Guvernul a aprobat proiectul de OUG care permite competitia pentru obtinerea unor functii de conducere in spitale

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 16 noiembrie 2016, 17:35 Actualitate | Esenţial


Guvernul a adoptat miercuri Ordonanta de urgenta care modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Actul normativ aduce schimbari importante in privinta selectarii managerilor unitatilor sanitare publice, prin eliminarea restrictiilor privind participarea la concurs si deschiderea competitiei in selectarea celor mai competenti directori, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Acesta precizeaza ca de acum, selectia managerilor se poate face si din randul altor categorii de specialisti cu experienta si abilitati de conducere dovedite. Pana in acest moment, exista obligatia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Aceasta masura ingradea in mod nejustificat accesul la aceasta functie, cu consecinte negative in procesul de selectie pentru ocuparea acestei functii si in desfasurarea activitatii de management.

Pentru a asigura o conducere cat mai profesionista a spitalelor, au fost extinse si incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil si,  in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri). Astfel, aceste functii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare si control la nivelul partidelor politice sau al societatilor comerciale.

De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor si cu:
 • detinerea de catre sotul/sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a functiei de membru in comitetul director, sef de sectie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, in cadrul spitalului la care persoana in cauza exercita functia de manager;
 • alte situatii in care managerul, sotul/sotia, rudele ori afinii managerului pana la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a functiei de manager.
In plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului. O eventuala finantare ar putea afecta exercitarea functiei de manager in conditii de impartialitate, existand riscul avantajarii sub diverse forme a respectivilor furnizori in relatia cu spitalul.

Pentru sefii de sectii vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezinta metoda cea mai obiectiva si transparenta pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor functii.

Potrivit actului normativ, conditiile de exercitare a activitatilor de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si prin contractul de management.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















6009 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  clasa politica (Miercuri, 16 noiembrie 2016, 17:49)

  zot [utilizator]

  sper ca va avea intelegerea, iar daca nu - temerea- sa lase aceasta ordonanta sa treaca ptr a regla unele probleme importante din sanatate, probleme esentiale ptr POPOR.
 • +2 (2 voturi)    
  bine , dar incomplet ..... (Joi, 17 noiembrie 2016, 7:24)

  TRABI [utilizator]

  OUG , trebuia sa faca referire la toate domeniile , nu numai la sanatate si mai anterior la invatamant .
  Tot ce inseamna , directii , autoritati , institute , companii nationale , societati cu capital de stat si public , serviciile catre populatie , toate sunt capusate peste limita de grupari mafioto-politice organizate care sifoneaza orice resursa financiara si duc la faliment tot pe ce pun mana .
  Guvernul si presedintia , poate-si dau seama ca aici este problema si va generaliza la tot cei public .
  Noi , sa-i sprijinim in aceste demersuri si in decembrie sa facem partidele vechi cu politicieni corupti , penali , condamnati sa devina minoritare in parlament .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by