Romanii care ar putea fi tentati sa se alature jihadului risca de acum inchisoare de la 5 la 12 ani, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate miercuri de guvern.

"Deplasarea unei persoane, de pe teritoriul statului al carui cetatean este sau de pe teritoriul caruia isi are domiciliul sau resedinta, spre sau pe teritoriul unui alt stat decat cel al carui cetatean sau rezident este, in scopul comiterii, planificarii ori pregatirii actelor de terorism sau participarii la acestea, ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregatire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru sustinerea, in orice mod, a unei entitati teroriste se va sanctiona cu inchisoarea de la 5 la 12 ani, iar tentativa infractiunii se pedepseste", se arata intr-un comunicat de presa al executivului.

Potrivit sursei citate, aceasta reglementare pune in acord prevederile nationale cu cele ale Protocolul de la Riga (Protocolul aditional la Conventia Consiliului Europei privind prevenirea terorismului), semnat de Romania in martie 2016, si cu cele ale Rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU nr. 2178/2014.