brosura unui concurs national pentru copiii de gradinita si clasele primare arata imaginea a doua familii alaturi de un animal si de un copil de culoare, iar elevii sunt intrebati "care este intrusul" in respectivele ilustratii. Ministerul Educatiei a cerut ca materialul sa fie retras, iar editura a prezentat scuze public pentru ceea ce a calificat drept "o scapare", relateaza Digi24.

Exercitiu la Concursul Amintiri din CopilarieFoto: Facebook/ Florin Palade

Doi bunici alaturi de o girafa. Doi parinti europeni, cu un bebelus in brate, langa un copil de culoare. Sunt doua imagini care apar in brosura Concursului National Amintiri din Copilarie. Legat de aceste imagini, copiiilor li se cere sa incercuiasca "intrusul din fiecare familie".

Exercitiul din brosura a fost semnalat pe Facebook de un utilizator:

Cei mai multi dintre parinti si chiar reprezentantii Consiliului antidiscriminare spun insa ca exercitiul ii influenteaza negativ pe cei mici.

"Aici normal ca zici de girafa, dar aici probabil esti tentat sa fii un pic rasist. Copiii de varsta lui nu cunosc chestia asta cu rasismul si ii invata oarecum sa vada pe cineva diferit! Nu este bine pusa problema", spune tatal unui copil.

"A vorbi de intrus, din punctul meu de vedere, este o expresie care la aceasta varsta genereaza reactii adverse. Este o varsta in care se formeaza foarte multe prejudecati si stereotipuri care ulterior pot sa aiba efecte negative", spune Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Ministerul Educatiei a atras atentia ca acele continuturi educationale "care promoveaza discriminarea nu pot fi acceptate in scoala" si a cerut retragerea materialului din scolile si gradinitele unde este distribuit.

"Acest concurs nu are avizul Ministerului Educatiei si nici nu exista un parteneriat intre noi, minister, si editura respectiva, dar asta nu inseamna ca unele concursuri nu pot fi desfasurate si fara a avea avizul ministerului, respectand evident niste criterii. Vom trimite Inspectoratelor Scolare Judetene o nota a prin care vom solicita ca unde se desfasoara acest concurs materialul in cauza sa fie retras pana la modificarea continuturilor, asa cum inteleg a precizat public editura", spune Mirabela Amarandei, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Purtatorul de cuvant Mirabela Amarandei a postat si pe pagina sa de Facebook pozitia ministerului din acest caz:

Initiatorii Concursului National Amintiri din Copilarie au explicat, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca "scopul testului era de a permite copiilor sa isi exerseze capacitatea de a observa diferentele" si ca "nu si-a propus, in niciun caz, sa promoveze ura sau discriminarea de niciun fel". Acestia au prezentat totodata scuze, dand asigurari ca vor remedia aceasta "scapare".

Ulterior, editorii brosurii au anuntat ca "revista cu jocul respectiv a fost retrasa de la comercializare" si ca "toti copiii care au primit-o deja vor primi o carte cu jocuri si povesti despre toleranta".