Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Cluj, ca Romania nu are un termen stabilit in acest moment pentru aderarea la zona euro, precizand ca nu este un moment oportun acesta, mai ales ca tara ar trebui sa renunte la multe parghii financiare care i-au fost de folos recent, inclusiv in privinta cresterii economice, transmite News.ro.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Chestiunea a fost cam repede si cam des politizata si trebuie indeplinite si aici cateva criterii pentru a deveni in principiu eligibili pentru zona euro. Romania in principiu indeplineste aceste principii, dar din exces de zel au fost politicieni care la un moment dat au propus ca Romania sa devina parte a euro-zonei din 2019, ceea ce a fost nerealist si a fost atat de nerealist incat nici macar nu s-au intrunit acele comisii tehnice", a explicat seful statului.

Iohannis a adaugat ca acum s-a reevaluat modul in care Romania doreste sa stabileasca momentul aderarii, folosindu-se de aceasta perioada pentru a se pregati mai bine pentru momentul aderarii.

Presedintele a mai spus ca o eventuala aderare ar insemna ca Romania sa renunte mai multe "parghii" care au ajutat-o in aceasta perioada in privinta politicii monetare, ceea ce explica si cresterea economica mare a Romaniei, fata de alte state.

"Nu avem un deadline, nu e bine sa ne punem acum un deadline", a mai spus el, adaugand ca in acest moment oricum sunt multe crize la nivelul UE "si nu putem spune ca le gestionam cu maiestrie", astfel incat momentul actual nu este oportun.