Invatamantul profesional-dual: Guvernul a aprobat acordarea de facilitati fiscale operatorilor economici interesati de programe de calificare profesionala

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 16 noiembrie 2016, 18:48 Actualitate | Esenţial


Cadrul normativ privind organizarea si functionarea invatamantului profesional dual a fost completat in sedinta de Guvern de mieruri, printr-o Ordonanta de Urgenta care actualizeaza reglementarile in materie din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, informeaza Ministerul Educatiei. De asemenea, Guvernul a aprobat acordarea de facilitati fiscale operatorilor economici interesati de programe de calificare profesionala, masura prmenita sa incurajeze firmele sa se implice in astfel de programe.

Actul normativ aprobat de Executiv redefineste statutul invatamantului profesional dual ca forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic, desfasurat la initiativa operatorilor economici interesati, in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica, pe baza unui contract de parteneriat si a unor contracte individuale de pregatire practica, in contextul asigurarii de catre operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi, se arata intr-un comunicat de presa al MENCS.

Durata studiilor pentru invatamantul profesional dual va fi de 3 ani si va permite accesul la o gama extinsa de oportunitati de formare profesionala de calitate pentru absolventii invatamantului gimnazial (pe care oferta locala, in special in localitatile mai mici nu le poate acoperi). Absolventii acestei forme de invatamant vor dobandi cunostinte, deprinderi si competente care le vor permite ocuparea unui loc de munca pentru calificari profesionale de nivel 3, 4 si 5 conform Cadrului national al calificarilor.

Invatamantul profesional dual poate fi organizat in unitati de invatamant de stat, in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici, unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala de pe raza careia se afla unitatea scolara. In acelasi timp invatamantul profesional dual se poate organiza in unitati de invatamant particulare si confesionale, in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici sau asociatie/consortiu de operatori economici si unitatea de invatamant.

Ministerul Educatiei precizeaza ca, in virtutea noilor modificari, operationale din anul scolar 2017-2018, vor avea acces la programe de pregatire profesionala de tip dual, prin unitatile de invatamant de stat, in mod gratuit, si persoanele in varsta de maximum 26 de ani, absolvente ale invatamantului obligatoriu, care au intrerupt studiile. Astfel, aceste persoane pot obtine o calificare profesionala si se pot integra pe piata muncii.

Ordonanta de urgenta reglementeaza si modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport si facilitatilor privind cazarea si masa gratuite acordate elevilor care frecventeaza invatamantul dual in alta localitate decat cea de domiciliu, indiferent de oferta de educatie si formare profesionala disponibila in localitatea de domiciliu.

De asemenea, este prevazuta si posibilitatea de continuare a studiilor in invatamantul liceal de catre absolventii invatamantului profesional/invatamantului dual.

Proiectul a fost elaborat in urma consultarilor regionale si nationale cu reprezentantii institutiilor din administratia locala si centrala (ministere si Cancelaria primului ministru), companiilor interesate in dezvoltarea invatamantului dual, ambasadelor Austriei, Germaniei, Spaniei, Olandei, Elvetiei, Camera de Comert a Romaniei, camerelor de comert romano-germana si romano-franceza si a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat o masura prin care firmele vor fi incurajate sa se implice in mai buna pregatire profesionala a tinerilor. Concret, vor fi acordate facilitati fiscale operatorilor economici interesati de programe de calificare profesionala. Prin modificarea Codului fiscal au fost introduse prevederi privind deducerea cheltuielilor efectuate de agentii economici cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor si studentilor si a altor categorii de persoane care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare intr-un cadru institutionalizat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2286 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by