Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat, joi seara, ca a fost finalizat controlul la Agentia Nationala de Transplant, iar corpul de control al ministerului va elabora un raport in sapte zile, dar ca exista suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic Sfanta Maria a fost acreditat pentru transplant de plaman sub presiune politica, iar atacurile din partea unei parti a esichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune, scrie News.ro.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agentia Nationala de Transplant (ANT) si elaboreaza raportul de control care va fi gata in sapte zile de acum incolo. Avem suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic Sfanta Maria a fost acreditat (pentru transplant de plamani, n.r.) sub presiune politica, iar faptul ca acum vedem atacuri dintr-o parte a esichierului politic ne da un indiciu despre ce presiuni politice vorbim", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit ministrului, o minuta a Agentiei din iunie 2015 arata ca la ANT au fost primite din partea pacientilor care au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizari si reclamatii in care membrii agentiei sunt acuzati ca sunt rauvoitori si obstructioneaza realizarea transplantului pulmonar.

"O minuta a Agentiei din data de 26 iunie 2015 in care se vorbeste despre situatia transplantului pulmonar din Romania incepe asa: profesorul doctor Radu Deac informeaza membrii Consiliului Stiintific ca la nivelul ANT au fost primite din partea pacientilor ce au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizari si reclamatii ca suntem rauvoitori si obstructionam realizarea transplantului pulmonar. Domnul profesor admite faptul ca este o situatie care trebuie rezolvata cat mai urgent si care are nevoie de foarte multa sustinere. Doctorul Zota este de parere ca aceste tip de transplant este foarte dificil de realizat in Romania acum si ca trebuie constituita de urgenta o comisie interdisciplinara in care sa se realizeze situatia reala, fonduri financiare, personal calificat, logistica, deoarece populatia este indusa in eroare de anumite spoturi TV si interviuri care apar in presa", a spus Voiculescu, citand minuta de la Agentia Nationala de Transplant.

Potrivit lui Voiculescu, ANT a acreditat Spitalul Sfanta Maria pentru transplant pulmonar fara sa existe in unitatea sanitara un compartiment de pneumologie, care sa ingrijeasca pacientii dupa transplant.

"Este adevarat ca ANT a acreditat Spitalul Sfanta Maria in luna martie 2016 prin decizia numarul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat intreaga documentatie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plamani a fost un asistent medical de la Timisoara. Dupa ce a fost acreditat Spitalul Clinic Sfanta Maria a constatat ca nu putea avea grija de pacientii transplantati dupa efectuarea operatiei pentru ca in spital nu exista un compartiment de pneumologie. Infiintarea acestui compartiment era esentiala si obligatorie pentru urmarirea post operatorie", a adaugat ministrul Sanatatii.

Totodata, ministrul Voiculescu a precizat ca joi a avut o intalnire cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, Radu Deac si Irinel Popescu.

"Astazi am avut o intalnire cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant, cu domnul doctor Zota, cu domnul profesor Deac cu domnul profesor Irinel Popescu. De asemenea, am avut o intalnire cu Eurotransplant (organizatia europeana care intermediaza prelevarea si acordarea de organe, n.r.). Am avut patru medici din Olanda, Austria, Germania, Belgia. Am stabilit impreuna ca o comisie formata din reprezentanti ai mai multor centre de transplant, din aceste centre si altele, vom face un

audit in luna decembrie la Spitalul Sfanta Maria si la celalalt centru, pentru ca este un alt centru care este cumva in competitie cu Sfanta Maria si care doreste, de asemenea, sa faca transplant pulmonar, pentru a ne asigura ca avem parte de o opinie obiectiva asupra intregii situatii, precum si recomandari pentru ca Romania sa aiba un centru la standarde europene in domeniul de transplant de plamani sau cel putin sa aiba un plan de cum ar putea fi dezvoltat in perioada imediat urmatoare. Am decis sa nu incepem activitatea la acest centru in interesul pacientului roman, si nu in defavoarea lui", a mai spus Voiculescu.

Intrebat cat costa un transplant pulmonar la Viena, ministrul a spus ca in jur de 120.000 de euro cu transport cu tot, in conditiile in care si la Sfanta Maria costurile ar fi fost estimate, initial, la aceeasi valoare.

"Un transplant pulmonar la Viena costa in jur de 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la Sfanta Maria am primit o prima cerere pentru decontare care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro. Dupa aceea, am rugat o justificare a costurilor, iar raspunsul dumnealor a venit nu in cuvinte, ci in alte cifre. Dintr-o data, costa 80.000 de euro. Apoi am cerut detalii despre costuri, dar nu am primit raspunsul", a adaugat Voiculescu.

Ministrul a mai spus ca pe lista de asteptare de la Viena sunt cinci pacienti care necesita transplant de plaman.

"In acest moment sunt cinci pacienti pe lista de asteptare la Viena, la AKH. In general, durata medie de asteptare pentru un transplant pentru plamani la Viena este de circa 12 luni. Este valabil pentru majoritatea centrelor. Nu exista o exclusivitate la AKH Viena, iar pacientii pot sa aiba mai multe oferte de la clinici din strainatate pentru transplant pulmonar. Exista cinci-sase clinici din Europa la care se poate apela. Exista noua transplante la Viena cu plamani din Romania. Intelegerea (cu Eurotransplant, n.r.) a fost prelungita joi. Este esential sa dezvoltam competente de transplant de plamani in Romania", a mai spus ministrul Sanatatii.